KOJI SU UZROCI INKONTINENCIJE?

Elbi medikal_inkontinencija_citat8

Urinarna inkontinencija posljedica je naših svakodnevnih navika i fizičkih problema. Liječnici uzroke inkontinencije dijele u dvije skupine, na privremene i trajne, što ovisi o potencijalnoj mogućnosti otklanjanja uzroka i samim time problema.

 

PRIVREMENI UZROCI

Privremeni se uzroci često nazivaju i prolaznim jer se mogu ukloniti liječenjem ili promjenom svakodnevnih navika.

Hrana, piće ili lijekovi koje svakodnevno konzumiramo mogu biti privremeni uzroci inkontinencije. Tako alkohol djeluje poput stimulansa, baš kao i kofein, a lijekovi za srce, tlak ili sedativi također mogu izazvati probleme.

Infekcije mokraćnih puteva i iritacije mjehura izazvane gaziranim pićima, čajevima i kavom mogu se promjenama navika i manjim unosom istog ublažiti i izliječiti.

Isto tako, nedostatak tjelesne aktivnosti dovodi do prekomjerne tjelesne težine, a obje navike, odnosno stanja se ubrajaju u privremene uzroke inkontinencije.

 

TRAJNI UZROCI

Trajni uzroci inkontinencije mogu biti starenje, menopauza, kemoterapija, kirurški zahvati na abdomenu, odnosno tjelesni poremećaji koji se ne mogu izliječiti. Simptomi i problem s inkontinencijom uzrokovanom trajnim uzrocima mogu se olakšati stručnim savjetima i pomagalima.

Inkontinenciju pojačava naš način života tj. ovisno o tome jesu li naše navike zdrave ili ne, imamo li zdravstvenih problema, koje lijekove uzimamo, što i koliko jedemo i pijemo. Sve to, ako nije u ravnoteži i u okviru prihvatljivog za naše tijelo, može negativno utjecati i pojačavati učinke inkontinencije.

Lijekovi mogu biti uzrok inkontinencije te pojačavati njen učinak. Tablete za spavanje, diuretici, antidepresivi, lijekovi za visok tlak, srce i prehladu najčešći su mamac za inkontinenciju. Psihološki problemi poput depresije mogu dovesti do inkontinencije. Nedovoljno kretanje i prekomjerna težina sastavni su dio loših navika i životnog stila koji donosi i dodatne probleme s inkontinencijom.

Alkoholna pića, kava i gazirana pića izazivaju iritaciju mokraćnog mjehura te ih je potrebno izbjegavati jer dovode do stanja inkontinencije.