Urinarna inkontinencija posljedica je svakodnevnih navika i fizičkih problema. Liječnici uzroke inkontinencije dijele u dvije skupine, na privremene i trajne, što ovisi o potencijalnoj mogućnosti otklanjanja uzroka i samim time problema.

Privremeni uzroci

Privremeni se uzroci često nazivaju i prolaznim jer se mogu ukloniti liječenjem ili promjenom svakodnevnih navika.

Hrana, piće ili lijekovi koje svakodnevno konzumiramo mogu biti privremeni uzroci inkontinencije. Tako alkohol djeluje poput stimulansa, baš kao i kofein, a lijekovi za srce, tlak ili sedativi također mogu izazvati probleme. Više o prehrani kod urinarne inkontinencije možete pročitati na: https://elbi-medikal.hr/prehrana-i-dodaci-prehrani-kod-urinarne-inkontinencije/.

Infekcije mokraćnih puteva i iritacije mjehura izazvane gaziranim pićima, čajevima i kavom mogu se promjenama navika i manjim unosom istog ublažiti i izliječiti.

Isto tako, nedostatak tjelesne aktivnosti dovodi do prekomjerne tjelesne težine, a obje navike, odnosno stanja se ubrajaju u privremene uzroke inkontinencije.

trudnoći se najčešće susrećemo sa stresnom inkontinencijom, koja nastaje zbog pritiska maternice, slabljenja mišića dna zdjelice i hormonskih promjena u organizmu. Neželjeno „bježanje” mokraće može se javiti kod kihanja, smijanja, kašljanja i podizanja tereta.

Naime, u trudnoći placenta proizvodi povećane doze progesterona, hormona koji opušta glatke mišiće vrata mokraćnog mjehura, što otežava zadržavanje urina.

Tijekom prve trudnoće inkontinencija se rijetko javlja, a ako da, uglavnom se to dešava u posljednjim mjesecima trudnoće, odnosno u zadnjem tromjesečju. U svakoj idućoj trudnoći, pogotovo kod žena koje su već imale problema s inkontinencijom, nevoljno bježanje mokraće može se javiti već od samog početka trudnoće.

Također, u prvoj trudnoći mišići još uvijek imaju svoju prirodnu čvrstoću i elastičnost koju mogu izgubiti u idućim trudnoćama, pa je samim time i mogućnost za pojavu inkontinencije veća.

U većini slučajeva inkontinencija prolazi spontano nakon poroda jer nestaje i pritisak maternice, a također dolazi do snižavanja razina progesterona.

Trajni uzroci

Trajni uzroci inkontinencije mogu biti starenje, menopauza, kemoterapija, kirurški zahvati na abdomenu, odnosno tjelesni poremećaji koji se ne mogu izliječiti. Simptomi i problem s inkontinencijom uzrokovanom trajnim uzrocima mogu se olakšati stručnim savjetima i pomagalima.

Inkontinenciju pojačava naš način života tj. ovisno o tome jesu li naše navike zdrave ili ne, imamo li zdravstvenih problema, koje lijekove uzimamo, što i koliko jedemo i pijemo. Sve to, ako nije u ravnoteži i u okviru prihvatljivog za naše tijelo, može negativno utjecati i pojačavati učinke inkontinencije.

Lijekovi mogu biti uzrok inkontinencije te pojačavati njen učinak. Tablete za spavanje, diuretici, antidepresivi, lijekovi za visok tlak, srce i prehladu najčešći su mamac za inkontinenciju. Psihološki problemi poput depresije mogu dovesti do inkontinencije. Nedovoljno kretanje i prekomjerna težina sastavni su dio loših navika i životnog stila koji donosi i dodatne probleme s inkontinencijom.

Alkoholna pića, kava i gazirana pića izazivaju iritaciju mokraćnog mjehura te ih je potrebno izbjegavati jer dovode do stanja inkontinencije.

Preporuka: Elbi Medikal d.o.o. u svom asortimanu nudi proizvode za pomoć kod inkontinencije švedskog proizvođača Attends. Ovisno o spolu, pokretljivosti i stupnju inkontinencije možete odabrati proizvode (ulošci, pelene, mrežaste gaćice, podmetači) koji će vam pružiti sigurnost tijekom dana i noći. Uz Attends proizvode, koža diše, a zbog visokoupijajuće jezgre i Quick dry tehnologije nije u kontaktu s vlagom (urinom).  Ako Vam je potrebna pomoć oko odabira proizvoda kontaktirajte nas na 01/2750 – 980 ili pošaljite e-mail na : maloprodaja-ds@elbi-medikal.hr. Također Vam u odabiru pomagala koje najbolje odgovara Vašim potrebama može pomoći vodič za lakši odabir pomagala za žene i za muškarce.

Attends proizvode pronađite u web shopu.

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments