Briga o zdravlju, Inkontinencija, Zdravlje

Samokateterizacija

Mokrenje je jednostavna, svakodnevna pojava do onog trenutka kada to više nije tako. Pražnjenje mokraćnog mjehura više nije lako, stvara probleme, a ponekad i bol. Sve su to znakovi da imate problema s mjehurom. Problem koji će utjecati na vaš svakodnevni život.

Problem s mjehurom je nehotičan gubitak urina ili nemogućnost potpunog pražnjenja mjehura. Konkretno, to se može manifestirati kao neki ili svi od ovih simptoma:

 • Potreba za čestim mokrenjem
 • Potreba za učestalim mokrenjem tijekom noći
 • Ne možete se zaustaviti od mokrenja
 • Morate mokriti, ali ne možete
 • Bol prilikom mokrenja bez izlaska velike količine vode
 • Nastavak kapanja nakon završetka mokrenja
 • Ponekad uopće ne možete mokriti
 • Inkontinencija – nehotično ispuštanje urina
 • Osjećaj peckanja ili bol prilikom mokrenja

Prvi korak je istražiti svoje simptome i uzrok problema s mokraćnim mjehurom. Liječnik može pogledati vaše simptome i predložiti odgovarajuće tretmane ili pomagala, kao što je kateter.

Kako nastaju problemi s mjehurom?

Važno je zatražiti savjet liječnika kako biste otkrili uzrok problema s mokraćnim mjehurom. Tada se liječenje može prilagoditi specifičnom uzroku vašeg problema s mokraćnim mjehurom.

Postoji mnogo mogućih uzroka problema s mokraćnim mjehurom koji mogu biti izravno ili neizravno povezani s određenim medicinskim stanjima. Zbog toga morate posjetiti svog liječnika kako bi mogao izgraditi potpunu sliku.

Kod problema s mjehurom obično se pravi razlika između urinarne inkontinencije i retencije urina.

Urinarna inkontinencija je nemogućnost zadržavanja urina, a retencija urina je zadržavanje urina unutar mokraćnog mjehura.

Može li se urinarna inkontinencija ili zadržavanje urina spriječiti?

Ovisno o vašem konkretnom problemu s mokraćnim mjehurom, postoji nekoliko metoda koje mogu pomoći u sprječavanju nehotičnog gubitka mokraće. Specijalist će moći istražiti i liječiti vaš problem s mokraćnim mjehurom. Kao rezultat toga, može biti da je samokateterizacija prikladan tretman za vas.

Zašto kateteri?

Kateteri uvelike doprinose boljoj kvaliteti života ako patite od urinarne inkontinencije ili retencije urina. Curan kateteri su udobna, higijenska, bezbolna rješenja ovih problema. S ekskluzivnim distributerima, profesionalcima, dobavljačima i strateškim partnerima, surađujemo kako bismo pružili uravnotežen niz proizvoda. To rezultira nizom katetera sa sljedećim prednostima:

 • Izrađen po željama korisnika i stručnjaka
 • Na temelju godina znanja i iskustva
 • Opsežna testiranja znače da je siguran i pouzdan
 • Ugodan za korištenje
 • Bez agresivnih omekšivača

Kakav učinak imaju problemi s mjehurom na svakodnevni život?

Problemi s mjehurom utječu na vaš svakodnevni život. Oni mogu utjecati na to kako spavate noću mijenjajući vaš obrazac spavanja. Također postaje teže raditi neke stvari, osobito izvan kuće. Nehotični gubitak urina i česta potreba za mokrenjem teški su problemi s kojima se treba nositi u društvenim situacijama.

Socijalna izolacija

Možete završiti u društvenoj izolaciji zbog straha od “nesreće” tijekom zabava ili izlaska. Nema razloga da se to dogodi i zato je važno prvo razumjeti što se događa i zašto ste možda razvili ovaj problem. Mnogi ljudi piju manje tekućine u nadi da će to smanjiti problem s mjehurom, ali to zapravo ima suprotan učinak i povećava rizik od problema. Ako to učinite, tijelo će zadržati vodu i dehidrirat ćete.

Muški i ženski problemi s mjehurom

Problemi s mjehurom mogu utjecati na muškarce i žene bilo koje dobi. Intermitentnu kateterizaciju može propisati vaš liječnik prema vašim potrebama.

Samokateterizacija ili intermitentna samokateterizacija (ISC=Intermittent Self Catheterization)

Riječ je postupku umetanja intermitentnog jednokratnog katetera u mokraćni mjehur kroz uretru, radi njegovog pražnjenja. Postupak provodi sama osoba koja se samokateterizira.

Intermitentna kateterizacija (IC=Intermittent Catheterization) je alternativa trajnoj kateterizaciji za pacijente s problemima  pražnjenja mokraćnog mjehura. Preporučuju je liječnici specijalisti kako terapijsku metodu prema sukladno zdravstvenim potrebama pacijenta.

Navedena metoda pražnjenja mjehura uključuje umetanje i prolazak katetera u mokraćni mjehur za dreniranje urina, koji se po završetku kateterizacije odmah uklanja.  Ova je tehnika povezana sa smanjenjem infekcija urinarnog sustava povezanih s kateterom. Za samokateterizaciju se koristi posebno dizajniran jednokratni intermitentni kateter, dok se za trajnu kateterizaciju koristi Foley-ev kateter.

Samokateterizaciju može izvesti pacijentov supružnik/ca, roditelj, bliska osoba, njegovatelj ili. zdravstveni djelatnik.

Kateter je tanka, fleksibilna cijev koja se ubacuje kroz uretru u mjehur. Intermitentni kateteri se razlikuju od stalnih katetera koji su trajno umetnuti i zahtijevaju stalnu drenažu. Intermitentna kateterizacija je brza i jednostavna procedura, a može je obaviti sam pacijent ili uz pomoć njegovatelja. 

S druge strane, kad postupak samokateterizacije provode sami pacijenti, odnosno po izlasku iz bolnice – osobe koje se kateteriziraju, onda je postupak poznat kao intermitentna samokateterizacija (ISC).

Važno je da se samokateterizacija provodi dovoljno često kako bi se spriječilo proširenje mokraćnog mjehura uslijed zadržavanja prevelike količine urina. Učestalost postupka će ovisiti o individualnoj procjeni kapaciteta mokraćnog mjehura kod osoba koje imaju zadržan osjet i nagon za mokrenjem. U najvećem broju slučaja je preporuka kako i kod intermitentne kateterizacije – od četiri do šest puta dnevno.

Prednosti i komplikacije samokateterizacije

Prednosti:

 • samokateterizacija poboljšava neovisnost i poboljšava sliku tijela jer pacijent ne mora koristiti stalni kateter ili druga pomagala za inkontinenciju
 • smanjuje rizik od traume uretre i infekcije urinarnog trakta povezane s trajnom kateterizacijom
 • održava normalnu funkciju mokraćnog mjehura i metoda je koja najviše oponaša normalno mokrenje 
 • pacijenti mogu ostati seksualno aktivni i preuzeti više odgovornosti za vlastitu skrb jer nemaju trajni kateter

Nedostaci:

Intermitentna samokateterizacija možda neće biti moguća kod pacijenata koji imaju:

 • tjelesni invaliditet, slab vid i/ili loša ručna spretnost
 • psihološke prepreke korištenju tehnike, kao što je strah od boli
 • loše razumijevanje anatomije urinarnog trakta
 • mali kapacitet mjehura (ispod 200 ml) jer bi to zahtijevalo čestu kateterizaciju
 • epizode inkontinencije između intermitentne kateterizacije

Samokateterizacija – savjeti 

Važnost higijene i izbora katetera 

Iako se postupak samokateterizacije relativno brzo usvoji i postane rutina potrebna je pažnja da se svaki put postupak izvede u higijenskim ili sterilnim uvjetima kako bi se spriječila mogućnost razvoja infekcija.

Uz naviku na samokateterizaciju, pacijenti steknu i određenu sigurnost. Iz tog razloga znaju popustiti s provođenjem higijene ruku ili razvijaju potencijalno opasne metode lubrikacije katetera. Neki primjeri za to su vlaženje katetera slinom ili vodom iz bočice iz koje piju radi kako bi dobili na jednostavnosti postupka i/ili vremenskoj uštedi.

U svakom slučaju je puno bolji izbor koristiti hidrofilne katetere koji u svom pakiranju već sadrže vrećicu s vodom ili noviju generaciju katetera koji su odmah spremni za upotrebu. Pri tome se treba voditi računa i o svakodnevnom provođenju higijene intimnog područja kako bi umanjili mogućnosti prodora bakterija u uretru.

Održavanje motivacije za samokateterizaciju 

Ponekad se s protokom vremena javlja zasićenost uslijed svakodnevnog ponavljanja postupka što može dovesti do pada motivacije za samokateterizacijom. Svakodnevna samokateterizacija također može razviti svijest o doživotnoj perspektivi takve metode mokrenja, stoga jedan mali broj pacijenata prijeđe na samokateterizaciju ili kombinira obje metode.

Pronalaženje prikladnog položaja za samokateterizaciju 

Dok mnogi pacijenti bez problema obavljaju samokateterizaciju na različitim mjestima (pa čak i avionu) i u različitim položajima, neki pacijentima imaju poteškoće u pronalaženju prikladnog položaja za samokateterizaciju.

Pacijenti s težim stupnjem ozljede kralježnične moždine imaju problema i s postavljanjem tj. namještanjem u odgovarajući položaj. Ako tome pridodamo da teži stupanj ozljede uglavnom uključuje i tetraplegiju, shvaćamo da tim pacijenti imaju još izazovniju situaciju za uspješnu ISC.

Sjedeći položaj

Od dostupnih položaja su svakako sjedenje u kolicima u kojima se ISC može izvesti pomoću urinarne vrećice ili pražnjenja urina u wc školjku. Ako se urin putem katetera prazni direktno u wc školjku potrebno je sjesti na sam rub invalidskih kolica. Jednako vrijedi i za ostale sjedeće položaje na krevetu, na kauču i sl. 

Polu/ležeći položaj

Nekim osobama više odgovara poluležeći položaj (polegnuti gornji dio tijela i oslonjen na jastuke ili podlogu) ili ležeći položaj na boku uz korištenje vrećice. Na taj način osobe s tetraplegijom imaju oslonac i uporište za ruku pro otvaranju pakiranja katetera.

Kod samokateteriziranja u javnom toaletu posebno važno za održati sterilne uvjete postupka. To je i inače zahtjevno, a posebno za osobe s tetraplegijom koje imaju smanjenu motoriku. Stoga se mogu potražiti kateteri čije se pakiranje može zalijepiti za neku površinu. Na taj način je omogućeno uporište za lakše rukovanje odnosno vađenje katetera što će prevenirati kontaminaciju i olakšati postupak osobama sa smanjenom motorikom i pokretljivošću ruku.

CURAN MEDICAL

Poduzeće osnovano u Nizozemskoj posluje od 2008 godine. Curan: Meets your needs, nudi najbolje rješenja za intermitentnu kateterizaciju. Zajedno s medicinskim specijalistima i korisnicima pomagala konstantno rade na vrhunskoj kvaliteti i inovacijama. Kako bi to osigurali: – U centar poslovanja stavljaju potrebe i želje korisnika – Skupljaju povratne informacije od specijalista – Na temelju prva 2 koraka stalno ulažu u istraživanja i razvoj.

Za više informacija slobodno nas kontaktirajte.

Autorica: Sanja Posavec, mag. ing.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments