Da bi prepoznali simptome inkontinencije, pojedinci moraju poznavati svoje tijelo, potrebe, navike i način na koji funkcionira mokraćni sustav.

Ako niste sigurni radi li se kod vas o inkontinenciji, do odgovora možete doći odgovarajući na pitanja koja su karakteristična za stanje inkontinencije.

Primjećujete li da naglo i nekontrolirano gubite urin, odnosno stolicu? Ako ste odgovorili pozitivno, zapitajte se u kojim situacijama dolazi do toga, a to će vas dovesti do raspoznavanja inkontinencija.

  • Curi li vam urin prilikom stajanja, kašljanja, smijanja, vježbanja ili za vrijeme seksualnog odnosa? Ako ste odgovorili potvrdno, patite od stres inkontinencije.
  • Osjećate li čestu potrebu za mokrenjem, a događa vam se da ne stižete na vrijeme do zahoda? Imate hiperaktivan mjehur, a moguće je da patite i od nagonske inkontinencije.
  • Isto stanje inkontinencije se javlja ako nakon što popijete malu količinu tekućine, perete ruke u toploj vodi.
  • Nakon što čujete curenje vode iz slavine, osjetite potrebu za mokrenjem.

Nakon prepoznavanja simptoma inkontinencije, valja se odmah javiti liječniku kako bi vas uputio o detaljima daljnjeg tretiranja inkontinencije.

Česti i dugotrajni napadi kašlja, težak fizički rad, prekomjerna tjelesna težina, tumorske tvorbe u trbuhu i maloj zdjelici te trudnoća mogu dovesti do prolaznih epizoda inkontinencije. Važan rizični čimbenik je i manjak hormona estrogena u rodnici, maternici i mokraćnoj cijevi. Najčešći oblik inkontinencije u peri – i postmenopauzi razvija se kada uz neizbježan pad razine hormona zbog starenja žene postoji i statičko oštećenje.

Kod žena u 85% slučajeva nastaje kao posljedica oštećenja potpornog aparata dna male zdjelice tijekom poroda i babinja. Produženi porođaj i zastoj glavice na izlazu iz porođajnog kanala izrazito pogoduju razvoju inkontinencije.  Zato je pravodobnim rezom međice (epiziotomijom) u porodu važno proširiti izlaz porođajnog kanala. Rastereti se dno male zdjelice i time se preventivno djeluje na nastanak inkontinencije. U babinju je važno izbjegavati teži fizički napor i raditi tzv. Kegelove vježbe.  Njima se jačaju mišići dna zdjelice što pogoduje povratku tonusa mišića rodnice nakon poroda. Dovode do povećanja spolnog užitka te izbacivanja cervikalnog iscjetka i sjemene tekućine prema otvoru rodnice.

Kod muškaraca, do stres inkontinencije može doći nakon odstranjenja prostate (prostatektomije, transuretralne resekcije prostate) kad se ozlijedi gornji dio mokraćne cijevi ili vrat mokraćnog mjehura.

Elbi Medikal d.o.o. u svom asortimanu nudi proizvode za pomoć kod inkontinencije švedskog proizvođača Attends. Ovisno o spolu, pokretljivosti i stupnju inkontinencije možete odabrati proizvode (ulošci, pelene, mrežaste gaćice, podmetači) koji će vam pružiti sigurnost tijekom dana i noći. Uz Attends proizvode, koža diše, a zbog visokoupijajuće jezgre i Quick dry tehnologije nije u kontaktu s vlagom (urinom).  Ako Vam je potrebna pomoć oko odabira proizvoda kontaktirajte nas na 01/2750 – 980 ili pošaljite e-mail na : maloprodaja-ds@elbi-medikal.hr. Također Vam u odabiru pomagala koje najbolje odgovara Vašim potrebama može pomoći vodič za lakši odabir pomagala za žene i za muškarce.

Attends proizvode pronađite u web shopu.

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments