“Ne mogu zadržati mokraću! Moram mokriti odmah ili neće biti dobro!“ Jeste li se ikada našli u ovakvoj ili sličnoj situaciji? Ili vam je prilikom kihanja, kašljanja, smijanja ili neke fizičke aktivnosti nekontrolirano popustio mjehur?

Ako su vam navedeni scenariji poznati, problem se identificira kao urinarna inkontinencija, odnosno nekontrolirano ispuštanje mokraće.

Inkontinencija je češća kod žena, nego kod muškaraca. Neka istraživanja pokazuju da čak do 30 posto žena između 15–te i 64-te godine života pati od urinarne inkontinencije, dok muškarce pogađa znatno manje, odnosno od jedan do pet posto. Razlog zašto žene više obolijevaju od inkontinencije leži u činjenici da je mokraćna cijev kod žena, koja vodi od mokraćnog mjehura do mokraćnog otvora, mnogo kraća nego kod muškaraca. Drugi mogući uzroci mogu biti trudnoća, porođaj koji utječe na mišiće zdjeličnog dna ili pak menopauza.

Osim što je medicinski problem, inkontinencija kod oboljelih izaziva smanjenje kvalitete života. Kod svih koji se susreću s nemogućnošću kontroliranja ispuštanja mokraće, javlja se nelagoda i osjećaj srama prilikom svakodnevnih životnih situacija poput gledanja neke humoristične serije, dok su prehlađeni i kašlju ili pak kišu, bave se tjelovježbom i drugo. Upravo strah od nekontroliranog ispuštanja mokraće koči pojedince da žive punim plućima. Često se šuti o ovom problemu i ne poduzima se ništa, no sa strahom je moguće boriti se jedino ako se s njim suočimo.

Postoji nekoliko glavnih vrsta urinarne inkontinencije, a to su inkontinencija uzrokovana stresom, hiperaktivni mjehur, miješana inkontinencija, preljevna inkontinencija, refleksna inkontinencija i funkcionalna inkontinencija.

Uzroci inkontinencije svrstavaju se u dvije skupine ovisno o njihovoj trajnosti. Postoje privremeni ili prolazni uzroci kod kojih postoji mogućnost otklanjanja liječenjem ili mijenjanjem životnih navika. Najčešći privremeni uzroci inkontinencije su delirij, upala mokraćnog sustava, vaginitis, lijekovi, ograničena pokretljivost, prekomjerna težina i slično. Starenje, menopauza, razni neurološki poremećaji (npr. Parkinsonova bolest, moždani udar) trajni su uzroci inkontinencije, a njihov utjecaj na život oboljelog i na intenzitet inkontinencije može se olakšati odgovarajućom terapijom i sredstvima koja olakšavaju borbu s inkontinencijom.

Kada pacijenti potraže stručnu pomoć, problem opisuju riječima: „A znate, dogodi mi se da ne stignem do zahoda“, ili pak „Znate, samo kad se nakašljem ispustim nekoliko kapljica“, a jedna ovakva ili slična rečenica koju ćete izgovoriti svom liječniku opće prakse može biti prvi korak prema definiranju, rješavanju ili kontroliranju problema.

Elbi Medikal d.o.o. u svom asortimanu nudi proizvode za pomoć kod inkontinencije švedskog proizvođača Attends. Ovisno o spolu, pokretljivosti i stupnju inkontinencije možete odabrati proizvode (ulošci, pelene, mrežaste gaćice, podmetači) koji će vam pružiti sigurnost tijekom dana i noći. Uz Attends proizvode, koža diše, a zbog visokoupijajuće jezgre i Quick dry tehnologije nije u kontaktu s vlagom (urinom).  Ako Vam je potrebna pomoć oko odabira proizvoda kontaktirajte nas na 01/2750 – 980 ili pošaljite e-mail na : maloprodaja-ds@elbi-medikal.hr. Također Vam u odabiru pomagala koje najbolje odgovara Vašim potrebama može pomoći vodič za lakši odabir pomagala za žene i za muškarce.

Attends proizvode pronađite u web shopu.

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments