Kegelove vježbe – vježbe za jačanje mišića dna zdjelice

Kegelove vježbe nazvane su po američkom ginekologu Arnoldu Kegelu koji ih je osmislio 50-ih godina prošloga stoljeća. Na to ga je potaknuo zaključak da sve njegove pacijentice koje imaju tegobe s inkontinencijom nakon porođaja i u menopauzi, probleme poput spadanja i ispadanja maternice, mokraćnog mjehura i rektuma u zrelijoj dobi, imaju slabe mišiće zdjeličnog dna.

Kegelove vježbe za svrhu imaju jačanje mišića dna zdjelice. Pomažu da se ojača tonus mišića, nakon poroda ali i kod inkontinencije. Uloga mišića zdjeličnog dna je da zatvaraju tri otvora – uretru, rodnicu i anus te time zadržavaju i podupiru organe na mjestu prilikom povećanog pritiska. Pritisak ne mora nužno biti od trudnoće, već i od kihanja, kašljanja, smijanja i nošenja tereta ili pritiskanja.

Osim za povratak mišića vagine nakon poroda u prijašnje stanje, ove vježbe mogu biti izrazito korisne i kod „liječenja“ inkontinencije, kako nakon poroda, tako i u starijoj dobi kada ovi mišići oslabe i ženama je otežano kontrolirati urin. Ne manje važan je svakako i utjecaj Kegelovih vježbi na vaš seksualni život.

Mišiće zdjeličnog dna najlakše je otkriti pri mokrenju. Za vrijeme mokrenja potrebno je zaustaviti protok mokraće na oko 10 sekundi i pri tome paziti da se ne stišću mišići trbuha i bedara. Za vrijeme ove radnje treba paziti i na disanje – ne zaustavljati dah, nego laganim udisajima i izdisajima pokušati što više opustiti mišiće trbuha. Mišići zdjeličnog dna jačaju se i pomoću elektrostimulacije i biofeedbacka, koje provode stručne osobe.

Nikad nije kasno započeti izvoditi Kegelove vježbe, no kao i kod svake tegobe vrijedi pravilo – bolje je spriječiti nego liječiti. Zato se svim ženama u menopauzi i zreloj životnoj dobi, ali i mladim djevojkama, posebno onima koje planiraju trudnoću, preporučuje redovito treniranje mišića zdjeličnog dna.

Letak sa svim vježbama možete skinuti ovdje: Elbi-Medikal-Kegelove-vjezbe-letak.

Za bolju kvalitetu života, sigurnost i lakoću kretanja koristite Attends anatomske uloške za laku inkontinenciju. Attends ulošci za inkontinenciju osiguravaju:

  • Vrhunsku zaštitu od istjecanja
  • Veliku upojnu moć
  • Suhu kožu
  • Zaštitu od neugodnih mirisa
  • Udobno pristajanje
  • pH 4,5 pogodan za kožu
  • diskreciju

Odaberite između 5 stupnjeva uložaka Soft i 2 stupnja upijanja For Men uložaka.

Proizvode možete pronaći na Elbi Medikal web shopu.

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments