Briga o zdravlju, Inkontinencija

Prehrana i dodaci prehrani kod urinarne inkontinencije

Urinarna inkontinencija

Urinarna inkontinencija je stanje nevoljnog otjecanja mokraće koje se može objektivno dokazati, a bolesniku predstavlja socijalni i higijenski problem. Nastaje pod utjecajem različitih bolesti, stresa, uzimanja nekih lijekova i psihičkih smetnji. Češće se javlja u žena u odnosu na muškarce, a dijeli se na prolaznu (nastaje zbog naglih promjena u mokraćnom sustavu) i kroničnu (uzrokovanu kroničnim stanjima).

Najčešći uzroci akutne inkontinencije su: prekomjerna tjelesna masa, upale prostate i mokraćnog sustava, trudnoća i nuspojave nekih lijekova. Najčešći uzroci trajne inkontinencije urina su: nepravilnosti anatomije mokraćnog trakta, povećanje prostate, neurološke bolesti, prolaps maternice i ozljede leđne moždine. Inkontinencija se češće javlja u starijoj dobi zbog promjena koje nastaju u funkciji stanica, u kontroli središnjeg živčanog sustava, imunološkom odgovoru organizma i hormonskom statusu.

Urinarna inkontinencija je stigmatizirano, nedovoljno prijavljeno, nedovoljno dijagnosticirano i netretirano stanje koje se pogrešno smatra dijelom normalnog starenja. Starije osobe često pogrešno smatraju da je urinarna inkontinencija sastavni dio starenja. Učestalost urinarne inkontinencije je dva puta veća kod žena i najčešće se vezuje uz bolesti urogenitalnog sustava. Također su trudnoća i porod značajni čimbenici rizika za razvoj urinarne inkontinencije i oštećenja dna zdjelice kod žena. Kod muškaraca su rizični čimbenici za razvoj inkontinencije benigne i maligne bolesti prostate te njihovo liječenje.

Vrste urinarne inkontinencije

Inkontinencija se klasificira kao prolazna (akutna) ili kronična. Akutna ima iznenadan početak i traje kratko, a najčešće nastaje zbog infekcija mokraćnog sustava. Kronična urinarna inkontinencija može imati iznenadni ili postupni početak bolesti, a dijeli se na: urgentnu, stresnu, preljevnu, funkcionalnu, miješanu i refleksnu inkontinenciju. U starijoj dobi najčešće se javlja stresna i funkcionalna inkontinencija.

Stresna inkontinencija– najčešći tip urinarne inkontinencije koji se javlja zbog slabljenja funkcije mišića dna zdjelice. Uslijed toga, zbog povišenja intrabdominalnog tlaka, pri tjelesnim naporima kao što su: kihanje, kašljanje, podizanje tereta ili smijanje, dolazi do istjecanja manjih količina urina. Rizični čimbenici za razvoj stresne inkontinencije su: pretilost, menopauza, trudnoća, pušenje i bolesti prostate. Za prevenciju ovog tipa inkontinencije korisno je izvoditi Kegelove vježbe kojima se jačaju mišići dna zdjelice.

Urgentna inkontinencija – nevoljno i iznenadno istjecanje urina praćeno jakim nagonom za mokrenjem kojeg provocira šum vode. Mokrenje je kod ovog tipa inkontinencija često, ali su količine urina koji se izmokri minimalne (svega par kapi). Često se javlja kod osoba starije dobi. Čimbenici rizika za razvoj urgentne inkontinencije su: infekcije mokraćnog mjehura, pretjerana konzumacija alkohola i napitaka s kofeinom te hiperaktivnost mokraćnog mjehura.

Preljevna inkontinencija  – nastaje zbog prerastegnutosti  mokraćnog mjehura i nemogućnosti njegovog pražnjenja. Karakterizirana je nekontroliranim mokrenjem te učestalim izmokravanjem. Kod muškaraca se ovaj tip inkontinencije najčešće javlja kao posljedica hipertrofije prostate, dok je kod žena obično idiopatska, a može se javiti uslijed dugotrajnog potiskivanja nagona za mokrenjem s posljedičnim slabljenjem mišića mokraćnog mjehura. Uzimanje lijekova poput sedativa  i antidepresiva može dovesti do preljevne inkontinencije. Preljevna inkontinencija često dovodi do cistitisa jer se mjehur nikad ne isprazni do kraja.

Refleksna inkontinencija – nastaje zbog poremećenog rada središnjeg živčanog sustava. Refleksna inkontinencija se najčešće javlja kod ozljede kralježnice te Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

Funkcionalna inkontinencija – kod funkcionalne inkontinencije urinarni trakt je zdrav, ali pacijent ne može doći do toaleta zbog fizičkih ograničenja ili ozbiljnih kognitivnih poremećaja. Često se javlja u osoba starije dobi kada su osobe slabije pokretne i pate od demencije.

Promjena životnih navika u prevenciji i poboljšanju urinarne inkontinencije

REDUKCIJA TJELESNE MASE – Povećana tjelesna masa i pretilost rizični su čimbenici za razvoj inkontinencije neovisno o dobi i spolu pacijenta jer povećana tjelesna masa stvara dodatan pritisak na mokraćni mjehur. Pretile osobe imaju dva puta veći rizik da će imati nevoljno istjecanje urina od osoba normalne tjelesne mase. Znanstvene studije su pokazale da kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom koje pate od urinarne inkontinencije gubitak svega 10% tjelesne mase dovodi do značajnog smanjenja neželjenog istjecanja urina.

PRESTANAK PUŠENJA – dim cigarete, u kojem se nalazi preko 4000 različitih tvari koje stimuliraju ovisnost o nikotinu, negativno djeluje i na mokraćni sustav pri čemu može povećati rizik razvoja inkontinencije kod oba spola. Također, kod osoba koje pate od stresne urinarne inkontinencije, ukoliko su pušači, nevoljan gubitak urina može biti veći u odnosu na nepušače, zbog ponavljajućeg pritiska na mokraćni mjehur svaki put kada osoba zakašlje. Stoga je u tretmanu urinarne inkontinencije bitno prestati pušiti, kako bi se simptomi ublažili.  

KEGELOVE VJEŽBE – koriste se za jačanje mišića dna zdjelice. Provođenje Kegelovih vježbi je jedan od najboljih načina za poboljšanje i održavanje funkcije mokraćnog mjehura i crijeva. Mogu ih provoditi i muškarci i žene, kako bi ojačali zdjelične mišiće čime se može ublažiti ili potpuno ukloniti nevoljno istjecanje urina. Uz redovito izvođenje vježbi stanje se može poboljšati nakon šest do osam tjedana.

LIJEČITI OPSTIPACIJU/KONSTIPACIJU – izostanak ili otežano spontano pražnjenje crijeva može biti uzrok oslabljene kontrole nad mokraćnim mjehurom. Ukoliko patite od „zatvora“ ne bi nikako smjeli ignorirati to stanje. Uzroci mogu biti različiti: uzimanje nekih lijekova, bolesti GI sustava, metaboličke bolesti i sl. Nefarmakološki pristup liječenju „zatvora“ uključuje povećani unos namirnica bogatih prehrambenim vlaknima (voće, povrće, cjelovite žitarice), dovoljan unos tekućine i uvođenje redovite tjelesne aktivnosti.  

Prehrana kod urinarne inkontinencije

Ne postoji općenita „dijeta“ koja bi se generalno koristila za prevenciju i tretman inkontinencije. Prehrana bi trebala biti uravnotežena, raznovrsna i umjerena. Postoji snažna poveznica između prehrambenog unosa i obrazaca mokrenja. Možete voditi paralelno dnevnik mokrenja i prehrane kako bi otkrili koje namirnice i pića uzrokuju promjene u mokrenju i hoće li njihova eliminacija poboljšati kontrolu nad mokraćnim mjehurom. Za neke namirnice i pića je znanstveno dokazano da povećavaju aktivnost mokraćnog mjehura. Namirnice i napitci koji djeluju nadražujuće na mokraćni mjehur obuhvaćaju: alkoholna pića (vino, pivo, liker); gazirana pića; čaj; kavu; šećer i umjetne zaslađivače; med ; čokoladu; rajčice i proizvode na bazi rajčice; citruse i sokove od citrusnog voća i jako začinjenu hranu.

S druge pak strane, postoje namirnice koje pozitivno djeluju na zdravlje i aktivnost mokraćnog mjehura, te bi njih svakako trebalo uključiti u prehranu. Namirnice koje blagotvorno djeluju na mokraćni mjehur uključuju: kruške, banane, zelene mahune, krumpire, niskomasno meso peradi (piletina, puretina), cjelovite žitarice (smeđa riža, kvinoja, zob), jaja i orašaste plodove (bademi, lješnjaci, orasi). Također, procesirana hrana koju često konzumiramo sadrži brojne prehrambene aditive koji iritiraju mokraćni mjehur i pogoršavaju simptome inkontinencije. Stoga je najbolje konzumirati obroke pripremljene kod kuće. Obroci bi se trebali temeljiti na cjelovitim žitaricama, nemasnom mesu, povrću, orašastim plodovima i voću (izuzev citrusa). Birajte hranu niskog glikemijskog indeksa (GI) jer namirnice s nižim GI indeksom pomažu u redukciji tjelesne mase i liječenju opstipacije (zatvora) zbog visokog udjela prehrambenih vlakana. Uz to te namirnice pomažu u održavanju normalnih razina glukoze u krvi. Sve to doprinosi prevenciji i smanjenju simptoma inkontinencije.

Tvari i namirnice čiji unos je potrebno ograničiti

KOFEIN – je snažna tvar koja može povećati aktivnost mokraćnog mjehura. Prirodno je prisutan u zrnu kave i listovima čaja. Kofein je u prehrani najčešće zastupljen putem konzumacije kave, gaziranih napitaka, čaja i uzimanjem bezreceptnih lijekova koji sadrže kofein. Stoga da bi se prevenirao razvoj inkontinencije i ublažili simptomi potrebno je ograničiti unos ovih napitaka i lijekova. Znanstvena istraživanja pokazala su da kod osoba s urinarnom inkontinencijom ograničenje unosa kofeina na do 100 mg/dan dovodi do značajnog poboljšanja simptoma inkontinencije. Ograničenje unosa proizvoda koji sadrže kofein trebalo bi provoditi postupno, tijekom nekoliko tjedana, kako bi se spriječile jake glavobolje.

ALKOHOL – znanstveno je dokazano da alkohol stimulira aktivnost mokraćnog mjehura i povećava rizik razvoja inkontinencije. Također, djeluje kao snažan diuretik čime potiče učestalije mokrenje. Ukoliko patite od urinarne inkontinencije najbolje je potpuno izbaciti alkohol.

UMJETNI ZASLAĐIVAČI (aspartam, acesulfam K, saharin) – znanstvene studije pokazale su da umjetni zaslađivači djeluju negativno na funkciju mokraćnog mjehura. U istraživanjima je pokazano da konzumacija napitaka s umjetnim zaslađivačima dovodi do veće učestalosti mokrenja i prevalencije inkontinencije u odnosu na nezaslađene napitke ili one zaslađene šećerom.

JAKO ZAČINJENA HRANA – jaki začini (čili, kurkuma, curry) i jako začinjena hrana iritiraju sluznicu mokraćnog mjehura i pogoršavaju simptome urinarne inkontinencije. Stoga je potrebno izbjegavati i ograničiti unos začinjene hrane poput meksičkih i kineskih jela, čili papričica i hrena.

RAJČICE I CITRUSNO VOĆE – rajčice i proizvodi od rajčica te citrusi (limun, naranča, mandarina, grejp, i sl.) i sokovi od citrusa djeluju kiselo na organizam te iritiraju mokraćni mjehur čime potiču češću potrebu za mokrenjem.

Hidracija kod urinarne inkontinencije

Najbolji napitak za konzumaciju je voda. Ukoliko ne volite čistu vodu, u nju možete dodati krišku limuna kako bi poboljšali okus same vode, bez straha da će mala kriška limuna iritirati mokraćni mjehur. Osim vode, kod urinarne inkontinencije savjetuje se konzumacije soka od trešnje, grožđa i jabuke jer ne nadražuju mokraćni mjehur. Uvriježeno je mišljenje da kod urinarne inkontinencije treba ograničiti unos tekućine kako bi potreba za mokrenjem bila rjeđa. Međutim, to je pogrešan pristup zbog činjenice da kod manjeg i nedovoljnog unosa tekućine urin može biti koncentriraniji i nadraživati površinu mokraćnog mjehura.

Dehidracija, koja je karakterizirana manjom količinom urina tamnožute boje i neugodnog mirisa, može pogoršati simptome urinarne inkontinencije i potaknuti razvoj mikroorganizama koji uzrokuju urinarne infekcije. Općenita je preporuka da unesete između 6 i 8 čaša tekućine na dan (1,5-2 L tekućine/dan), te da unos tekućine  ne ograničavate bez savjetovanja sa svojim liječnikom. Jedino se preporučuje da 2-3 h prije spavanja ne unosite tekućinu, kako bi smanjili potrebu i učestalost mokrenja tijekom noći.

Dodaci prehrani kod urinarne inkontinencije

MAGNEZIJ – Budući da je magnezij mineral koji je izuzetno bitan za pravilan rad mišića, zadovoljavanje potreba za ovim mineralom može pomoći u ublažavanju simptoma inkontinencije jer magnezij smanjuje grčenje mišića mokraćnog mjehura i omogućuje njegovo potpuno pražnjenje. Stoga je u prehranu korisno uključiti namirnice bogate magnezijem kao što su krumpir, banane, zeleno lisnato povrće i orašasti plodovi. Također se mogu uzimati magnezij dodaci prehrani.

https://elbi-medikal.hr/web-shop/dodaci-prehrani/vitamini/magnezij-sumece-tablete/
https://elbi-medikal.hr/web-shop/vase-zdravlje/jacanje-imuniteta-umor/magnezij-tablete-60-x-500-mg/
https://elbi-medikal.hr/web-shop/zdravstvene-tegobe/imunitet-zdravstvene-tegobe/magnesium-glycinate/

VITAMIN D – znanstvena istraživanja pokazuju da se zadovoljavanjem potreba za vitaminom D može smanjiti rizik razvoja urinarne inkontinencije. Nedostatak vitamina D može uzrokovati oštećenje mišića dna zdjelice koji su ključni za kontrolu mokrenja. Deficit ovog vitamina najčešće se javlja kod pretilih i osoba starije dobi, koje su u povećanom riziku za razvoj inkontinencije. Najbolji prehrambeni izvori vitamina D su: ulje jetre bakalara, plava riba (skuša, srdela), gljive i žumanjak jajeta. Kod povećanih potreba za ovim vitaminom, prehranom se ne može unijeti dovoljno, stoga je korisno uzimati dodatke prehrani.

https://elbi-medikal.hr/web-shop/zdravstvene-tegobe/imunitet-zdravstvene-tegobe/vitamin-d3-strong/
https://elbi-medikal.hr/web-shop/vase-zdravlje/jacanje-imuniteta-umor/natural-wealth-vitamin-d-1000-protect/

UROSAL LADY TABLETE – biljni proizvod koji je namijenjen sprječavanju i ublažavanju tegoba mokraćnog sustava poput učestalog i bolnog mokrenja praćenog osjećajem pečenja.

https://elbi-medikal.hr/web-shop/zdravstvene-tegobe/mokracni-sustav/urosal-lady-30-film-tableta/

Brusnice kod urinarne inkontinencije – pomoć ili prijetnja?!

Znanstveno je dokazano da konzumacija brusnica i soka od brusnice pomaže kod sprječavanja infekcija mokraćnog mjehura, ali povećaju potrebu za mokrenjem. Brusnice i sok od brusnice su kiseli i potencijalno nadražuju mokraćni mjehur, pa je kod simptoma urinarne inkontinencije potrebno biti oprezan kod njihovog unosa. Najbolje je pokušati unijeti manje količine brusnice i pratiti kako djeluje na Vaš mokraćni mjehur. Ukoliko Vam pogoršava simptome inkontinencije, brusnice i proizvode od brusnica je najbolje izbjegavati. Ukoliko pak patite od infekcija urinarnog trakta, mogu Vam biti korisni dodaci prehrani s brusnicom.

https://elbi-medikal.hr/web-shop/zdravstvene-tegobe/mokracni-sustav/brusnica-plod-caj-100g/
https://elbi-medikal.hr/web-shop/zdravstvene-tegobe/mokracni-sustav/cranactin/
https://elbi-medikal.hr/web-shop/vase-zdravlje/jacanje-imuniteta-umor/rabenhorst-maticni-sok-od-brusnice-750-ml/

Autorica: Martina Knezović, mag. nutr.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
2 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše ocjena
Inline Feedbacks
View all comments
Lejla
1 godina prošlo

Nazalost zivotne navike uzimamo zdravo za gotovo a u velikoj meri uticu na sve