Trudnoća i inkontinencija
Briga o zdravlju, Inkontinencija, News

Trudnoća i inkontinencija

INKONTINENCIJA

Inkontinencija mokraće definirana je kao nevoljno, odnosno nekontrolirano, ispuštanje mokraće. Ovaj problem češće se javlja u ženskoj populaciji, a neka istraživanja pokazuju da čak do 30% žena u periodu između 15 i 64 godina pati od problema urinarne inkontinencije.

PODJELA INKONTINENCIJE MOKRAĆE

Inkontinencija mokraće ili urinarna inkontinencija najčešće se dijeli na stresnu inkontinenciju i urgentnu inkontinenciju. Ovo su dva najčešće oblika urinarne inkontinencije. Osim stresne i urgentne mogu se javiti još i nagonska inkontinencija, miješana inkontinencija, preljevna inkontinencija, refleksna i funkcionalna inkontinencija.

Više o vrstama i podjeli inkontinencije mokraće pročitajte na:

 

INKONTINENCIJA UZROKOVANA STRESOM

Kod stres inkontinencije dolazi do ispuštanja mokraće, uglavnom u manjim količinama i mlazovima. To se događa zbog povećanja tlaka u trbuhu, odnosno zbog fizičkog pritiska na mjehur.

Upravo je stresna inkontinencija oblik inkontinencije koji se javlja tijekom i nakon trudnoće. Do razvoja ovog tipa inkontinencije dolazi zbog slabosti mišića dna zdjelice, povećane mobilnosti donjeg dijela mokraćnog sustava, odnosno, mokraćne cijevi te pojačanog pritiska na mokraćno mjehur.

TRUDNOĆA I INKONTINENCIJA URINA

Razvoj inkontinencije kroz prvu trudnoću je relativno rijedak. Do nje u prvoj trudnoći uglavnom dolazi u zadnjim mjesecima. Problemi s razvojem inkontinencije i njenim pogoršanjem češći su u idućim trudnoćama, osobito kod trudnica koje su i ranije imale ovaj problem.

Za vrijeme prve trudnoće mišići dna zdjelice i dalje imaju svoju čvrstoću i elastičnost što objašnjava rjeđu pojavu inkontinencije.

ZAŠTO DOLAZI DO INKONTINENCIJE U TRUDNOĆI?

Tijekom trudnoće ili prilikom porođaja dolazi do slabljenja mišića dna zdjelice zbog čega se kod žena koje su rodile vaginalno ova vrsta inkontinencije javlja najčešće.

Zbog konstantnog i sve većeg pritiska na mokraćni mjehur, on smanjuje svoju zapremninu čime može pohraniti manje mokraće nego prije.

Također, na umu treba imati kako tijekom trudnoće bubrezi i mokraćni mjehur rade više zbog čega trudnice često moraju mokriti.

Za inkontinenciju koja se može javiti u trudnoći svoj doprinos imaju i hormoni. Tijekom trudnoće placenta proizvodi dodatne doze progesterona, hormona odgovornog za opuštanje glatkih mišića. U tu skupinu mišića pripadaju i mišići vrata mokraćnog mjehura što pridonosi težem zadržavanju urina u mjehuru.

Sam čin poroda kao završetak trudnoće dodatno oslabljuje mišiće dna zdjelice zbog čega mjehur postaje aktivniji. Ako tijekom poroda dođe do oštećenja živaca koji kontroliraju mjehur, ako se maternica i mjehur pomaknu ili nakon epiziotomije mogu se pojačati problemi s mjehurom, a samim time i jačinom inkontinencije.

Kod najvećeg broja trudnica inkontinencija nakon trudnoće prolazi spontano, jer pritisak maternice na mjehur prestaje i razina progesterona se smanjuje.

KAKO SI POMOĆI?

  • Kao glavna preporuka svim trudnicama za vrijeme i nakon trudnoće je izvođenje Kegelovih vježbi. To su vježbe koje za svrhu imaju jačanje mišića dna zdjelice. Osmislio ih je američki ginekolog Arbold Kegel 50-ih godina 20. stoljeća.

Više o samim vježbama, njihovu izvođenju i pripremi za izvođenje pročitajte na:

  • Također, trudnica bi trebala imati uredne toaletne navike. To znači da bi na toalet trebala ići onda kada osjeti da joj je mjehur pun. Nije preporučljivo na toalet odlaziti „za svaki slučaj“, ali niti čekati predugo. Kod urednih toaletnih navika često se spominju i bihevioralne metode kojima se odredi vrijeme mokrenja. Na taj način mjehur se može istrenirati da svoju funkciju obavlja kada je to vama zgodno.
  • Preporuka je da se kod potrebe kihanja ili kašljanja prekriže noge, jer se tako sprječava neželjeno bježanje urina. Svakako treba izbjegavati situacije u kojima se podižu teški predmeti.
  • Za intimnu njegu koristiti sredstvo s prilagođenim pH faktorom kako bi se spriječio razvoj nepoželjne mikroflore na intimnom području.
  • Hrana koja uzrokuje zatvor ili osjećaj punih crijeva može dodatno stvoriti pritisak na mjehur, pa bi ju trebalo izbjegavati.
  • Uredite i unos tekućine tijekom dana u pravilnim razmacima. Unos tekućine je vrlo važan za trudnicu i njezino dijete. Trebalo bi konzumirati oko 8 čaša tekućine dnevno, svakako vode kao glavni izbor. Dehidracija može dovesti do zatvora što može dodatno negativno utjecati na stupanj inkontinencije.
  • Za osjećaj sigurnosti na raspolaganju su i ulošci za inkontinenciju. Attends asortiman za inkontinenciju nudi nekoliko veličina uložaka namijenjenih lakoj inkontinenciji. Dostupni su Attends Soft ulošci označeni brojevima 0 do 3 extra. Ulošci imaju ekstra mekani gornji sloj, anatomskog su oblika i bijele boje čime pružaju osjećaj ugode i diskrecije. Stražnja im je strana prozračna pa koža nesmetano diše, a pričvršćuju se uz pomoć ljepljive trake cijelom duljinom stražnje strane. Visokoupijajuća jezgra zaključava urin daleko od površine uloška, a Quick dry tehnologija onemogućava povrat urina na površinu te je održava suhom.

Svoj proizvod možete odabrati i pomoću linka:

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal!

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments