Svaka vrsta inkontinencije svojevrstan je problem i da bi se tegobe ublažile ili izliječile potrebno je na vrijeme odrediti intenzitet i vrstu inkontinencije. Intenzitet nekontroliranog ispuštanja mokraće individualan je, a pojedinac nakon što potraži stručnu pomoć, lakše tretira problem i nosi se s njim.

Urinarna inkontinencija najčešće se dijeli na stresnu inkontinenciju i urgentnu inkontinenciju. I to su dva najčešće oblika urinarne inkontinencije. Povremeno se može javiti i jedan od drugih oblika kao što su prelijevajuća, inkontinencija nastala kao posljedica uzimanja određenih lijekova, hiperaktivan mjehur (nagonska inkontinencija), miješana inkontinencija, refleksna inkontinencija te funkcionalna inkontinencija.

INKONTINENCIJA UZROKOVANA STRESOM

Inkontinencija uzrokovana stresom, kako bi mnogi pomislili nije stanje povezano s psihološkim stresom, već se radi o fizičkom pritisku na mjehur koji nastaje kretnjama koje stvaraju pritisak na trbuh.

Do toga dolazi tijekom kašljanja, kihanja, smijeha, prilikom vježbanja ili podizanja tereta. Može doći do ispuštanja male količine mokraće, ali i većeg mlaza. Inkontinencija uzrokovana stresom neugodna je pojava do koje može doći bez da se mišić mokraćnog mjehura steže te bez da osjećate potrebu za mokrenjem.

Inkontinenciju uzrokovanu stresom mogu izazvati dvije pojave. Onda kada je prisutno stanje kod kojeg se mjehur i mokraćna cijev pomiču prema dolje uslijed pritiska na trbuh, a mrežasti mišići zdjeličnog dna ne pružaju dovoljno podrške da bi mokraćna cijev ostala zatvorena, što je razlog istjecanja mokraće prilikom kihanja, kašljanja i slično. Do ispuštanja urina dolazi i kod unutarnje slabosti mokraćnog stezača (sfinktera) koji se ne može potpuno zatvoriti ili se otvara pod pritiskom.

U trudnoći ili prilikom porođaja dolazi do slabljenja mišića zdjeličnog dna te se kod žena koje su rodile vaginalno, inkontinencija uzrokovana stresom javlja najčešće. Kirurški zahvati na prostati ili prijelom kuka su pak najčešći uzroci inkontinencije uzrokovane stresom kod muškaraca.

Stres inkontinencija može se ublažiti jačanjem mišića dna zdjelice, za što su najučinkovitije Kegelove vježbe, redukcijom tjelesne mase, nošenjem higijenskih uložaka te održavanjem osobne higijene.

HIPERAKTIVAN MJEHUR

Ako imate čestu potrebu za mokrenjem i gubite kontrolu nad mjehurom, patite od stanja koje je poznato kao hiperaktivan mjehur, kod kojeg se mišić mokraćnog mjehura steže prečesto i to u neprikladno vrijeme, odnosno kada mjehur nije pun. Mozak dobiva podražaj preko kojeg se očituje jaka potreba za mokrenjem, a tijelo vam daje nekoliko sekundi ili minuta da stignete na zahod.

Prirodno je mokriti šest ili sedam puta dnevno te kada nam tijelo daje impuls za mokrenje, u našem mokraćnom mjehuru nalazi se od 180 do 360 mililitara mokraće. Kod hiperaktivnog mjehura, potreba za mokrenjem je puno veća i javlja se 13 ili više puta dnevno i dolazi do mokrenja u malim količinama, a hiperaktivan mjehur vam često remeti i san jer osjećate potrebu za mokrenjem tijekom noći, što vas budi po nekoliko puta.

Istjecanje mokraće zbog hiperaktivnog mjehura izaziva inkontinenciju uzrokovanu potrebom za mokrenjem, nagonsku inkontinenciju.

NAGONSKA INKONTINENCIJA

Jeste li ikada osjetili potrebu za mokrenjem nakon pijenja male količine vode, ako ste pak čuli curenje tekuće vode, ili prilikom stavljanja ruku pod toplu vodu? Ako ste odgovorili potvrdno patite od nagonske inkontinencije.

Do nagonske inkontinencije može doći zbog upale mokraćnog sustava ili ako nešto iritira mjehur, a pojavu navedenog stanja mogu izazvati i teškoće s crijevima ili oštećenja živčanog sustava povezana s multiplom sklerozom, šećernom bolesti, moždanim udarom i slično.

Kod žena, inkontinencija uzrokovana potrebom za mokrenjem najčešće nastupa nakon menopauze, a kod muškaraca nastaje zbog povećanja ili upale prostate ili kod liječenja raka prostate.

Stanje se može ublažiti povećanjem kapaciteta mokraćnog mjehura što se postiže poticanjem mokrenja u manjim razmacima. Potrebno je izbjegavati tekućinu koja potiče mokrenje, te u dogovoru sa svojim liječnikom možete mijenjati trenutnu terapiju koja potencijalno potiče na mokrenje.

MIJEŠANA INKONTINENCIJA

Miješana inkontinencija se javlja ako istovremeno patite od više vrsta inkontinencije, no najčešće se radi o istodobnoj pojavi inkontinencije uzrokovane stresom i nagonskoj inkontinenciji. Spoj tih vrsta inkontinencija najčešće se javlja kod žena, no isti problemi se znaju javiti i kod muškaraca i starijih osoba.

PRELJEVNA INKONTINENCIJA

Preljevna inkontinencija je često ili čak neprestano iscjeđivanje malih količina mokraće tijekom cijelog dana. Osim toga, javlja se osjećaj nemogućnosti ispuštanja mokraće u potpunosti iz mjehura. Ako ponekad imate nagon na mokrenje, ali ne možete ispustiti mokraću, teže počinjete s mokrenjem ili možete ispustiti samo manji mlaz mokraće, patite od preljevne inkontinencije.

Preljevna je inkontinencija česta kod muškaraca koji imaju probleme s prostatom koja ako je povećana može pritisnuti ili začepiti mokraćnu cijev, a slobodnom protoku mokraće kroz mokraćnu cijev mogu smetati i tumori, kamenac i ožiljci. Dijabetes, multipla skleroza i upotreba određenih lijekova isto tako mogu izazvati preljevnu inkontinenciju.

Kod žena, ova vrsta inkontinencije nije česta, no događa se ako dođe do oštećenja živaca tijekom porođaja ili kod žena koje ne obave nuždu kada osjete potrebu.

Ako se ne tretira pravilno, preljevna inkontinencija može izazvati ozbiljne probleme. Mokraća koja se zadržava u mjehuru, može se upaliti, a upala se može proširiti mokraćnim sustavom. U najtežim slučajevima, mokraća se može početi vraćati u bubrege što remeti rad bubrega.

REFLEKSNA INKONTINENCIJA

Refleksna se inkontinencija javlja kod osoba s neurološkim poremećajima. Mokrenje se u takvim slučajevima javlja najčešće u pravilnim razmacima, odnosno kada se u mjehuru nakupi određena količina mokraće. Kod refleksne inkontinencije je karakterističan manjak podražaja na mokrenje, a osjećaj punoće mjehura ne postoji. Znojenje, nemir i nelagoda u trbuhu samo su neki od simptoma koji otkrivaju punoću mjehura.

Ovo se stanje može ublažiti planiranjem unosa tekućine i ne provociranjem mokrenja sve dok se u mjehuru ne nakupi do 300 mililitara urina. Je li se u mokraćovodu nakupilo dovoljno urina naučit ćete s vremenom i pomoću zapisivanja dnevnika mokrenja, odnosno bilježenjem količine mokraće koju izbacujete kod svakog odlaska na nuždu. Liječnik upućuje pacijenta o načinu kako pravilno zapisivati i mjeriti razinu mokraće. Stanje se može ublažiti i održavanjem osobne higijene te samim time sprječavanjem urinarnih infekcija.

FUNKCIONALNA INKONTINENCIJA

Od funkcionalne inkontinencije pate osobe koje nisu u stanju na vrijeme doći do mjesta obavljanja nužde, a razlog tome mogu biti fizičke ili psihičke bolesti, oštećenja i invalidnosti koje nisu povezane s mokraćnim sustavom. Osobe oboljele od artritisa ne mogu na vrijeme otkopčati hlače, neke osobe u invalidskim kolicima također.

Uzroci funkcionalne inkontinencije povezani su sa starenjem. Pojava demencije ili pak Alzheimerove bolesti mogu biti uzroci funkcionalne inkontinencije jer pacijenti nemaju sposobnost razmišljanja o potrebi za mokrenjem.

Preporuka: Elbi Medikal d.o.o. u svom asortimanu nudi proizvode za pomoć kod inkontinencije švedskog proizvođača Attends. Ovisno o spolu, pokretljivosti i stupnju inkontinencije možete odabrati proizvode (ulošci, pelene, mrežaste gaćice, podmetači) koji će vam pružiti sigurnost tijekom dana i noći. Uz Attends proizvode, koža diše, a zbog visokoupijajuće jezgre i Quick dry tehnologije nije u kontaktu s vlagom (urinom).  Ako Vam je potrebna pomoć oko odabira proizvoda kontaktirajte nas na 01/2750 – 980 ili pošaljite e-mail na : maloprodaja-ds@elbi-medikal.hr. Također Vam u odabiru pomagala koje najbolje odgovara Vašim potrebama može pomoći vodič za lakši odabir pomagala za žene i za muškarce.

Attends proizvode pronađite u web shopu.

3 2 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments