Najčešće bolesti zuba i usne šupljine
Briga o zdravlju, Haradent, Zdravlje

Najčešće bolesti zuba i usne šupljine

Rijetki se mogu pohvaliti činjenicom da su cijeloga života imali izuzetno zdrave zube. Naime, određene svakodnevne navike mogu prouzročiti razne probleme na zubima zbog kojih ćemo osjetiti neugodnu zubobolju, a posjet stomatologu će biti neizbježan.

Neke od najčešćih bolesti zubi s kojima se susrećemo su: karijes, afte, krvarenje desni, gingivitis i parodontoza.

KARIJES

Karijes je jedna od najčešćih bolesti zuba a to potvrđuje i činjenica da svaka četvrta odrasla osoba ima karijes i gotovo je nemoguće pronaći osobu koja nije imala karijes na zubima barem jednom u životu.

Svakim unosom hrane, bakterije zajedno sa slinom akumuliraju čestice hrane na površini zuba, što nazivamo plak, koji, ako je prisutan duže vrijeme, utječe na stvaranje karijesa. Nastanak karijesa uvjetuje slatka i ljepljiva hrana, koja u interakciji s bakterijama u ustima proizvodi kiselinu koja napada caklinu (vanjsku površnu zuba). Kiselina koja nastane postepeno uništava i plak i zubnu caklinu stvarajući dugoročno karijes koji uzrokuje propadanje zubi. Karijes napada zubnu caklinu, te ako se ne ukloni na samom početku, počinje uništavati i unutrašnjost zuba (dentin), nakon čega nastavlja dalje prema živcu zuba.

Karijes se treba ukloniti u početku te se tako mogu spriječiti ozbiljnija oštećenja zuba uzrokovanog karijesom. Također, nastanak karijesa može se spriječiti i ispravnom oralnom higijenom koja podrazumijeva redovito i pravilno četkanje zubi, korištenje prave četkice za zube te korištenje kvalitetne paste za zube i zubnog konca.

 AFTE

Afte su male bolne ranice bijele, sive ili žute boje koje se pojavljuju na jeziku, na obraznoj sluznici ili na usnama. Njihov je početak nepredvidljiv, a izazivaju veliku nelagodu u jedenju, gutanju pa čak i govoru. One, naime, nisu opasne, ali su izuzetno bolne i mogu izazvati povišenu temperaturu i oticanje limfnih čvorova. Najčešće se pojavljuju za vrijeme emocionalnog stresa ili pada imunološkog sustava te su jedno od najčešćih oboljenja sluznice usne šupljine.

KRVARENJE DESNI

Krvarenje desni je znak da je narušena ravnoteža bakterijske mikroflore u usnoj šupljini. Riječ je o tome da se bakterije intenzivnije nakupljaju u mekim naslagama uz rubove zuba te potom uzrokuju upalu i propadanje tkiva. Također, može biti uzrokovano prečestim i presnažnim četkanjem zuba ili novom četkicom za zube koja je pregruba. Krvarenje desni treba shvatiti kao znak upozorenja jer postoji mogućnost da je već došlo do upale desni (gingivitis) ili čak upale parodonta (parodontitis). No, osim upale postoje još neki razlozi zbog kojih desni krvare kao što su korištenje određenih lijekova, hormonalne promjene kod žena, nedostatak vitamina K te neodgovarajuća oralna higijena.

Kako bi se spriječila pojava ovog problema, najbolje je redovito prati zube i paziti da pranje ne bude preagresivno kako se ne bi oštetile desni. Također redovito koristiti zubni konac kako bi se očistilo područje između zubi, a njega je najbolje koristiti navečer prije pranja zubi četkicom. Naime, zubni konac će očistiti područje između zubi, a četkanje nakon korištenja konca će dodatno očistiti to područje i ukloniti sve što je na zubima ostalo nakon korištenja konca.

GINGIVITIS

Gingivitis je blaga upala gingive, tj. upaljeno zubno meso. Uzrok upale su toksini koje proizvode bakterije u našoj usnoj šupljini. Znakovi da su naše desni zahvaćene gingivitisom jesu otečeno zubno meso, krvarenje zubnog mesa na dodir i krv u sadržaju koji izbacujemo iz usta prilikom pranja zubi.

Zdrava gingiva, ili zubno meso, svijetloružičaste je boje, čvrsta i ne krvari prilikom četkanja zubi. Oboljela gingiva je crvena te krvari i na najmanji podražaj, dok peremo zube ili dok ih čistimo zubnim koncem.

Glavni uzrok pojave gingivitisa, odnosno upale zubnog mesa je loša oralna higijena. Ako se ne liječi, gingivitis može postati ozbiljnija infekcija poznata kao periodontitis – proširenje gingivitisa na potporna tkiva zuba. Liječenje gingivitisa je zapravo jednostavno jer se sve svodi na pravilnu oralnu higijenu.

PARODONTOZA

Parodontoza je bakterijska infekcija koja napada potporna tkiva, ligamente i kosti. Ono je jedan od najtežih oblika bolesti desni i može dovesti do trajnog gubitka zuba. Čimbenici rizika koji poboljšavaju obolijevanje parodonta su pušenje, hormonalne promjene (pubertet, trudnoća, menstruacija i menopauza), nasljeđe (genetika), stres, određeni lijekovi te škripanje zubima.

Parodontoza se pojavljuje u slučaju da se krvarenje desni i gingivitis ne liječe. Za razliku od gingivitisa, parodontoza je nepovratna i može imati ozbiljne posljedice na izgled zubi i desni. Naime, ona dovodi do razaranja kostiju i vezivnog tkiva koji drže zub na mjestu. Tad se zub počinje klimati, a nakon toga i ispadne.

Dakle, na samu pojavu gingivitisa i krvarenja desni treba reagirati i posjetiti stomatologa.

Kako bi spriječili nastajanje problema također pročitajte savjete stomatologa koje bi trebali slijediti u brizi o vašim zubima.

Velika pomoć u svakodnevnoj zubnoj higijeni je i zeolitni zubni prah Haradent. Zbog svog djelovanja na principu ionske izmjene uzima pozitivno nabijene čestice iz toksina vezujući ih unutar rešetkaste strukture, a otpušta minerale i tako štiti organizam od štetnih tvari. Klinička studija o primjeni zeolita kod liječenja bolesti usne šupljine pokazala je da je zeolit jedan od modernih načina regeneracije, jer ima imunomodulacijsko i antioksidativno svojstvo, te pojačava protuupalno djelovanje. To dugoročno ima povoljan utjecaj na procese ozdravljenja u cjelini, a posebno na usnu šupljinu. Redovitom upotrebom Haradenta, održava se pH u ustima od 7-7.4. Time se sprečava nastanak plaka, a samim time i nastanak karijesa. Takav pH nije pogodan za razvoj bakterija te nastanak kamenca, a pogodan je za skidanje već nastalog kamenca i plaka.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

Tamara Šolaja, bacc.san.ing

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments