Afte
Briga o zdravlju, Haradent, Zdravlje

Afte

Afte

Afte su neugodne ulkusne promjene u ustima koje se najčešće pojavljuju za vrijeme emocionalnog stresa ili pada imunološkog sustava. Jedno su od najčešćih oboljenja sluznice usne šupljine. Prevalencija bolesti u općoj populaciji kreće se od 10-25%. Samo u Europi 17 % stanovništva boluje od aftoznih ulceracija. Afte su bolest mlađe populacije, pojavljuju se češće kod djece, djevojaka i mlađih žena nego kod starijih osoba.Bolest je češća među ljudima višeg socio-ekonomskog statusa, kod osoba koje su pojačano izložene stresu, a katkada je u pitanju i obiteljska predispozicija.

Afte su male, bolne ranice koje se pojavljuju unutar usta i imaju sklonost učestalom ponavljanju. Najčešće se pojavljuju na pomičnim dijelovima sluznice usne šupljine, na jeziku, sluznici obraza ili sluznici usana. Uzrokuju iznimno veliku bol te ometaju svakodnevno funkcioniranje osobe poput jedenja, gutanja i govora.

Mogu se pojaviti u tri klinička oblika: malene, velike i afte nalik herpesu tzv. herpetiformne.
Nekoliko dana prije izbijanja, na tim se mjestima može osjetiti svrbež ili peckanje.

Malene afte

Malene afte (afte minor) pojavljuju se na sluznici obraza ili usana, manje su od 1 centimetra, često se pojavljuju u skupinama od dvije – tri i općenito nestaju same od sebe. Traju u prosjeku 7-14 dana i pri cijeljenju ne ostavljaju ožiljak. Područje na kojem izbije je najprije crvenkasto i bolno, a ubrzo se pojavi okrugla ranica pravilnih rubova sa žućkastosivim pokrovom.

Velike afte

Velike afte (afte maior) traju i do 6 tjedana i sporije zacjeljuju jer se radi o dubljoj ranici koja zacjeljuje s ožiljkom. Obično ih ima više i nalaze se nepčanim lukovima, jeziku, sluznici obraza i usana, a mogu se širiti i na desni. Limfni čvorovi kod velikih afti su povećani.

Herpetiformne afte

Afte nalik herpesu ili herpetiformne afte sićušne su ranice veličine 1-2 milimetra te dolaze u nakupinama. Najčešće se pojavljuju na podjezičnoj sluznici, sluznici obraza i jezika, zahvaćaju veću površinu sluznice i bolne su. Premda izgledom podsjećaju na herpes, s njim nemaju nikakve veze. Za razliku od herpesa, kod afti nema tresavice, temperature i bolova u tijelu. Uglavnom se liječe simptomatski, lokalnom primjenom antiseptika, anestetika i kortikosteroidnih lijekova.

Haradent zeolit prah

Velika pomoć kod i nakon izbijanja afti je i zeolitni zubni prah Haradent. Zbog svog djelovanja na principu ionske izmjene uzima pozitivno nabijene čestice iz toksina vezujući ih unutar rešetkaste strukture, a otpušta minerale i tako štiti organizam od štetnih tvari. Klinička studija o primjeni zeolita kod liječenja bolesti usne šupljine pokazala je da je zeolit jedan od modernih načina regeneracije, jer ima imunomodulacijsko i antioksidativno svojstvo, te pojačava protuupalno djelovanje. To dugoročno ima povoljan utjecaj na procese ozdravljenja u cjelini, a posebno na usnu šupljinu. Potrebno je više puta tijekom dana nanijeti zeolitni zubni prah Haradent na afte te će on zbog svog djelovanja umanjiti bolove te skratiti vrijeme zacjeljivanja rana.

Haradent zeolit zubni prah 80 g

 

Neka vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal.

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments