savjeti stomatologa
Briga o zdravlju, Haradent, Zdravlje

Savjeti stomatologa

Mnogo ljudi boji se stomatologa, no stomatolozi nikad nisu uzrok tog straha već problematični zubi.  

Stomatolozi su vrlo sretni kad se dobro održava oralna higijena. 

Zato sada donosimo nekoliko savjeta koje bi trebali slijediti u brizi o vašim zubima. 

Koliko često treba obaviti stomatološki pregled?

Standard je i preporuka struke za odrasle dva puta godišnje posjetiti stomatologa i napraviti pregled zubi i cijele usne šupljine. Kod djece, pogotovo u mješovitoj denticiji, preporučuju se i češće kontrole. To je potrebno prije svega zbog iznimne osjetljivosti mladih trajnih zuba i njihove podložnosti karijesu. Odnos povjerenja između pacijenta i stomatologa najčešće se učvršćuje nakon višestruko pružene stručne pomoći kojom je pacijent bio zadovoljan.

Svakih tri do šest mjeseci, prema procjeni stomatologa, a ovisno i o stanju zubi i desni, potrebno je posjetiti stomatologa. Svrha takvog pregleda je dobiti uvid u postojeće stanje. Tako se na vrijeme mogu otkriti sve promjene u samom začetku, što za pacijenta znači relativno lako i brzo otklanjanje poteškoća.

Na što obratiti pozornost pri odabiru četkice za zube?

Pri odabiru četkice za zube bitno je obratiti pažnju na dva faktora: vlakna četkice i glava četkice. Poželjno je da četkica ima malu glavu zbog lakšeg pristupa svim područjima zubnih lukova, ali i lakšeg i jednostavnijeg rukovanja.

Također, poželjno je da vlakna četkice budu tanka, meka i gusto postavljena. Takva vlakna puno lakše dosežu teže dostupna mjesta između zubi i desni i temeljito uklanjaju mekane zubne naslage. Nakon četkanja, površina zubi je očišćena, a desni ostaju neoštećeni jer nije potrebno koristiti snažan pritisak prilikom pranja. Tako se mogu spriječiti mikrotraume zubnog mesa koje nastaju zbog tvrdih četkica i snažnog pritiska, a koje nakon određenog perioda mogu dovesti i do povlačenja zubnog mesa i bolnih zubnih vratova. Pogrešno je mišljenje „što jače četkam zube, bolje ću ih oprati“. S vremenom odnosno redovitim korištenjem, dlačice na četkici postaju manje učinkovite u uklanjanju plaka te gube svoju učinkovitost i postaju leglo bakterija i mikroba. Također, postoji opasnost da zbog nastalih deformacija oštete zubno meso.

S obzirom na to da s vremenom četkica za zube gubi na učinkovitosti, preporučujemo mijenjanje četkice za zube barem jednom u tri mjeseca. 

savjeti stom 1

Uloga interdentalnih četkica

Oko 75% svih karijesa nastane na spojevima zuba tj. u kontaktu dva susjedna zuba. Upotrebom interdentalne četkice spriječit će se upala zubnog mesa, kao i gubitak kosti, nestat će zadah, spriječit će se prodor bakterija putem krvi i limfe u unutarnje organe. Upotrebljava se na sljedeći način:

  • Provuče se između dva zuba i iščisti zube u kontaktu
  • Zatim se interdentalna četkica izvuče i opere prije idućeg korištenja
  • Kad se prođu svi zubi, interdentalna četkica se završno opere i posuši.
  • Obavezno čuvati na suhom mjestu do sljedeće upotrebe.

Razlika između pjeskarenja i skidanja kamenca

Pjeskarenje zubi je metoda kojom se uklanja plak i bakterijski biofilm sa zuba te rješava problem pigmentacije na zubima.

Ponekad se čišćenje zubnog kamenca radi ultrazvučno ili lasersko,a nakon toga slijedi pjeskarenje zubi. Na kraju se radipoliranje zubi koje je neophodno nakon svakog čišćenja kamenca ili pjeskarenja. Ukoliko nema potrebe za prethodnim čišćenjem kamenca, može se obaviti samo pjeskarenje i poliranje zubi.

Dakle, pjeskarenjem se uklanja dentobakterijski plak i rješava se pigmentacija zuba. Dentobakterijski plak nije isto što i zubni kamenac. Plak nastaje i uvijek je prisutan sve dok dobro ne operemo zube (uzrokovan je lošom dentalnom higijenom). Jednostavno rečeno, nakon što se nešto pojede, plak je već prisutan uustima. Pjeskarenjem se, osim plaka, rješava i problem pigmentacije zuba. Pacijenti koji rješavaju problem pigmentacije, nakon pjeskarenja mogu primijetiti očiglednu razliku u izgledu svog osmijeha (bijeli i blistavi osmijeh bez mrljica).

U održavanju dobre higijene usne šupljine može vam pomoći i Haradent, zeolitni zubni prah koji uklanjanja kamenac i ponovno mineralizira zube, odstranjuje plak i izbjeljuje zube, ima antibakterijsko, antivirusno i antioksidativno djelovanje, sprječava nastanak plaka unutar 24 sata, sprječava neugodan dah iz usta, pomaže u očuvanju zdravlja desni i usne šupljine.

Kupite ga u našim maloprodajama na adresi Trg Eugena Kumičića 11 u Koprivnici ili Josipa Zorića 22, Dugo Selo, kao i u našem web shopu.

Autor: Tanja Kovač, dr.med.dent.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments