zubni kamenac
Briga o zdravlju, Haradent, Zdravlje

Zubni kamenac

Što je zubni kamenac i kako nastaje?

Zubni kamenac je tvrda naslaga na zubima. Najčešće se javlja na donjim prednjim zubima i gornjim prvim kutnjacima, a nastaje mineraliziranjem plaka. Do toga dolazi zbog nedovoljne higijene usne šupljine. Odnosno, od zubnog plaka ili ljepljive tvari izrađene od zaostalih čestica hrane i pića.Može nastati i kod osoba koje imaju dobru oralnu higijenu. U takvom se slučaju uzrok može potražiti u slini, ortodontskim anomalijama kada je onemogućeno dobro čišćenje međuzubnog prostora te genetskoj predispoziciji.

Prvi korak nastajanja zubnog kamenca zapravo se događa pri žvakanju, dok se hrana razgrađuje u ugljikohidrate. Ugljikohidrati se zatim spajaju s prirodnim bakterijama te stvaraju kiselinu u usnoj šupljini. Smanjeni pH u ustima može oštetiti caklinu. Riječ je o tvrdim bijelim ili žućkastim naslagama koje nastaju na zubima u području spoja zuba i zubnog mesa (gingive). S vremenom zubni kamenac dovodi do problema s oralnim zdravljem, upala zubnog mesa, zubobolje, povlačenja gingive, a osim što je estetski neprivlačna pojava dovodi i do neugodnog zadaha.  

Kako spriječiti nastanak zubnog kamenca?

Stvaranje zubnog kamenca može se vrlo lako spriječiti. Prije svega, potrebno je obratiti pozornost na prehrambene navike. Budući da su zubnom kamencu potrebni ugljikohidrati, najbolje rješenje je izbjegavanje čokolade, keksa, gumenih bombona i ostalih tvrdih slatkiša što je više moguće.

Ipak, ugljikohidrati su potrebni našem organizmu, stoga nije neophodno izbjegavati ugljikohidrate koji se nalaze u voću, povrću, žitaricama, krumpiru i kukuruzu.

Oralna higije

Pravilna oralna higijena najvažnija je u sprječavanju nakupljanja plaka na zubima koji uzrokuje nastanak kamenca. Kako biste spriječili stvaranje zubnog kamenca potrebno je redovno prati zube. Pranje zubi treba provoditi dva puta dnevno te barem jednom dnevno koristiti konac za čišćenje prostora između zuba. Stomatolozi savjetuju korištenje sredstva za ispiranje usta te paste za zube s fluorom.

Zubni konac

Zubni konac glavni je sporedni dio oralne higijene. Njegovim redovitim korištenjem temeljito se čiste zubi, odnosno međuzubni prostori, a istovremeno se sprječavaju bolesti zuba i desni. Postoje različite vrste zubnog konca: navošteni, nenavošteni, fluoridirani, tanji, deblji i sl. Odlučite se za onaj koji najučinkovitije pridonosi zdravlju vaših zubi i usta.

Tekućina za ispiranje usta

Tekućine za ispiranje usta neizostavni su dio oralne higijene. Preporučuje se da ju koristite jedanput do dvaput dnevno kako biste u potpunosti očistili usnu šupljinu od bakterija i spriječili nastanak plaka. One uglavnom sadrže flour, a prije njihove upotrebe pročitajte upute proizvođača.

Posjet stomatologu

Redovni pregledi kod stomatologa također pridonose prevenciji razvoja određenih bolesti usne šupljine. Osobe koje posjećuju stomatologa svakih 6 mjeseci imaju puno manje šanse za razvoj bolesti kao što su parodontitis ili gingivitis. Osim toga, stomatolog vam može dati savjete o odabiru odgovarajuće četkice za zube ili usmjeriti na pravilan način četkanja zubi.

Haradent i zubni kamenac!

U borbi protiv zubnog kamenca pomoći će i Haradent, zeolitni zubni prah. Zeolit djeluje kao antioksidant, detoksikator i zaštitnik imuniteta. Nalazi primjenu kod stomatoloških problema, kao što su karijes, plak te kod bolesti i oštećenja sluznice usne šupljine, ali služi i za svakodnevnu higijenu usne šupljine. Redovitom upotrebom Haradenta, održava se pH u ustima od 7-7.4. Time se sprječava nastanak plaka, a samim time i nastanak karijesa, što je bitno kod očuvanja zdravih zubi. Plak je u početku mekan i nevidljiv, a kasnije se zbog kiseline u slini kalcificira i najprije nastaje zubni kamenac, a nadalje se kalcificira i unutar gingive što izaziva upalu. Dolazi do razaranja i resorpcije kosti, te zbog sve većeg gubitka koštane mase dolazi do pomicanja i klimanja zubi, sve dok sami ne ispadnu. Korištenjem Haradenta čuvaju se ne samo zubi, usna šupljina, nego i cijeli zubni potporni aparat, budući da Haradent dolazi u obliku praha, bolje zalazi u međuzubni prostor, te tako bolje čisti prostor između zuba.

Klinička studija o primjeni zeolita kod liječenja bolesti usne šupljine pokazala je da je zeolit jedan od modernih načina regeneracije, jer ima imunomodulacijsko i antioksidativno svojstvo te pojačava protuupalno djelovanje što dugoročno ima povoljan utjecaj na procese ozdravljenja u cjelini, a posebno na usnu šupljinu.

Haradent, zeolitni zubni prah dostupan je i na Elbi Medikal web shopu u pakiranjima od 50 g i 80 g.

Neka Vam zdravelje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments