Eterična ulja i njihova primjena
Briga o zdravlju

Eterična ulja i njihova primjena

Što su eterična ulja i kako se dobivaju?

Eterična ulja su smjese hlapivih i biološki aktivnih spojeva koji se dobivaju iz biljnog materijala. Najčešće se dobivaju destilacijom, rjeđe tiještenjem, a najrjeđi način dobivanja je direktnim zagrijavanjem biljne mase bez destilacije.

Destilacijom se osim eteričnog ulja dobiva i hidrolat, tj. cvjetna vodica-vodeni sloj koji je zasićen eteričnim uljem. Hladnim tiještenjem se dobivaju tzv. esencije-ulja koja nisu u potpunosti hlapljiva kao eterična ulja dobivena destilacijom vodenom parom. Nakon što hlapivi dio ishlapi, takva ulja ostavljaju mrlju na mjestu gdje kapnu.

Kako djeluju eterična ulja?

Eterična ulja sadrže na stotine kemijskih spojeva te iz tog razloga djelovanje na ljudski organizam nije u potpunosti razjašnjeno. Ono što sigurno znamo je da svojim mirisom djeluju na emocije i raspoloženje.

Kako koristiti eterična ulja?

Eterična ulja se mogu koristiti na razne načine, a najpopularniji način je inhalacijski, dermalno i oralno.

Dermalno

Zbog sadržaja malih molekula i lipofilnosti kroz kožu vrlo brzo ulaze u organizam pa se iz tog razloga ne smiju koristiti nerazrijeđena na koži. Preporuka za korištenje na koži je eterično ulje razrijediti s biljnim uljem kao što je npr. bademovo ulje koje možete pronaći na našem web shopu.

Inhalacijski

Za vrijeme prehlade i gripe, bolnog i nadraženog grla te začepljenog nosa udisanje eteričnih ulja može smanjiti tegobe gornjeg dišnog sustava. Osim kod navedenih tegoba, eterična ulja imaju povoljan utjecaj kod glavobolje, migrene, PMS-a, stresa…

Inhalacija se može raditi na više načina:

-suha inhalacija-nakapati 2 do 3 kapi eteričnog ulja na maramicu ili vatu te povremeno udahnuti,

-inhalacija vodenom parom-na pola litre tople vode dodati 2 do 3 kapi eteričnog ulja te udisati paru 5 minuta, nakon toga se postupak može još jednom ponoviti,

-inhalacija difuzerima-najbolji način inhalacije i korištenja eteričnih ulja jer se ulja ne griju pa se samim time nepromijenjena raspršuju u prostor. Veliki izbor difuzera možete pronaći na našem web shopu.

Oralno

Eterično ulje mravinca (origana) se preporučuje uzimati oralno jer je tada najbolji učinak. Ulje se ne smije uzeti direktno u usta nego u obliku kapsula. Pranarom kapsule su punjene eteričnim uljem, a s obzirom na mjesto djelovanja razlikujemo Oleocaps 1 i Oleocaps 2.

Pranarom Oleocaps 1 pomažu kod dišnih bakterijskih i virusnih infekcija, infekcija uha, akutnih i kroničnih sinusitisa…

Pranarom Oleocaps 2 koriste kod urinarnih bakterijskih infekcija, bakterijskih i gljivičnih infekcija probavnog sustava, HPV-a, herpes infekcija…

Vrste eteričnih ulja

Eteričnih ulja ima mnoštvo vrsta, a ovdje ćemo spomenuti djelovanje nekoliko njih.

Eterično ulje čajevca:

Ima antivirusno, antibakterijsko i antifungalno djelovanje na velik broj virusa, bakterija i gljivica. Može se koristiti na više načina.

Za tretman akni i masne kože lica može se pomiješati 10 kapi eteričnog ulja čajevca s 30 ml baznog ulja te nanositi na kožu lica navečer.

Za tretiranje gljivica na noktima razrjeđuje se s baznih uljem u omjeru 50:50.

Za tretiranje prhuti dodaje se nekoliko kapi u šampon.

Za dezinfekciju prostora pomoću difuzera, najbolja je kombinacija eteričnog ulja čajevca s eteričnim uljem limuna.

Eterično ulje eukaliptus globulus:

Kao i eterično ulje čajevca, ima antivirusno, antibakterijsko i antifungalno djelovanje. Osim toga, jak je ekspektorans-smanjuje viskoznost sluzi u dišnom sustavu. Eterično ulje eukaliptus globulus ima osvježavajući miris koji olakšava disanje te je posebno koristan kod prehlade i gripe.

Eterično ulje lavande:

Najstarija i najpoznatija uzgojena vrsta lavande je francuska Lavandula angustifolia ili tzv. prava lavanda. Njeno eterično ulje je hvaljeno zbog visoke kvalitete, specifičnog mirisa i širokog djelovanja u aromaterapiji. Eterično ulje prave lavande ima antiseptičko, protuupalno i analgetsko djelovanje. U aromaterapiji se najčešće koristi za ublažavanje nesanice, nervoze, stresa, kod glavobolje i migrene te simptome PMS-a. Zbog svog protuupalnog i analgetskog djelovanja česti je sastojak u kremama koje se koriste kod opeklina, psorijaze, ekcema i drugih kožnih oboljenja. U kućanstvu se koristi protiv komaraca i moljaca.

Eterično ulje limuna:

Eterično ulje osvježavajućeg mirisa koji osvježava um i tijelo. Poboljšava koncentraciju i pamćenje, podiže izdržljivost i energiju te je zbog toga vrlo popularno korištenje među djecom koja uče te studentima. Eterično ulje limuna pomaže kod respiratornih tegoba, najviše u kombinaciji s eteričnim uljem čajevca ili eteričnim ulje eukaliptusa.

Eterično ulje slatke naranče:

Ulje izrazito ugodnog mirisa koje skoro svi vole. Djeluje opuštajuće te se vrlo često koristi u mješavini za masažu tijela. Potiče dobro raspoloženje i optimizam te djeluje protiv nesanice i stresa. Budući da ima slatkasti citrusni miris vrlo je čest sastojak u prirodnim parfemima.

Cijelu ponudu eteričnih ulja možete pronaći na našem web shopu.         

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

                                   

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments