Briga o zdravlju, Dodaci prehrani, Zdravlje

Kako razlikovati alergiju od prehlade?

Što je alergija?

Alergija je prejaka reakcija imunološkog sustava na alergene. Najčešći alergeni su pelud, dlake kućnih ljubimaca i različite tvari iz okoliša ili hrane. Najčešće se alergije javljaju na tvari koje u tijelo ulaze dišnim sustavom, a rjeđe su alergije na hranu i lijekove.


Alergije može imati svatko, bez obzira na dob, ali su češće kod osoba koje već imaju alergijske bolesti unutar obitelji.

Kako spriječiti alergije?

Najbolji način je izbjegavati alergene, a da bi to mogli potrebno je utvrditi na koje alergene se javlja reakcija imunološkog sustava.

  • Alergija na pelud

Ukoliko ste alergični na pelud, potrebno je pratiti biometerološku prognozu i ne izlaziti iz kuće u jutarnjem periodu između 5 h i 10 h kad u zraku ima najviše peludi. Za prozračivanje prostora treba koristiti vrijeme nakon kiše te izbjegavati sušenje odjeće i posteljine na otvorenom za vrijeme sezone peludi.

  • Alergija na prašinu i plijesan

Ukoliko ste alergični na prašinu i/ili plijesan potrebno je prašinu čistiti jednom tjedno uz obavezno nošenje maske i rukavica. Tapecirani namještaj bi bilo poželjno zamijeniti kožnim ili plastičnim. Prozračivanje prostora je potrebno raditi često i kratko te održavati vlažnost zraka 30-50 %. Klima uređaj je potrebno češće oprati jer su filteri unutar njega pogodni za razvoj grinja.

Bez obzira od koje vrste alergije patite, preporuka je podove usisavati i prati dva ili više puta tjedno. Većinu nečistoća u dom unosimo na cipelama pa je potrebno ispred ulaza staviti otirač i na ulasku obući čiste kućne papuče.

Najčešći simptomi alergije:

-respiratorni (začepljen nos, curenje nosa, kašalj, bol u sinusima),

-probavni (bolovi i grčevi u trbuhu, proljev),

-kožni (svrbež kože, osip, urtikarija).

Dijagnostika i liječenje alergija

Alergije se potvrđuju ili isključuju testiranjem-uzimanjem citološkog obrisa nosne sluznice. Drugi način testiranja su krvne pretrage u kojima se traži povišen sadržaj IgE protutijela u krvi. Najčešći oblik testiranja su kožni testovi kojima se uvodi suspektni alergen u kožu različitim tehnikama (patch, puncture, prick i scratch), a nakon toga se očitava reakcija, tj. kožne promjene.

U liječenju se prvo savjetuje izbjegavanje alergena, prestanak pušenja, prozračivanje prostora u kojem boravimo, pojačana stambena higijena, kontrola vlage…

Od lijekova se najčešće propisuju kortikosteroidi i antihistaminici.

Što je prehlada?

Prehlada je akutna virusna upala sluznice nosa i prednjeg dijela ždrijela. Bolest u prosjeku traje 5-7 dana.

Najčešći simptomi su začepljenost nosa, curenje nosa, kihanje i bolno grlo.

Liječenje prehlade je simptomatsko što uključuje konzumiranje čajeva koje možete pronaći na Elbi medikal web shopu https://bit.ly/3viZIJD , mirovanje te po potrebi uzimanje lijekova protiv bolova.

Ostatak ponude proizvoda koji mogu ublažiti simptome prehlade te skratiti njeno trajanje možete pronaći na: https://bit.ly/3V9Z2o4

Simptomi alergije i prehlade su slični, ali neki pokazatelji mogu uputiti na jednu od dijagnoza.

Ako se uz kihanje, začepljenost nosa i bolnog grla javi i povišena temperatura, vjerojatno se radi o prehladi.

Ako simptomi traju duže od dva tjedna, vjerojatno se radi o alergiji.

Ako dijagnoza alergije postoji unutar uže obitelji, veća je mogućnost razvoja alergije.

Ako se simptomi javljaju svake godine u istom vremenskom periodu, gotovo sigurno se radi o alergiji.

Kod alergije se često javlja svrbež očiju i nosa, a kod prehlade to nije prisutno.

Ako imate prehladu, nakon kihanja ćete vjerojatno osjetiti olakšanje, a kod alergije to nije slučaj.

Prirodna pomoć kod alergija:

Konzumacija ulja crnog kima može ublažiti simptome alergije, a u nekim slučajevima i spriječiti pojavu alergija ako se ulje konzumira barem 3 mjeseca prije i za vrijeme sezone alergija. https://bit.ly/3VeKW52

Ostatak ponude proizvoda za ublažavanje simptoma alergija možete pronaći na: https://bit.ly/43eef9I

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments