Briga o zdravlju, Zdravlje

Trovanje hranom

Trovanje hranom je stanje uzrokovano konzumacijom hrane ili pića koje su kontaminirane bakterijama, virusima, parazitima ili toksinima, što može rezultirati različitim simptomima i ozbiljno narušiti zdravlje pojedinca.

Stanje pojedinca kod trovanja hranom nije nimalo ugodno, a kod težih slučajeva može dovesti i do dehidracije i širenja infekcije.

Hranu često konzumiramo bez dovoljnog opreza, vrlo često jedemo „s nogu“ i izvan kuće bez da smo prethodnoh oprali ruke ili primjerice voće koje možda u tom trenutku konzumiramo. Nažalost, danas je svo voće i povrće koje konzumiramo, naročito kupovno, tretirano raznim pesticidima i otrovnim sredstvima koja bi se trebala temeljito isprati prije same konzumacije.

Simptomi trovanja hranom

Prepoznavanje simptoma trovanja hranom može biti ključno za brzu reakciju i liječenje. Najčešći simptomi trovanja su:

-mučnina: nagla i jaka mučnina nakon konzumacije hrane ili pića može ukazivati na trovanje hranom. Ako se osjećaj mučnine javlja odmah nakon jela ili pića to može biti znak kontaminacije

-povraćanje: odmah nakon konzumacije kontaminirane hrane ili pića, povraćanje je čest simptom trovanja hranom. Povraćanje može biti jednokratno ili se može ponavljati, ovisno o težini trovanja

-proljev: intenzivni ili česti proljev nakon konzumacije hrane može biti znak trovanja hranom. Proljev obično prati mučninu i povraćanje

-bolovi u trbuhu: oštri ili grčeviti bolovi u trbuhu često prate trovanje hranom. Bolovi se mogu javiti odmah nakon konzumacije kontaminirane hrane ili se mogu postupno povećavati tijekom vremena

-groznica: u nekim slučajevima trovanje hranom može biti popraćeno groznicom. Ako osjetite groznicu nakon što ste konzumirali hranu ili piće to može biti znak ozbiljnijeg trovanja.

-opći osjećaj slabosti: trovanje hranom može uzrokovati opći osjećaj slabosti ili umora. Osjećaj iscrpljenosti može biti prisutan i pri blagim slučajevima trovanja hranom

-glavobolja: glavobolja može biti prisutna kao simptom trovanja hranom, osobito ako je trovanje uzrokovano bakterijama ili virusima koji utječu na gastrointestinalni trakt

Važno je napomenuti da simptomi trovanja hranom mogu varirati ovisno o uzročniku kontaminacije, količini kontaminirane hrane koja je konzumirana te individualnoj osjetljivosti.

Uzroci trovanja hranom

Najčešći uzroci trovanja hranom su različite vrste mikroorganizama koji mogu kontaminirati hranu tijekom različitih faza proizvodnje, pripreme ili skladištenja. Bakterije poput Salmonelle, E. coli i Listerije predstavljaju značajan uzrok trovanja hranom. Ove bakterije mogu biti prisutne u sirovoj hrani poput mesa, peradi, mlijeka i jaja te se mogu širiti ako hrana nije pravilno termički obrađena ili ako su križne kontaminacije prisutne u kuhinjskom okruženju.

Drugi česti uzrok trovanja hranom su virusi, prije svega norovirus, koji se često širi putem kontaminirane hrane ili vode. Norovirus je izuzetno zarazan i može brzo uzrokovati epidemije trovanja hranom, osobito u zajedničkim okruženjima poput restorana, menzi, domova…

Paraziti također mogu biti uzročnici trovanja hranom. Na primjer, Giardia lamblia je parazit koji se može prenijeti putem kontaminirane hrane ili vode, posebno u područjima s neadekvatnim sanitarnim uvjetima.

Osim toga, otrovne tvari poput kemikalija, pesticida ili teških metala mogu kontaminirati hranu što može dovesti do trovanja ako se konzumira.

Preventivne mjere su ključne u sprječavanju trovanja hranom. To uključuje pravilno rukovanje hranom, temeljito pranje ruku i površina pri pripremi hrane, pravilno skladištenje hrane te osiguranje da je hrana dovoljno termički obrađena kako bi se uništili potencijalno štetni mikroorganizmi.

Hrana koja najčešće urokuje trovanje

Hrana koja najčešće uzrokuje trovanje varira ovisno o različitim čimbenicima kao što su geografska lokacija, prehrambene navike, način pripreme hrane i higijenski standardi. Ipak, postoje neki tipovi hrane koji se često povezuju s trovanjem.

Nedovoljno termički obrađeno meso i perad

Nedovoljno pečeno meso ili perad mogu sadržavati bakterije poput Salmonelle, E. coli ili Campylobactera što može rezultirati trovanjem ako se konzumira sirovo ili nedovoljno termički obrađeno.

Neoprano voće i povrće

Voće i povrće koje nije temeljito oprano može sadržavati patogene poput E. coli, Salmonelle ili norovirusa posebno ako je uzgojeno u zemljama s niskim higijenskim standardima ili je došlo do kontaminacije tijekom prijevoza ili skladištenja.

Nepasterizirani mliječni proizvodi

Nepasterizirani mliječni proizvodi poput sirovog mlijeka ili sira mogu sadržavati bakterije poput Listerije ili E. coli što može dovesti do trovanja ako se konzumiraju sirovi ili nedovoljno obrađeni.

Jaja

Sirova ili nedovoljno termički obrađena jaja mogu biti izvor salmonele koja je jedan od najčešćih uzročnika trovanja hranom diljem svijeta. Simptomi se obično javljaju 12 do 72 sata nakon konzumacije, a uključuju mučninu, povraćanje, proljev, bolove u trbuhu, povišenu temperaturu i ponekad glavobolju. U težim slučajevima trovanje salmonelom može dovesti do dehidracije, ozbiljnih gastrointestinalnih komplikacija pa čak i smrti.

Morski plodovi

Morski plodovi, posebno sirovi ili nedovoljno svježi, mogu sadržavati bakterije, viruse ili toksine koji mogu uzrokovati trovanje, uključujući bakterije Vibrio i norovirus.

Nedovoljno hlađena hrana

Hrana koja nije dovoljno hlađena nakon pripreme može postati uzgojni medij za bakterije osobito ako se ostavlja na sobnoj temperaturi duže vrijeme.

Razlike između želučane viroze i trovanja hranom

Trovanje hranom i želučana viroza imaju neke slične simptome, ali postoje i određene razlike koje mogu pomoći u razlikovanju između ova dva stanja. Evo nekoliko karakteristika koje vam mogu pomoći da ih razlikujete:

Brzina pojave simptoma

Trovanje hranom obično se manifestira brže nakon konzumacije kontaminirane hrane, najčešće unutar nekoliko sati. S druge strane, želučane viroze mogu imati brži ili sporiji početak, ali često se razvijaju postepeno tijekom nekoliko dana.

Simptomi

Trovanje hranom obično uzrokuje simptome kao što su mučnina, povraćanje, proljev, bolovi u trbuhu i u rijetkim slučajevima groznica. Želučana viroza može također uzrokovati mučninu, povraćanje, proljev i bolove u trbuhu, ali često može biti popraćena i simptomima kao što su groznica, glavobolja, bolovi u tijelu i umor.

Trajanje simptoma

Trovanje hranom obično traje kraće vrijeme, najčešće nekoliko sati do nekoliko dana. Želučane viroze mogu trajati dosta duže, ponekad čak i tjednima.

Ostali simptomi

Trovanje hranom obično se ne javlja s drugim simptomima poput groznice ili općeg osjećaja slabosti, osim ako nije ozbiljno. Želučane viroze mogu biti popraćene tim simptomima.

Kontakt s drugim osobama

Ako i osobe s kojima ste blisko kontaktirali također pokazuju simptome, to bi moglo ukazivati na želučanu virozu koja se često prenosi s osobe na osobu. Trovanje hranom ne prenosi se na ovaj način, osim ako nije uzrokovano kontaminiranom hranom koju ste dijelili s drugima.

Autorica: Sara Inić, mag. ing.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments