Briga o zdravlju, Dodaci prehrani, Zdravlje

Probiotici

Probiotici su živi mikroorganizmi, obično bakterije ili kvasci, za koje se vjeruje da imaju različite zdravstvene prednosti kada se konzumiraju u odgovarajućim količinama. Ovi se mikroorganizmi često nazivaju “dobrim” ili “prijateljskim” bakterijama jer se smatra da promiču zdravu ravnotežu crijevnih bakterija što može imati pozitivan učinak na probavu i cjelokupno zdravlje.

Ljudska crijeva dom su trilijunima mikroorganizama uključujući bakterije koje igraju ključnu ulogu u probavi, apsorpciji hranjivih tvari i cjelokupnom zdravlju probavnog sustava.

Izvori i vrste probiotika

Probiotici se prirodno mogu naći u određenoj hrani i dodacima prehrani. Uobičajeni prehrambeni izvori probiotika uključuju jogurt, kefir, kiseli kupus, kimchi i neke vrste sireva. Probiotski suplementi također su dostupni u različitim oblicima kao što su kapsule, prahovi i napitci.

Jogurt je jedan od najpoznatijih i najčešće konzumiranih izvora probiotika. Neki jogurti imaju oznaku da sadrže žive i aktivne kulture koje obično uključuju sojeve poput Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.

Kefir je fermentirani mliječni proizvod koji nalikuje jogurtu. Bogat je raznim probiotičkim sojevima i često ga dobro podnose ljudi koji ne podnose laktozu.

Kiseli kupus je fermentirani kupus i dobar je izvor probiotika posebice sojeva Lactobacillus. Uvijek je bolje  odabrati nepasterizirani kiseli kupus za maksimalnu korist od probiotika.

Određene vrste sira kao što su gouda, cheddar i švicarski mogu sadržavati probiotičke vrste, ali su razine općenito niže u usporedbi s jogurtom i drugim fermentiranim mliječnim proizvodima.

Fermentirani proizvodi od soje poput umaka od soje i paste od soje mogu sadržavati neke probiotike, ali koncentracija može varirati.

Probiotski dodaci dostupni su u različitim oblicima (kapsule, tablete, prahove i tekućine). Ovi dodaci sadrže specifične sojeve i koncentracije probiotika.

Prilikom odabira hrane bogate probioticima važno je provjeriti oznake poput “žive i aktivne kulture” kako biste bili sigurni da dobivate održive probiotike. Osim toga, specifični sojevi probiotika i njihove koncentracije mogu se razlikovati od proizvoda do proizvoda tako da vam odabir različitih izvora probiotika može pomoći da dobijete raznolik raspon korisnih bakterija za zdravlje crijeva.

Najčešće korišteni probiotici pripadaju dvjema skupinama: vrstama Lactobacillus i Bifidobacterium. Svaki soj bakterije može imati malo drugačije učinke na zdravlje pa se određeni sojevi mogu preporučiti za određene zdravstvene probleme.

Zašto su probiotici važni za zdravlje?

Probiotici su važni za zdravlje jer igraju ključnu ulogu u održavanju uravnoteženog i zdravog crijevnog mikrobioma što ima dalekosežne učinke na različite aspekte cjelokupnog zdravlja.

Zdravlje crijeva

Probiotici pomažu u održavanju raznolike i uravnotežene populacije korisnih bakterija u crijevima. Ova ravnoteža je neophodna za pravilnu probavu, apsorpciju hranjivih tvari i prevenciju gastrointestinalnih problema. Kada je crijevni mikrobiom u ravnoteži može se bolje oduprijeti prekomjernom rastu štetnih bakterija i patogena koji mogu uzrokovati probavne probleme.

Potpora imunološkom sustavu

Značajan dio tjelesnog imunološkog sustava nalazi se u crijevima. Probiotici pomažu regulirati i ojačati imunološki odgovor potičući rast korisnih bakterija i inhibirajući rast štetnih mikroba. Na taj način potencijalno se može smanjiti rizik od infekcija i ojačati ukupni imunitet.

Zdravlje probavnog sustava

Probiotici mogu biti posebno korisni u regulaciji i prevenciji probavnih poremećaja kao što su sindrom iritabilnog crijeva, proljev, zatvor i upalne bolesti crijeva. Određene vrste probiotika mogu pomoći u razgradnji složenih ugljikohidrata i pospješiti lakšu probavu.

Apsorpcija hranjivih tvari

Probiotici mogu poboljšati apsorpciju esencijalnih hranjivih tvari uključujući vitamine i minerale iz hrane koju jedemo. Zdrav crijevni mikrobiom efikasniji je u izvlačenju hranjivih tvari iz hrane, a posljedično i  njihovoj koristi tijelu.

Prevencija alergija i autoimunih bolesti

Nova istraživanja pokazuju da uravnotežen crijevni mikrobiom može smanjiti rizik od alergija i autoimunih bolesti. Probiotici mogu pomoći u regulaciji odgovora imunološkog sustava potencijalno smanjujući vjerojatnost alergijskih reakcija i autoimunih poremećaja.

Mentalno zdravlje i raspoloženje

Neka istraživanja su pokazala da probiotici mogu igrati ulogu u održavanju mentalnog blagostanja i mogućem smanjenju simptoma depresije i tjeskobe.

Zdravlje kože

Zdravlje crijevnog mikrobioma također može utjecati na stanje kože. Probiotici mogu pomoći u ublažavanju stanja kože kao što su akne, ekcemi i psorijaza.

Regulacija tjelesne težine

Neke su studije istraživale potencijalnu ulogu probiotika u regulaciji tjelesne težine i metaboličkom zdravlju. Pokazalo se da određeni sojevi probiotika mogu imati pozitivan učinak na mršavljenje i regulaciju apetita.

Važno je napomenuti da nisu svi probiotici isti te da njihovi učinci mogu varirati ovisno o specifičnim sojevima i dozama koje se koriste. Uravnotežena prehrana bogata vlaknima i fermentiranom hranom također može pomoći u održavanju zdravog crijevnog mikrobioma uz dodatak probiotika.

Autorica: Sara Inić, mag. ing.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments