Briga o zdravlju, Zdravlje

Prehrana nakon blagdana

Božićni blagdani su iza nas. Tijekom blagdana na našim jelovnicima su se našle različite božićne delicije poput sarme, janjetine, francuske salate i različitih vrsta kolača. Sigurno ste se počastili i nazdravili sa svojim najdražima i nekim alkoholnim pićem. Blagdanska neumjerenost u konzumaciji visokokalorične hrane bogate šećerima i mastima rezultira „nakupljanjem kilograma“ tj. debljanjem. Također su često nakon blagdana i vrijednosti krvnog tlaka više, a nerijetko se javljaju i povišene vrijednosti triglicerida („masnoća“) i kolesterola. U ovom post-blagdanskom periodu često su prisutni nadutost, „zatvor“ (opstipacija); manjak energije i glavobolja.

Stoga je kroz siječanj korisno provesti detoksikaciju organizma. Detoksikacija podrazumijeva čišćenje organizma od štetnih tvari tj. toksina kojima smo svakodnevno izloženi putem hrane, vode, zraka i okoliša.  Valja imati na umu da detoksikacijske dijeta nikako ne podrazumijeva gladovanje ili preskakanje obroka, već je u periodu detoksikacije organizma ključan izbor i količina konzumiranih namirnica.

Što bi se trebalo naći na postblagdanskim tanjurima?

Vrijeme je da blagdanske delicije ostavimo iza sebe. Iz prehrane je potrebno isključiti masnu, prženu, jako začinjenu i slatku hranu. Trebalo bi se vratiti laganoj mediteranskoj prehrani koja se temelji na obilju voća i povrća, cjelovitim žitaricama, ribi, maslinovom ulju i niskomasnim mliječnim proizvodima. Važno je znati da nikako ne bi trebali preskakati obroke. Optimalno je u danu imati pet obroka (3 glavna obroka i 2 međuobroka).

Dnevno unesite barem 5 porcija voća i povrća koje obiluje prehrambenim vlaknima, vitaminima i mineralima. Prehrambena vlakna pomažu kod zatvora stolice koji je u ovom periodu često prisutan, ali također i doprinose snižavanju vrijednosti kolesterola i povišenog krvnog tlaka. Siječanj je vrijeme i za  pripremu raznovrsnih povrtnih salata. Prednost dajte tamnozelenom lisnatom povrću (špinat, blitva i sl.) i kupusnjačama (kupus, kelj, brokula i sl.) jer obiluju klorofilom – „zelenim pigmentom“ koju pomaže u čišćenju jetre i detoksikaciji cijelog organizma.

Na vašim postblagdanskim tanjurima bi svakako svoje mjesto trebala pronaći i riba. Riba ima nisku kalorijsku vrijednost, bogata je omega-3 masnim kiselinama koje povoljno djeluju na zdravlje srca i krvnih žila, a proteini ribe su visokovrijedni te je riba lakše probavljiva. Stoga se nakon konzumacije ribe ne javlja nadutost i „osjećaj težine“ u želucu. Što se tiče izbora vrste mesa, svakako je preporuka birati niskomasno meso peradi (piletina, puretina) te meso što je moguće više pripremati kuhanjem.

Neka u vašim jelovnicima mjesto pronađu i fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta, kefira i acidofila koji su bogati probiotičkim bakterijama  koje pozitivno djeluju na probavu, ali doprinose i jačanju imuniteta. Ukoliko patite od probavnih tegoba poput proljeva, svakako bi bilo korisno obnoviti crijevnu mikrofloru uzimanjem probiotika u obliku dodataka prehrani.

Važnost hidracije

Ovo postblagdansko i zimsko vrijeme je idealno i za pripremu različitih domaćih juha i variva. Osim što će vas okrijepiti, pomoći će i u detoksikaciji organizma tj. izbacivanju toksina. Pripremite si domaću juhu od rajčice ili tikve ili si skuhajte varivo s korjenastim povrćem. U ovom periodu je važna i adekvatna hidracija. Dnevno unesite minimalno 1,5-2 L tekućine. Najbolji izbor je voda, ali svakako u ovim zimskim mjesecima možete uživati i u biljnim čajevima. Korisno je i pripremiti si svježe cijeđeni voćni ili povrtni sok. Tekućinu unosimo i putem juha i variva.

Oprez – detoksikacija ne predstavlja gladovanje!

Često se u postblagdanskom periodu u našoj okolini i medijima spominju različite restriktivne dijete kojima se nastoji u kratkom periodu izgubiti dosta kilograma. Zapamtite da postblagdanska prehrana ne podrazumijeva gladovanje te da radikalne dijete koje uključuje konzumaciju svega par namirnica nemaju smisla. Takve dijete imaju iznimno nisku kalorijsku vrijednost, u kratkom periodu ćete izgubiti nekoliko kilograma, ali one dugoročno nisu održive. Takve dijete usporavaju metabolizam te kada se vratite na uobičajnu prehranu  kilogrami će se vrlo brzo vratiti te ćete imati „jo-jo“ efekt.

Ključno je usvojiti zdrave i dugoročno održive prehrambene navike. Ukoliko želite izgubiti kilograme i treba vam pomoć, prijavite se na besplatno nutricionističko savjetovanje koje provodimo jednom mjesečno u jednoj od naših maloprodaja (Dugo Selo ili Koprivnica).

Da zaključimo…

Prehrana nakon blagdana bi trebala obilovati sa što više voća i povrća te fermentiranih mliječnih proizvoda. Unos tekućine bi trebao biti što viši, a u ovom periodu su biljni čajevi dobar izbor. Treba ograničiti unos masne, slane, slatke i industrijski prerađene hrane. Nemojte preskakati obroke niti provoditi različite stroge restriktivne dijete jer će dugoročni rezultati izostati, a možete i ozbiljno narušiti svoje zdravstveno stanje.

Svaka Nova godina je prilika za novi početak. U 2023. godini usvojite zdrave prehrambene navike i osjećajte se bolje.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

Autorica teksta: Martina Knezović, mag.nutr.

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments