Briga o zdravlju, Zdravlje

Prehrana nakon blagdana na frekvencijama Radio Koprivnica

Dana 10.01.2023. gostovali smo na frekvencijama Radio Koprivnica u kojoj smo predstavili našu preuređenu specijaliziranu prodavaonicu medicinskih proizvoda i ortopedskih pomagala u Koprivnici te razgovarali o važnoj i aktualnoj temi.

Naše kolegice, Martina Knezović, mag. nutr. i Tanja Kovač, dr. med. dent. razgovarale su o: Prehrani nakon blagdana.

Ukoliko ste popustili radijsku emisiju, možete je poslušati ovdje:

Prehrana nakon blagdana

Božićni blagdani su iza nas. Tijekom blagdana na našim jelovnicima se našla visokokalorična hrana bogata šećerima i mastima što je rezultiralo time da smo nakupili koji kilogram viška. Osim debljanja u ovom postblagdanskom periodu često znamo osjećati nadutost, zatvor i manjak energije. Siječanj je odlično vrijeme za detoksikaciju što podrazumijeva „čišćenje“ organizma od štetnih tvari (toksina). Valja imati na umu da detoksikacijska dijeta nikako ne podrazumijeva gladovanje ili preskakanje obroka, već je u periodu detoksikacije organizma ključan izbor i količina konzumiranih namirnica.

Martina Knezović, mag. nutr.

Zatvor stolice je čest problem nakon blagdanskog prejedanja. Kod zatvora pomaže konzumiranje dosta voća, povrća i cjelovitih žitarica, unos dovoljno tekućine i redovita tjelesna aktivnost. Kod problema sa zatvorom može pomoći i Biovitalis  Biolaks  tekući dodatak prehrani. Sadrži laktulozu (osmotski laksativ) koja je učinkovita kod opstipacije (zatvora). Blag je i ne uzrokuje grčeve. Biolaks mogu uzimati trudnice i dojilje.

Biovitalis Biolaks možete kupiti u našim maloprodajama u Koprivnici – Trg Eugena Kumičića 11, Dugom Selu – Josipa Zorića 22, ili putem web shopa.

Što bi se trebalo naći na našim postblagdanskim tanjurima?

Mediteranska prehrana

Nakon blagdana bi se trebalo vratiti laganoj mediteranskoj prehrani koja se temelji na obilju voća i povrća, cjelovitim žitaricama, ribi, maslinovom ulju i niskomasnim mliječnim proizvodima. Važno je znati da nikako ne bi trebali preskakati obroke. Optimalno je u danu imati pet obroka (3 glavna i 2 međuobroka). Dnevno unesite barem 5 porcija voća i povrća koje obiluje prehrambenim vlaknima, vitaminima i mineralima. Siječanj je vrijeme i za  pripremu raznovrsnih povrtnih salata. Prednost dajte tamnozelenom lisnatom povrću (špinat, blitva i sl.) i kupusnjačama (kupus, kelj, brokula i sl.) jer obiluju klorofilom – „zelenim pigmentom“ koju pomaže u čišćenju jetre i detoksikaciji cijelog organizma.

Riba

Na vašim postblagdanskim tanjurima bi svakako svoje mjesto trebala pronaći i riba. Riba ima nisku kalorijsku vrijednost, bogata je omega-3 masnim kiselinama koje povoljno djeluju na zdravlje srca i krvnih žila, a proteini ribe su visokovrijedni te je riba lakše probavljiva. Stoga se nakon konzumacije ribe ne javlja nadutost i „osjećaj težine“ u želucu. Što se tiče izbora vrste mesa, svakako je preporuka birati niskomasno meso peradi (piletina, puretina) te meso što je moguće više pripremati kuhanjem. Neka u vašim jelovnicima mjesto pronađu i fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta, kefira i acidofila koji su bogati probiotičkim bakterijama  koje pozitivno djeluju na probavu, ali doprinose i jačanju imuniteta.

Tanja Kovač, dr. med. dent.

Ukoliko patite od probavnih tegoba, svakako bi bilo korisno obnoviti crijevnu mikrofloru uzimanjem probiotika u obliku dodataka prehrani. Biorela Daily dodatak prehrani koji sadrži čak 10 milijardi aktivnih bakterija.

Biorela Daily možete kupiti u našim maloprodajama u Koprivnici – Trg Eugena Kumičića 11, Dugom Selu – Josipa Zorića 22, ili putem web shopa.

Variva

Ovo postblagdansko i zimsko vrijeme je idealno i za pripremu različitih domaćih juha i variva. Osim što će vas okrijepiti, pomoći će i u detoksikaciji organizma tj. izbacivanju toksina. Pripremite si domaću juhu od rajčice ili tikve ili si skuhajte varivo s korjenastim povrćem. U ovom periodu je važna i adekvatna hidracija. Dnevno unesite minimalno 1,5-2 L tekućine. Najbolji izbor je voda, ali svakako u ovim zimskim mjesecima možete uživati i u biljnim čajevima. Korisno je i pripremiti si svježe cijeđeni voćni ili povrtni sok.

Elbi Medikal u svom asortimanu ima Oolong čaj koji je mješavina zelenog i crnog čaja te pomaže u redukciji tjelesne mase.

Oolong možete kupiti u našim maloprodajama u Koprivnici – Trg Eugena Kumičića 11, Dugom Selu – Josipa Zorića 22, ili putem web shopa.

Zapamtite da postblagdanska prehrana ne podrazumijeva gladovanje te da radikalne dijete koje uključuje konzumaciju svega par namirnica nemaju smisla. Ključno je usvojiti zdrave i dugoročno održive prehrambene navike. Ukoliko želite izgubiti kilograme i treba vam pomoć, prijavite se na besplatno nutricionističko savjetovanje koje provodimo jednom mjesečno u jednoj od naših maloprodaja (Dugo Selo ili Koprivnica). Zahvaljujemo Vam i pozivamo vas  da nas posjetite u našoj maloprodaji na lokaciji Trg Eugena Kumičića 11.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments