Briga o zdravlju, Dodaci prehrani, Zdravlje

Vitamin C-zašto ga uzimati i koji je bolji (prirodni ili sintetski)?

Što je vitamin C?

Vitamin C ili pod drugim nazivom askorbinska kiselina je vitamin topljiv u vodi. Jedan je od najviše istraženih vitamina i prvi je sintetski dobiven vitamin. Bez mirisa je, kiselog okusa te vrlo osjetljiv na svjetlost. Svoja dobra svojstva gubi pri visokim temperaturama, tj. kuhanjem. Iz tog razloga se stavljanje limuna u čaj preporučuje u prohlađeni čaj umjesto u vrući. Naše tijelo ga ne može samo sintetizirati pa ga je potrebno unositi putem hrane i/ili dodataka prehrani.

Koji su najbogatiji izvori vitamina C?

Najbogatiji izvori vitamina C su razno voće i povrće. Prvenstveno su tu agrumi (limun, mandarine i naranče), crni ribiz, višnje, šipak, lisnato povrće (najviše kupus), paprika, krumpir…

Koja je funkcija vitamina C u tijelu?

Već pri blagom padu imuniteta, najviše kod respiratornih bolesti, većina ljudi će prvo posegnuti za vitaminom C. Razne studije dokazuju da štiti od toksina i infekcija te potiče imunološki sustav.

Vitamin C doprinosi:

  • smanjenju umora i iscrpljenosti,
  • zaštiti stanica od oksidativnog stresa,
  • povećanju apsorpcije željeza,
  • normalnoj funkciji imunološkog sustava,
  • normalnom stvaranju kolagena,
  • normalnoj funkciji krvnih žila.

Kolika je preporučena dnevna doza vitamina C?

Preporučena dnevna doza je 80 mg, ali mnogi znanstvenici smatraju da to nije dovoljna doza te sugeriraju povećanje preporučene dnevne doze.

Maksimalnom dnevnom dozom se smatra 2 g za odrasle osobe.

Koji vitamin C odabrati – prirodni ili sintetski?

Prirodni i sintetski vitamin C su po kemijskoj strukturi i funkcijama isti, no konzumacija vitamina C iz prirodnog izvora se smatra poželjnijim izborom. Određene studije su pokazale da se prirodni lakše i brže apsorbira u tijelu.

Vitamin C iz prirodnog izvora – Camu Camu

Camu Camu je malo drvo koje raste u regiji Amazonas u Peruu. Plodovi su male i okrugle bobice slične trešnji ili šljivi, a okusom podsjećaju na borovnice i hibiskus. Sadrže veliki postotak vitamina C. Samo lokalno stanovništvo koje je naviklo na njegov izrazito kiselo-gorki okus ga može konzumirati.

Bioandina Camu Camu vitamin C kompleks kapsule

Prirodni dodatak prehrani dobiven od ploda Camu Camu koji u svom sastavu ima 100% prirodan vitamin C. U pakiranju je 60 kapsula. Proizvod je dostupan putem web shopa.

Prednosti u odnosu na druge slične proizvode:

1. Prvi je i 100% čisti ekstrakt pulpe ploda Camu Camu.

2. Sinergija esencijalnih vitamina i minerala ovaj dodatak prehrani čini bioraspoloživijim što bi značilo da se lakše apsorbira u organizmu.

3. Ima izvrsnu gastrointestinalnu podnošljivost.

4. Ne sadrži punila i dodatke.

5. 100% je biljnog podrijetla te je iz tog razloga idealan za vegetarijance i vegane.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments