Briga o zdravlju, News, O nama - Novosti, Zdravlje

SUPERHRANA

Zasigurno ste u posljednje vrijeme više puta naišli na pojam superhrana.

Superhrana se odnosi na skup namirnica bogatim izuzetno visokim nivoom fitonutrijenata koji pak predstavljaju aktivne spojeve u biljkama koji pridonose ljudskom zdravlju. Ponajviše fitonutrijenata nalazimo u voću, povrću i cjelovitim žitaricama. Fitonutrijenti su članovi obitelji antioksidansa, čelnici borbe protiv slobodnih radikala – molekula kisika koje imaju ključnu ulogu u bolestima srca, raka, osteoporoze i Alzheimerove bolesti. Neke namirnice sadrže tako visoki nivo antioksidanata, vitamina i minerala, da posjeduju posebna ljekovita i detoksikacijska svojstva. Zbog toga opravdajavu prefiks “super”.

Svakako na umu treba imati da zdrava prehrana i zdrav život uključuju mnogo više od povremene konzumacije „superhrane“. Konzumacija ovih zdravih namirnica neće opravdati jedenje nezdrave hrane, pušenje, nedostatak tjelesne aktivnosti, itd. Vođenje zdravog životnog stila uključuje mnoge korake, a ove namirnice su samo jedan od njih.

Da bi mogli računati na pozitivan učinak takve hrane, morate je jesti pravilno i često. Srećom, mnoge od namirnica koje spadaju u superhranu su jako jednostavne za pronaći i jako ih je lako uklopiti u skoro svaki obrok.

Neke od njih su:

Chia sjemenke pomoći će vam u snižavanju kolesterola, smanjenju rizika od srčanih oboljenja i poboljšanju probave. Chia sjemenke svoje ime još uvijek nose iz drevne civilizacije Maya, što znači “jak” ili „moćan“, odnosno izvrsne su za izgradnju mišića.

Iako miris i aroma cejlonskog cimeta u prahu nas često asocira na blagdansko vrijeme i raznovrsne slastice i napitke, osim karakterističnog okusa cejlonski cimet u prahu ima i izvrsna nutritivna svojstva jer sadrži: minerale – mangan, željezo, kalcij, bakar, cink, vitamine – vitamin C i vitamin K,te vitamine B2 i B6, antioksidanse i fenole koji su nezamjenjivi borci u borbi protiv infekcija, proteine, vlakna i ugljikohidrate.

Đumbir se koristi u ljekovite svrhe i kao začin već 5000 godina. Blisko je povezan s kurkumom i kardamomom, a poznat je diljem svijeta po svojoj sposobnosti za smanjivanje mučnine povraćanja, jutarnjih mučnina te drugih probavnih smetnji.

Ekstra djevičansko kokosovo ulje dobiveno je hladnim prešanjem od svježeg i zrelog ploda kokosa. Kokosovo ulje zapravo je visokovrijedna namirnica koju bi trebalo uvrstiti u svakodnevnu prehranu jer za ljudsko zdravlje ima brojne koristi. Glavni visokovrijedni sastojci su laurinska i kaprilna kiselina koje su zaslužne za brojna ljekovita svojstva ovoga ulja. Laurinska kiselina nalazi se još samo u majčinome mlijeku i ima izrazita zaštitna svojstva. Kokosovo ulje je zasitno, izvrstan je i brz izvor energije i ubrzava metabolizam. Ne utječe na razine šećera u krvi i izlučivanje inzulina, pa u prehrani mnogo pogodnije od korištenja ugljikohidrata, što je ujedno i velika prednost za sve osobe koje žele ukloniti suvišak kilograma, kao i dijabetičare.

Već tisućama godina korijen biljke maca (izgovara se maka) koristi se zbog svojih iznimno ljekovitih i hranjivih svojstava. Poznato je da maca tajnu svojeg djelovanja krije u brojnim djelatnim tvarima poput masnih kiselina, alkaloida, tanina, sterola i glukozinolata, koji se posebice odgovorni za utjecaj na plodnost i libido.

Ljekovita svojstva kurkume tisućljećima su poznata u kineskoj i indijskoj medicini, gdje se najčešće koristila kao prirodni lijek protiv različitih upala. Vjeruje se da ovaj osobiti korijen istodobno poboljšava boju i okus hrane, ali i umne sposobnosti, pa se posljednjih godina jarko žuti začin udomaćio i u zapadnjačkoj prehrani.

Matcha je japanski premium zeleni čaj u prahu kakav se stoljećima koristi u japanskim čajnim ceremonijama. Matcha je snažan antioksidans s detox učinkom. Listići zelenog čaja za proizvodnju matche se beru nekoliko tjedana prije klasičnog vremena berbe, isključivo s grmova koji su skriveni od izravne sunčeve svjetlosti. Prirodno je bogat antioksidansima (katehin), vitaminima A, B6, C i K, mineralima, magnezijem, kalcijem, željezom, kalijem, fosforom, cinkom i bakrom.

Psyllium ljuskice su mljevene sjemenke indijskog trputca. Ne sadrže gluten, neutralnog su okusa i iznimno su bogate topivim vlaknima. U kontaktu s tekućinom pretvara se u gel povećavajući svoj volumen za najmanje deset puta. Često se zbog ovakvih karakteristika koristi u receptima za kruh, peciva i kolače bez jaja ili kao zgušnjivač za juhe i umake.

Sjemenke lana sadrže na desetke hranjivih tvari: linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9) te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovice masnoća sadržanih u lanu čini alfa linolenska kiselina (omega-3). Ove sjemenke koje pripadaju jednoj od najstarijih ljudskih namirnica bogate su i topivim i netopivim vlaknima, proteinima, vitaminom B1, magnezijem, cinkom i selenom.

Zobene mekinje su vrlo popularan i zdrav proizvod koje se dobivaju iz vanjske ljuske zrna zobi. Sadrže obilje celuloze, vlakana, minerala i vitamina. Radi svojih dijetalnih vlakana od kojih se dio ne razgradi u toku probave, ubrzavaju probavni proces i olakšavaju konstipaciju. One su prirodne i gotovo neprerađene, a sastoje se od zobi, žitarice cjelovitog zrna. Zob obiluje vlaknima koja usporavaju probavu ugljikohidrata čime se smanjuje razina šećera u krvi što u konačnici izaziva osjećaj sitosti nakon zobenog obroka.

 

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal.

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments