Briga o zdravlju, Dodaci prehrani, Zdravlje

Priprema imuniteta za vrtić i školu

Imunitet je otpornost organizma na infekciju ili bolest.

Imunološki sustav je jedan od najvažnijih i jedan od najsloženijih sustava u našem tijelu. Sastoji se od organa i tkiva (limfni čvorovi, koštana srž i timus), stanica i proteina koji zajednički djeluju braneći tijelo od štetnih vanjskih utjecaja. Normalno funkcioniranje imunološkog sustava je neophodno za zdravlje tijekom cijele godine, posebice u sezoni prehlade i gripe.

Bez obzira koliko dijete ima razvijen imunitet, često imamo slučaj da se razboli nakon ljetnih praznika, uključivanjem u vrtić ili školu. U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako djeci ojačati imunitet.

Spavanje

Kako je odraslima teže obavljati dnevne obaveze uz nedostatak sna, takav je slučaj i s djecom. Nedostatak sna utječe i na imunitet. Djeca bi trebala odmor i tijekom dana, no zbog raznih aktivnosti u vrtiću i školi često taj odmor ne dobiju. U tom slučaju je dijete potrebno ranije navečer staviti na spavanje jer je za djecu predškolske dobi potrebno čak 10 sati sna dnevno.

  Prehrana

  Dječja prehrana mora biti što više raznolika, uz naglasak uzimanja što više povrća i voća. Vitamini i minerali iz povrća i voća su bitni za zdravlje vašeg djeteta. Fitonutrijenti koji se dobiju konzumiranjem takvih namirnica su također vrlo važni za obranu tijela od infekcija, tj. za jačanje imuniteta.

  Ako dijete ima problem s konzumacijom povrća i voća možete mu napraviti smoothie ili namirnice izrezati na neke zanimljive komade i oblike. Potrebno je izbjegavati namirnice bogate šećerima te industrijski prerađenu hranu.

  Hidratacija

  Voda u ljudskom tijelu čini značajan udio, kod djece čak do 70%. Ima vrlo važne funkcije u tijelu-regulaciju temperature tijela, probavu hrane, izlučivanje otpadnih tvari putem znoja i urina…

  Tijekom dana voda se gubi znojem i urinom. Da bi spriječili dehidraciju, vrlo je važno nadoknaditi izgubljenu vodu.

  Djeca su više sklona dehidraciji od odraslih jer imaju brži metabolizam te trebaju češće piti i jesti. Simptomi dehidracije osim osjećaja žeđi su glavobolja, slaba koncentracija, suha usta, tamniji urin, zatvor… Zbog slabije koncentracije, djeca su u stanju dehidriranosti sklonija ozljedama tijekom igranja.

  Za djecu do 8 godina starosti, preporuka je dnevno unijeti 4-6 čaša, a za djecu stariju od 8 godina 6-8 čaša. Ako se dijete intenzivno bavi nekom fizičkom aktivnošću, taj unos je naravno potrebno povećati.

  Sokovi, posebice kupovni nisu zamjena za vodu! Voda je za hidrataciju tijela uvijek najbolji izbor.

  Ako dijete ima problem s konzumacijom vode, vi kao odrasla osoba mu budite primjer. Osim toga, u vodu možete dodati krišku limuna ili naranče pa je tako aromatizirati da bude ukusnija.

  Tjelesna aktivnost

  Svakodnevna aktivnost i boravak na otvorenom može puno značiti za bolji imunitet. Preporuka je što više prakticirati obiteljske izlete na otvorenom te poticati dijete da se što više kreće na svježem zraku.

  Dodaci prehrani

  Na tržištu postoji mnoštvo dodataka prehrani za dječji imunitet. Mi ćemo izdvojiti beta glukan i dobre bakterije.  

  Biovitalis tekući dodatak prehrani osim beta glukana sadrži cink i vitamin C koji su idealni za podizanje imuniteta kod djece, ali i kod odraslih. U promotivnom pakiranju se dobije gratis aromatični balzam koji se nanosi na prsa i leđa za vrijeme prehlade i gripe. Sadrži 100% organska eterična ulja.

  Biorela choco immuno kids je ciljana formula za snažan imunitet djece. Sadrži dobre bakterije, vitamin D i cink, a djeca će ovim proizvodom biti posebno oduševljena jer je u obliku ukusnih prutića od prave mliječne čokolade.

  Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

  Vaš Elbi Medikal!

  5 2 glasovi
  Ocjena članka
  Pretplata
  Obavjesti me
  guest
  0 Komentari
  Inline Feedbacks
  View all comments