Briga o zdravlju, Zdravlje

Bolovi u križima – grijati ili hladiti?

Križobolja je najčešća muskuloskeletna bolest današnjeg čovjeka. Najčešće zahvaća radno aktivno stanovništvo i najčešći je uzrok bolovanja. Križobolja je veliko opterećenje za pojedinca, ali i za zdravstveni sustav. Studije pokazuju da će 80 % ljudi barem jednom u životu imati križobolju, a većina njih će doživjeti i recidiv bolesti.

Kralježnica je kompliciran sklop kralješaka. Sastoji se od sedam vratnih, dvanaest prsnih i pet slabinskih kralješaka. Kralješci su povezani međukralješničkim kolutovima koji su zapravo hrskavice i omogućuju pokretanje kralješaka. Kralježnica je povezana brojnim živcima, krvnim žilama i ligamentima te tvori glavni noseći sklop tijela. Omogućuje nam uspravan stav, a kroz kanal koji oblikuju kralješci prolazi leđna moždina i korijeni živaca za ruke i noge.

Kralježnica je zbog svojih brojnih funkcija svakodnevno izložena mehaničkom opterećenju poput savijanja, torzije i smicanja što može dovesti do prenaprezanja i istrošenosti. Pojedini dijelovi kralježnice imaju različit opseg pokretljivosti. Vratni je dio izuzetno pokretljiv, dok je prsni vrlo slabo pokretljiv. Degenerativne promjene najčešće nastaju na prijelazu između jednog dijela kralježnice u drugi.

Kod križobolje bol može nastati u prsno-slabinskom prijelazu, u samom slabinskom dijelu, a najčešće na slabinsko-križnom prijelazu između vrlo pokretnog i opterećenog slabinskog kralješka i vrlo slabo pokretne križne kosti.

Uzroci križobolje

Znanstveno je dokazano da pušenje pojačava rizik za nastanak križobolje jer nikotin sužava krvne žile koje u diskove nose manje hranjivih tvari. Smanjena opskrba diskova kralježnice krvlju, a time i hranjivim tvarima uzrokuje bolove u križima.

Pretilost i opterećenje kralježnice dodatnim kilogramima također izazivaju bolove u leđima. Ovaj uzrok posebno osjete trudnice zbog težine trbuha, a i dodatnih kilograma dobijenih u trudnoći. Upala išijatičnog živca također može biti uzrok bolova u križima. Išijatični se živac proteže od predjela stražnjice duž cijele noge i sve do pete. Na svakoji strani tijela nalazi se po jedan išijatični živac.

Križobolju također mogu uzrokovati težak fizički rad, dugotrajan nepravilan položaj tijela te opušteni ili prenapregnuti mišići. Kod starijih osoba križobolja je često izazvana degenerativnim promjenama na strukturama kralježnice. Uzrok križobolje mogu biti i upalne reumatske bolesti (giht, artritis), prirođena iskrivljenja kralježnice (kifoza, skolioza), osteoporoza, manjak ili višak tjelesne aktivnosti, obuća s visokim potpeticama, ravna stopala te kronični stres.

U rizične skupine za obolijevanje od križobolje spadaju:

 -svi oni koji rade težak fizički posao ili rade sjedeći više sati dnevno,

-starije osobe zbog sklonosti degenerativnim promjenama kralježnice,

-osobe koje boluju od osteoporoze ili imaju neku prirođenu anomaliju kralježnice.

Simptomi križobolje

Najčešći simptom križobolje je bol u slabinskom dijelu kralježnice koja može nastati naglo ili postepeno. Bol može biti lokalizirana ili se širiti u jednu ili obje noge. Bol se također može širiti i prema prednjem dijelu tijela.

Liječenje križobolje

Liječenje križobolje zahtjeva brzu liječničku pomoć te može biti dugotrajno. Često podrazumijeva promjenu načina života (gubitak suvišnih kilograma i smanjenje stresa). Za adekvatno liječenje važno je otkriti točan uzrok križobolje. Obično se u prvih tjedan dana, dok se ne smiri bol, ne poduzimaju dijagnostičke pretrage, već se preporučuje mirovanje i oprezno kretanje.

Pristup liječenju je različit ovisno o uzroku križobolje. Ako je uzrok neurološki i povezan s upalom i uklještenjem živca bolno je mjesto potrebno grijati. Na našem web shopu možete potražiti proizvode koji imaju efekt grijanja te potiču prokrvljenost bolnog mjesta.

Ako je uzrok boli upala mišića ili preopterećenje tada bolno mjesto treba hladiti. Na našem web shopu možete pronaći proizvode koji hlade poput  led gela, kurkumin gela i obloge toplo hladno.

Kod križobolje je ponekad teško procijeniti što je uzrok boli stoga u nastavku donosimo neke smjernice kako bi Vam olakšali procjenu trebate li bolno mjesto grijati ili hladiti.

  1. Ako nakon tuširanja bolnog mjesta toplom vodom nastupi olakšanje radi se o upali živca te bolno mjesto treba grijati. Za to vam može poslužiti i termofor u koji možete naliti vruću vodu i zagrijati bolno mjesto.
  2. Kada je uzrok boli upala mišića korištenje analgetika će ublažiti bolove, a bolno mjesto treba hladiti. U tome vam može pomoći Hydro gel koji svojim sastojcima, među kojima su mentol i kamfor, hladi i pomaže u smanjenju boli i otekline.
  3. Kada nakon uzimanja analgetika bol ne popušta, uzrok je neurološki i bolno je mjesto potrebno grijati.

Neizostavan dio liječenja je i primjerena gimnastika posebice u vodi zbog smanjenja opterećenja na zglobove. Kod kroničnih degenerativnih promjena liječnik specijalist može preporučiti primjenu ortopedskih pomagala za stabilizaciju i rasterećenje kralježnice. Također je potrebno korigirati statiku stopala te ukloniti stres i psihičku napetost.

Križobolju je moguće prevenirati promjenom načina života, uvođenjem svakodnevne aktivnosti te pravilnom brigom o zdravlju.

Za sva dodatna pitanja ili nejasnoće naše Vam educirano osoblje stoji na raspolaganju. 

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments