VJEŽBE ZA UBLAŽAVANJE INKONTINENCIJE

Elbi medikal_inkontinencija_citat13

Mišići zdjeličnog dna se protežu između nogu, a drže se za prednju, stražnju, lijevu i desnu stranu zdjelične kosti. Mišići zdjeličnog dna, baš kao i svi mišići u našem tijelu imaju važnu ulogu u normalnom funkcioniranju našeg tijela, odnosno nas samih te ih je važno vježbati baš kao i sve ostale mišiće.

Mišići zdjeličnog dna imaju dvojaku ulogu. Prva je otvaranje i zatvaranje mokraćne cijevi, a druga je podržavanje mjehura i ravnog crijeva, odnosno rektuma prilikom naprezanja (kod hodanja, kihanja, kašljanja, stajanja).

KEGELOVE VJEŽBE

Kegelove se vježbe sastoje od stezanja i opuštanja mišića zdjeličnog i genitalnog područja, a služe za održavanje snage i izdržljivosti te potiču pravilan rad mišića zdjeličnog dna koji su važni za kontrolu nad crijevima i mokraćnim mjehurom.

Vježbe nose naziv po liječniku Arnoldu Kegelu koji ih je osmislio i prvi opisao 50–ih godina dvadesetog stoljeća.

Kegelove vježbe za jačanje mišića zdjeličnog dna pogodne su i za muškarce i za žene, a ako se redovito i pravilno izvode, mogu poboljšati kontrolu nad crijevima i mokraćnim mjehurom.

 

Kako raditi Kegelove vježbe za jačanje mišića zdjeličnog dna?

Prvi korak prema pravilnom vježbanju jest pravilno pronalaženje mišića zdjeličnog dna, što ponekad nije lagan zadatak. Spomenute mišiće ćete najlakše pronaći ako prilikom mokrenja zaustavite protok mokraće na desetak sekundi. Pritom morate paziti da se ujedno ne stežu mišići trbuha i bedara. Važno je i pravilno disanje, što znači da se ne smijete zadržavati dah, već laganim disanjem trebate omogućiti opuštanje mišića trbuha.

Nakon što ste otkrili gdje se nalaze mišići zdjeličnog dna, spremni ste za izvođenje vježbe.

DUŽE STEZANJE je vježba kojom se poboljšava sposobnost stezanja mišića. Vježba je jednostavna za izvođenje, a sve što trebate učiniti jest držati mišiće zdjeličnog dna stisnutima. Brojite do tri i opustite se. Zatim ponovite postupak tri puta za redom, tri puta dnevno. S vremenom ćete postupno povećavati vrijeme zadržavanja stisnutog mišića, a cilj neka vam bude izdržavanje brojenja do deset.

KRATKO STEZANJE je druga vježba, a sastoji se od niza brzog i naizmjeničnog stiskanja i opuštanja mišića. Vježba se pravilno izvodi ako se mišići oko prstiju stišću, a kako biste bili sigurni da istodobno ne stišćete i mišiće trbuha, stavite ruku na donji dio trbuha i pazite da bude mekan i opušten.

Za pravilno vježbanje potrebno je dobro poznavati svoje tijelo, odrediti gdje se nalazi mišić koji vježbamo, a kao i kod vježbanja ostalih skupina mišića, isto je i s mišićima zdjeličnog dna, potrebno ići laganim tempom, ne forsirati vježbanje te pravilno izvoditi vježbe. Ako niste sigurni izvodite li vježbe na pravilan način, uvijek se možete obratiti svom liječniku i pitati ga za savjet.

Elbi Medikal d.o.o. u svom asortimanu nudi proizvode za pomoć kod inkontinencije švedskog proizvođača Attends. Ovisno o spolu, pokretljivosti i stupnju inkontinencije možete odabrati proizvode (ulošci, pelene, mrežaste gaćice, podmetači) koji će vam pružiti sigurnost tijekom dana i noći. Uz Attends proizvode, koža diše, a zbog visokoupijajuće jezgre i Quick dry tehnologije nije u kontaktu s vlagom (urinom).  Ako Vam je potrebna pomoć oko odabira proizvoda kontaktirajte nas na 01/2750 – 980 ili pošaljite e-mail na : maloprodaja-ds@elbi-medikal.hr.

Proizvodi su dostupni putem web shopa.