Niski tlak
Briga o zdravlju, Dodaci prehrani, Zdravlje

Život lak uz niski krvi tlak!

Niski tlak

Niski tlak (hipotenzija) je neugodno, u ekstremnim životnim situacijama i stanje opasno po život. Uzroci su najčešće nepoznati, ali uzorci mogu biti i smanjena funkcija štitne žlijezde (hipotireoza), genetski uzorci, elektrolitski disbalans ili jednostavno vremenske prilike (promjene vremena).

Niskim tlakom smatra se sistolički tlak niži od 105 za muškarce i 100 za žene, a dijastolički niži od 70 za muškarce i  65 za žene.

Važno je napomenuti da vrijednosti krvnog tlaka variraju na dnevnoj bazi ovisno o puno faktora, a neki od njih su: stres, fizičko stanje, položaj tijela, ritam disanja. Hrana i napitci koje unosimo u organizam svakodnevno također igraju važnu ulogu.

Blood Pressure, Stethoscope, Medical, Health

Najčešći simptomi niskog  krvnog tlaka

Najčešći simptomi niskog tlaka koji nastaju zbog smanjenog dotoka krvi, a time i kisika potrebnog tkivima su: vrtoglavica (najčešće pri ustajanju iz ležećeg ili sjedećeg položaja), omaglice i zamućenje vida, mučnina, pospanost i usporenost, zbunjenost, mišićna slabost i nesvjestica.

Uzroci niskog krvnog tlaka

Uzrok  niskog tlaka najčešće ostaje nepoznat i vrlo često se pripisuje obiteljskom nasljeđu. Međutim, poznato je nekoliko stanja odnosno uzroka koji su krivci za pad krvnog tlaka. Među njima su najčešći: dehidracija (uslijed povraćanja, proljeva, vrućice, povišene vanjske temperature, pretjerane konzumacije alkohola, pretjeranog vježbanja ili povećane fizičke aktivnosti), pothranjenost, elektrolitski disbalans, upotreba lijekova protiv povišenog krvnog tlaka, bolesti srca i krvnih žila i smanjen volumen krvi kod većih krvarenja (operativni zahvati, porod ili krvarenje iz probavnog trakta), snažna bakterijska infekcija, anafilaktički šok, upotreba većih količina droga i alkohola te emotivna nestabilnost.

Kako si olakšati život s niskim krvnim tlakom?

Kada je uzrok pada, odnosno niskih vrijednosti krvnog tlaka poznat, najprije naravno treba ukloniti uzrok te prevenirati njegovo ponovno javljanje. Kada uzrok nije poznat na scenu stupa niz fizičkih, prirodnih i prehrambenih opcija koje uvelike mogu pomoći te smanjiti nepoželjne simptome.

Food, Healthy Lifestyle, Eating Healthy, Healthy

Svakako treba izbjegavati dugo stajanje te naglo ustajanje iz ležećeg i sjedećeg položaja. Također može pomoći i mišićni rad uslijed kojeg se iz nogu i ruku krv brže mobilizira i time pojačava i ubrzava cirkulacija. Neki stručnjaci u tu svrhu preporučuju čak nošenje elastičnih kompresijskih  čarapa koje se inače nose kod oslabljene venske cirkulacije te sindroma varikoznih vena.

Prehrambene navike

Preporučljivo je postepeno promijeniti prehrambene navike na način da u organizam unosimo dovoljno tekućine, povećamo unos soli te  izbjegavamo obilne obroke bogate ugljikohidratima. Preporučljivo je obroke raspodijeliti u više manjih te uz obrok ili nakon obroka piti puno tekućine i pokoji kofeinski napitak.

Kontinuiran i dovoljan unos vitamina i minerala dovest će organizam u ravnotežu te ublažiti simptome niskog krvnog tlaka. Pri tome su od posebne važnosti vitamin C koji je važan za očuvanje funkcije krvnih žila i vitamini B skupine. Neki od izvora bogatih ovim vitaminima su citrusno voće, kupus, meso, mlijeko, jaja, banane, avokado, brokula, grah, soja, suncokret i pšenične klice.

Na našem web shop-u možete potražiti navedene vitamine u obliku dodataka prehrani.

Osim optimalne svakodnevne prehrane, povećanog unosa tekućine i soli te redovite mišićne aktivnosti, ponekad je potrebno posegnuti i za dodatnim prirodnim pomagačima.

Iskustvo i studije pokazali su kako postoji i određeni broj biljaka koje mogu pomoći pri umjerenom podizanju krvnog tlaka, a to su: ginseng, đumbir, bademi, grožđice, ružmarin i sladić.

Neke od pripravaka s navedenim biljkama možete potražiti i na našem web shop–u.

Niski krvni tlak i simptomi koji ga prate mogu biti neugodni i otežati nam svakodnevno funkcioniranje organizma, međutim pridržavanjem ovih savjeta i smjernica uvelike možemo simptome dovesti pod kontrolu i olakšati si život s niskim krvnim tlakom.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments