Movember
Briga o zdravlju, Zdravlje

Movember

Mjesec studeni poznat je i kao “Movember” odnosno Mjesec muškog zdravlja. Obilježava se od 2003. godine, a sve kako bi se skrenula pažnja javnosti na muškarce i njihovo zdravlje.

Sam naziv Movember potekao je od inicijative puštanja brkova. Akcija ima šaljivi karakter zbog čega je vrlo poznata i popularna, ali šalje snažnu poruku. Brojne poznate ličnosti svake se godine uključuju u obilježavanje i promociju Movembera kako bi što više osvijestili muškarce na važnost redovitih kontrola i pregleda.

U fokus se posebno stavlja rak testisa i prostate. To su ujedno i najzloćudnije bolesti koje pogađaju muškarce. Njihovo liječenje je prilično uspješno ako se bolest otkrije na vrijeme i upravo je to informacija koja se želi poslati obilježavanjem ove akcije. 

Kada se radi o raku prostate najugroženiji su muškarci iznad 55 godina, dok se rak testisa najčešće razvija u mlađih muškaraca, od 15 do 35 godina. Prema statistici svaki šesti muškarac obolijeva od raka prostate. Rak testisa javlja se rijeđe, obolijeva oko 1% muškaraca, ali ako se otkrije na vrijeme preživljavanje je gotovo stopostotno.

U Hrvatskoj svake godine od raka prostate oboli 1800, a umre 800 muškaraca.

Povodom Movembera častimo vas s 15% popusta na For Men uloške, a akcija traje tokom cijelog mjeseca.

Pustite brkove i otiđite na pregled. Pokažite da brinete o svom zdravlju i ne dopustite da budete dio crne statistike.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments