Inkontinencija, Zdravlje

Vodič za pravilno postavljanje Attends proizvoda

Inkontinencija

Inkontinencija je stanje nekontroliranog bježanja urina i/ili stolice. Češća je kod žena, nego kod muškaraca. Neka istraživanja pokazuju da čak do 30 posto žena između 15–te i 64-te godine života pati od urinarne inkontinencije, dok muškarce pogađa znatno manje, odnosno od jedan do pet posto. Razlog zašto žene više obolijevaju od inkontinencije leži u činjenici da je mokraćna cijev kod žena, koja vodi od mokraćnog mjehura do mokraćnog otvora, mnogo kraća nego kod muškaraca. Drugi mogući uzroci mogu biti trudnoća, porođaj koji utječe na mišiće zdjeličnog dna ili pak menopauza.

Samo pravilno postavljen proizvod osigurava maksimalnu zaštitu od istjecanja i infekcija.

Osim što je medicinski problem, inkontinencija kod oboljelih izaziva smanjenje kvalitete života. Kod svih koji se susreću s nemogućnošću kontroliranja ispuštanja mokraće, javlja se nelagoda i osjećaj srama prilikom svakodnevnih životnih situacija poput gledanja neke humoristične serije, dok su prehlađeni i kašlju ili pak kišu, bave se tjelovježbom i drugo. Uzroci inkontinecije mogu biti razni, no svakako je potrebno obratiti se liječniku obiteljske medicine kako bi se utvrdio uzrok i način liječenja.

Attends je švedski proizvođač pomagala za inkontinenciju. Proizvodi su dizajnirani kako bi odgovarali potrebama korisnika.

Ovisno o spolu, pokretljivosti i stupnju inkontinencije možete odabrati proizvode (ulošci, pelene, mrežaste gaćice, podmetači) koji će vam pružiti sigurnost tijekom dana i noći. Uz Attends proizvode, koža diše, a zbog visokoupijajuće jezgre i Quick dry tehnologije nije u kontaktu s vlagom (urinom). 

Nakon odabira proizvoda koji će zadovoljiti potrebe korisnika, kako bi se proizvod maksimalno iskoristio, potrebno ga je pravilno postaviti.

Korisni savjeti za rukovanje pomagalima za inkontinenciju Attends

Pravilno određivanje veličina pelena

Veličina pelena može se odrediti uzimajući u obzir tjelesnu visinu i masu, kao što je prikazano u tablici ispod ili mjereći opseg struka i kukova (uzimajući u obzir veću izmjerenu vrijednost).

Odabir uložaka odgovarajuće veličine

Ovisno o količini nevoljnog istjecanja urina odabiru se proizvodi sljedećih brojčanih oznaka: 1. Povremeni gubitak malih količina urina -ulošci brojčanih oznaka 0-2. 2. Gubitak malih količina urina više puta u toku dana – ulošci brojčanih oznaka 3-4. 3. Gubitak većih količina urina više puta u toku dana – ulošci brojčanih oznaka 5-7.

Higijena pelenske regije

Prije postavljanja i/ili zamjene pelena/uložaka kožu je potrebno oprati, osušiti te namazati zaštitnom kremom (Attends krema za njegu).

Za očuvanje zdravlja kože preporuka je zamijeniti proizvod 3 puta dnevno.

Nakon korištenja proizvodi se odlažu u komunalni otpad.

Pravilno postavljanje Attends Slip Regular pelena

Attends Slip Regular pelene namijenjene su slabije pokretnim i nepokretnim osobama koje većinu vremena provode ležeći.

U ležećem položaju

1. Osobu okrenuti na bok, rastvoriti pelenu i položiti je na krevet iza leđa ležeće osobe. Vratiti osobu na leđa tako da indikator vlažnosti (plava linija s vanjske strane pelene) bude u ravnini s trticom.

2. Provući pelenu kroz noge tako da prednja i stražnja strana budu u istoj ravnini.

3. Pričvrstiti pelenu čičcima. Prvo zalijepiti donje čičke prema gore, a zatim gornje prema dolje (unakrsno).

U stojećem položaju

1. Pelenu potpuno rastvoriti u oblik lađe i presaviti je na pola.

2. Provući pelenu kroz noge tako da unutarnja strana pelene bude okrenuta prema gore. Indikator vlažnosti mora biti u liniji s trticom, a prednja i stražnja strana moraju biti u ravnini.

3. Pričvrstiti pelenu čičcima. Prvo zalijepiti donje čičke prema gore, a zatim gornje prema dolje (unakrsno).

U sjedećem položaju

1. Osobu podignuti i provjeriti je li stabilna.

2. Rastvoriti pelenu i postaviti ju na stolac, unutarnjim dijelom okrenutim prema gore. Posjesti osobu tako da indikator vlažnosti prati liniju trtice.

3. Pričvrstiti pelenu čičcima. Prvo zalijepiti donje čičke prema gore, a zatim gornje prema dolje (unakrsno).

Pravilno postavljanje Attends Slip Active pelena – za pokretne osobe

1. Rastvoriti pelenu tako da se krilca maksimalno otvore.

2. Rastvorenu pelenu postaviti u oblik lađe i provući između nogu te namjestiti prednju i stražnju stranu u istu ravninu.

3. Pričvrstiti pelenu koristeći pomoćne čičke koji se nalaze s prednje vanjske strane pelene te provjeriti je li dobro namještena.

4. Zalijepiti trake za fiksiranje na odgovarajuća mjesta.

Kad se jednom fiksira i zalijepi Slip Active pelena može se otvoriti odvajanjem bijelog od plavog dijela ljepljive trakice bez da se pelena potrga.

Zamjena podmetača

Postavljanje uložaka

U stojećem položaju

1. Presaviti uložak tako da se vanjski bočni rubovi dodiruju, a unutarnja površina okrenuta je prema gore.

2. Postaviti uložak između nogu počevši od naprijed. Stražnja strana uloška trebala bi biti u višem položaju od prednje.

3. Ukloniti ljepljivu trakicu.

4. Navući donje rublje ili mrežaste gaćice.

U ležećem položaju

1. Osobu okrenuti na bok presaviti uložak tako da se vanjski bočni rubovi dodiruju, a unutarnja površina okrenuta je prema gore.

2. Postaviti uložak između nogu počevši od naprijed.

3. Ukloniti ljepljivu trakicu i navući donje rublje.

4. Vratiti osobu u položaj na leđa te provjeriti je li uložak dobro fiksiran.

U sjedećem položaju

1. Presaviti uložak tako da se vanjski bočni rubovi dodiruju, a unutarnja površina okrenuta je prema gore.

2. Uložak postaviti na stolac tako da osoba sjedne na sredinu uloška.

3. Posjesti osobu, povući uložak sa prednje i stražnje strane između nogu.

4. Ukloniti ljepljivu trakicu i navući donje rublje ili mrežaste gaćice.

Obavezno s uloška ukloniti ljepljivu trakicu kako bi se uložak pričvrstio za donje rublje ili mrežaste gaćice. Mrežaste gaćice služe za dodatno fiksiranje uložaka i osjećaj sigurnosti.

Za više informacija o proizvodima i postavljanju istih kontaktirajte nas na 01/2750-980, pitajte vašeg liječnika ili ljekarnika ili posjetite web: www.elbi-medikal.hr

Klikom na Kako pravilno postaviti Attends proizvode možete skinuti letak o pravilnom rukovanju Attends proizvodima te naučiti kako proizvode pravilno postaviti kako bi ih maksimalno iskoristili.

Autorica: Sanja Posavec, mag. ing.

Neka Vam zdravlje bude na pravom mjestu.

Vaše Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments