Briga o zdravlju, Dodaci prehrani, Zdravlje

Važnost uzimanja vitamina i minerala u trudnoći

Trudnoća ili popularno nazivano „drugo stanje“ svakoj ženi donosi mnogo pitanja, posebice ako se radi o prvoj trudnoći. Uza svu radost nameću se pitanja o tome kako se hraniti i kako najbolje brinuti o svom i djetetovom zdravlju. Sigurno ćete dobiti mnogo savjeta od mame, tete, strine, prijateljica, susjeda… Svi ti savjeti će uglavnom biti različiti i onda se vama nameće pitanje tko je u pravu i koga poslušati. Da vam uštedimo vrijeme za traganjem ispravnih odgovora, donosimo ovaj tekst u kojem ćete saznati koji su vitamini i minerali neophodni u trudnoći.

Vitamin A je poznat po svojem djelovanju na razvoj vida, imunološkog sustava te na zdravlje kože. Umjerenost je uvijek važna pa tako i za uzimanje ovog vitamina. Svjetska zdravstvena organizacija ne preporučuje uzimanje vitamina A u dodacima prehrani tokom trudnoće već ga je dovoljno uzimati putem hrane. Neki od najpoznatijih izvora ovog vitamina su mrkva, blitva, kupus, leća, grašak…

B skupinu čine vitamini B₁, B₂, B₃, B₅, B₆, B₇, B₉ (folna kiselina) i B₁₂. 

B₆ vitamin je jedan od nužnih vitamina za stvaranje krvnih stanica te za pravilno funkcioniranje metabolizma bjelančevina, šećera i masti. Nalazi se u piletini, puretini, mlijeku, grahu, špinatu…

B₉ vitamin ili poznatiji pod nazivom folna kiselina je vrlo značajan za formiranje i zatvaranje neuralne cijevi. To je ključni proces u kompletnom razvoju mozga i leđne moždine djeteta. Budući da utječe na razvoj živčanog sustava koji se odvija u ranoj fazi trudnoće vrlo ga je važno početi uzimati na vrijeme.

B₁₂ vitamin je nužan za sintezu DNK i za održavanje normalne krvne slike. Nedostatak ovog vitamina u trudnoći uzrokuje anemiju, umor i promjene raspoloženja. Izvor B₁₂ vitamina možete pronaći u namirnicama životinjskog podrijetla (crveno meso, mliječni proizvodi, riba, piletina i jaja).

Vitamin C je antioksidans koji povećava otpornost našeg organizma. Neophodan je za stvaranje kolagena, kostiju, hrskavice, mišića i krvnih žila. Nalazi se u skoro svim tjelesnim tkivima, ali budući da se ne zadržava dugo u njima, potreban je njegov svakodnevni unos. Dovoljan unos vitamina C omogućuje i dobru apsorpciju željeza. Svima je poznato da su agrumi bogati vitaminom C, ali ljeti je dobro posegnuti za rajčicom i paprikom koji su također bogati ovim vitaminom. Zimi je dobar izvor vitamina C kiseli kupus.

Vitamin D pomaže tijelu apsorbirati kalcij i fosfor što utječe na adekvatan razvoj kostiju. Nedostatak ovog vitamina u trudnoći može kasnije u životu povećati razvoj od osteoporoze, a kod djeteta može u djetinjstvu izazvati rahitis. Izlaganjem suncu možemo dobiti vitamin D kao i putem hrane (žumanjak, losos, sardina…).

Željezo je nužno za optimalan razvoj ploda. Nedostatak željeza može rezultirati ranijim porodom ili rođenjem djeteta preniske porođajne težine. Može čak izazvati postporođajnu depresiju. Čak 40% trudnica ima anemiju za što je isto zaslužan manjak željeza. Bogati izvori željeza su meso i iznutrice.

Omega-3 masne kiseline utječu na kognitivni razvoj djeteta i smanjuju opasnost od preranog porođaja. Bogat izvor Omega-3 masnih kiselina su riblji proizvodi i orašasti plodovi.

Cink i selen su minerali koji su vrlo važni za imunološki sustav, a jod za normalno funkcioniranje štitnjače.

Kao i inače, tako je i u trudnoći vrlo važno svaki dan imati raznovrsnu prehranu bogatu povrćem i voćem. Potrebno je izbaciti ili barem smanjiti na najmanju moguću mjeru prerađenu hranu. Od pića je najbolja voda, a povremeno možete konzumirati svježe cijeđene sokove od voća i povrća bez dodatka šećera. Osim toga, vrlo je važna i svakodnevna fizička aktivnost. Ukoliko imate mogućnosti, možete se upisati i na vježbe posebno prilagođene trudnicama.

Kako bi bili sigurni da ste sve potrebne vitamine i minerale unijeli u dovoljnoj dozi, najbolji izbor su Novalac prenatal kapsule. Prednost ovih kapsula je što u sebi sadrže aktivni oblik folne kiseline, oblik željeza koje ne nadražuje želudac te su bez laktoze, glutena i GMO.

Proizvod je dostupan u Elbi medikal maloprodajama u Koprivnici i Dugom Selu ili putem web shopa.

Ukoliko ste trudnica, kupnjom ovih kapsula ostvarujete pravo na besplatni paket za trudnice koji je bogat proizvodima koji će vam olakšati pripremu za rodilište. Što sve sadrži paket za trudnice možete pročitati ovdje.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments