hidracija
Briga o zdravlju, Dodaci prehrani, Zdravlje

Važnost hidracije u ljetnim mjesecima

Ljudski organizam više od 60% čini voda stoga je vrlo važno unositi je u dovoljnim količinama kako bismo ga održali u ravnoteži. Kad organizmu nedostaje vode stanice se isušuju te se ubrzava njihovo starenje i odumiranje. Redoviti unos tekućine važan je za održavanje svih sustava u tijelu uključujući srce, mozak i mišiće. Dobra hidracija doprinosi boljem pamćenju i koncentraciji, ispiranju bakterija iz mjehura te pomaže pri sprječavanju probavnih smetnji. Kronični nedostatak vode u organizmu može izazvati umor, glavobolju i letargiju, otežani rad bubrega, probavnog sustava i srca, a vremenom mogu nastati i ozbiljnije tegobe. Vodu koju tijelo gubi konstantno moramo vraćati unosom dovoljno tekućine.

Simptomi dehidracije

Premali unos vode uzrokuje dehidraciju koja izaziva smetnje u organizmu, a može izazvati i smrt ukoliko je gubitak vode veći od 15%.

Simptomi dehidracije su suhoća usana i usta, suha koža, glavobolja, opća slabost, manjak koncentracije, nizak krvni tlak, ubrzani rad srca, vrtoglavica i urin tamne boje.

Primijetite li bilo koji od ovih simptoma potrebno je odmah popiti vode, najbolje više puta u kratkim razmacima kako bi ju organizam što bolje apsorbirao. Ukoliko se simptomi ne smanjuju ili se pogoršavaju ne oklijevajte otići liječniku.

Koliko tekućine dnevno trebamo unositi u organizam?

Na unos dovoljne količine tekućine posebno je važno obratiti pozornost ljeti zbog visokih temperatura koje pospješuju znojenje i izlučivanje vode iz organizma.

Prema većini istraživanja smatra se da bi dnevni unos tekućine za osobu od oko 60 kg trebao biti oko 2 l, ljeti i nešto više. Posebno je važno naglasiti da je tekućinu potrebno konzumirati što više puta dnevno. Pijenje velike količine tekućine u kratkom roku može rezultirati time da ona samo prođe kroz tijelo bez da ga hidrira.

Posebnu pozornost na pravilnu hidraciju trebamo obratiti ako se bavimo fizičkim aktivnostima ili sportom zbog pojačanog znojenja. Djeca i bebe vrlo lako dehidriraju zbog njihove male tjelesne težine te im je potrebno redovito davati manje količine vode. Starije osobe također trebaju biti na oprezu jer s godinama osjećaj za žeđ otupljuje pa je osjećaj žeđi odgođen. Da bi se spriječila dehidracija najbolje je svako malo popiti par gutljaja vode.

Najbolji načini za hidraciju organizma

Prvo i osnovno pravilo kojeg biste se trebali pridržavati je – ne čekajte da postanete žedni!

Vodu treba piti cijeli dan jer nam se osjet žeđi uvijek javi s odgodom u odnosu na stvarnu potrebu organizma za tekućinom. To znači da ste, kad osjetite žeđ, već lagano dehidrirali.

Idealno bi bilo kad bi 2/3 dnevnog unosa tekućine činila voda. Preporučeni dnevni unos može se postići i biljnim čajevima, juhama te prirodnim voćnim sokovima. Isto tako, dio dnevnih potreba za tekućinom možemo zadovoljiti i pravilnom prehranom. Do pola litre tekućine možemo dobiti i kroz hranu ako jedemo voće, povrće i juhe. Alkohol i kava potiču izlučivanje vode iz organizma pa je potrebno izbjegavati njihovu konzumaciju tijekom visokih temperatura.

Osim tekućine, tijelo pojačanim znojenjem gubi i elektrolite koji su neophodni za pravilan rad svih stanica u organizmu, a među najvažnijima su kalcij, magnezij, kalij i natrij. Do neravnoteže u razini elektrolita u organizmu osim zbog dehidracije može doći zbog nepravilne prehrane i pretjerane tjelovježbe. Proljev i povraćanje, bolesti bubrega, jetre ili srca te uzimanje određenih lijekova ili kemoterapije također mogu utjecati na njihovu neravnotežu.

Elektrolite možemo nadoknaditi hranom, izotoničnim napitcima ili dodacima prehrani.

Hrana kojom je moguće nadoknaditi elektrolite: svježe voće i povrće, mlijeko i mliječni proizvodi, orašasti plodovi, sjemenke i žitarice. Agrumi, šumsko voće, ananas, breskva, grožđe, lubenica, zeleno povrće poput kupusa, blitve i špinata, rajčica, paprika, krumpir pravi su izbor.

Postoje energetski i izotonični napitci koji tijelo rehidriraju i obnavljaju energiju. Preporučuje ih se unositi tijekom treninga i vježbanja. Ako je došlo do dehidracije uslijed proljeva ili povraćanja preporučuje se uzeti prašak za rehidraciju koji se konzumira kao oralna otopina.

Odličnu kombinaciju za nadoknađivanje elektrolita čine kapsule koje sadrže kalcij i magnezij:

Magnezij klorid Nigari ima dvostruku primjenu – možete ga rastopiti u vodi i popiti ili napraviti takozvano magnezijevo ulje za vanjsku primjenu preko kože:

Dehidracija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema stoga za mirno i ugodno ljeto neka bočica vode bude uvijek uz vas!

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments