Inkontinencija

Prevencija inkontinencije urina kod osoba starije životne dobi

Inkontinencija

Urinarna inkontinencija definira se kao svako neženjeno ili nekontrolirano bježanje urina. Inkontinencija urina nije bolest već je posljedica brojnih bolesti koje su predmet rada i istraživanja liječnika i medicinskih sestra. Uglavnom se pojavljuje kod osoba starijih od 50 godina, a češće pogađa žene. Kako populacija stari, odnosno povećava se broj osoba starije životne dobi u ukupnom stanovništvu, tako raste i broj inkontinentnih osoba. Čak do 30 % osoba starije životne dobi imaju problem s inkontinencijom.

Više o vrstama inkontinencije pročitajte ovdje.

Prvi korak prema liječenju inkontinencije je razgovor s liječnikom obiteljske medicine.

Free illustrations of Doctor

Faktori rizika

Ne postoji pravilo u kojoj se godini javlja inkontinencija. Stanje je izazvano i javlja se ako tijelu i organizmu ne odgovara naš način života. Rizični čimbenici za razvoj inkontinencije su: tjelesna neaktivnost, nezdrava prehrana, pretilost, prekomjerna konzumacija kave i gaziranih napitaka te postojanje psihičkih poremećaja ili depresije.

Česti i dugotrajni napadi kašlja, težak fizički rad, prekomjerna tjelesna težina, tumorske tvorbe u trbuhu i maloj zdjelici te trudnoća također mogu dovesti do prolaznih epizoda inkontinencije. Važan rizični čimbenik je i manjak hormona estrogena u rodnici, maternici i mokraćnoj cijevi. Najčešći oblik inkontinencije u peri – i postmenopauzi razvija se kada uz neizbježan pad razine hormona zbog starenja žene postoji i statičko oštećenje.

Urinarna inkontinencija posljedica je svakodnevnih navika i fizičkih problema. Liječnici uzroke inkontinencije dijele u dvije skupine, na privremene i trajne, što ovisi o potencijalnoj mogućnosti otklanjanja uzroka i samim time problema.

Free photos of Measuring tape

Rano okrivanje

Rano otkrivanje inkontinencije ključno je za bolje liječenje. Više od 80 % inkontinencije kod starijih osoba otkrije se u ordinaciji opće medicine.

Prilikom traženja pomoći kod liječnika, važno je da pacijent bude iskren i da otvoreno progovara o problemu s kojim se bori.

Liječniku je, da bi s više uspjeha rješavao problem, važno da pacijent opiše problem (intenzitet, učestalost), da ga upozna sa svojim općim zdravljem, odnosno pije li i koje lijekove, kako se hrani, kako živi, koje navike ima, boluje li od nekih bolesti. Nakon upoznavanja sa situacijom, liječenje je lakše i sigurnije.

Tijekom razgovora s liječnikom možete očekivati određena pitanja poput:

  1. Kada i u kojim situacijama dolazi do bježanja mokraće te događa li se to u određenom naporu (dizanje terete, kihanja, kašljanja,…) ili već i prilikom lakših napora poput ustajanja i hodanja?
  2. Potiču li Vas svakodnevni zvukovi (šum vode) i dodir s vodom na mokrenje?
  3. Stižete li do WC-a na vrijeme?
  4. Koliko puta dnevno mokrite? (kao prosjek se uzima 8 mokrenja dnevno, a u obzir treba uzeti da povećani unos tekućine povećava i broj mokrenja)
  5. Mokrite li tijekom noći i koliko često?
  6. Kada dođe do bježanja mokraće o kojoj količini je riječ?

Nakon toga liječnik šalje pacijenta na osnovne dijagnostičke pretrage: kompletnu krvnu sliku, biokemijsku analizu urina, urinokulturu. Nakon toga, šalje pacijenta na specijalističke pretrage kako bi se odredila vrsta inkontinencije i njen uzrok.

Potrebno je voditi dnevnik mokrenja kroz 3 – 7 dana.

Liječenje

O vrsti inkontinencije ovisi njeno liječenje. Tako kod stres inkontinencije preporučuju se Kegelove vježbe za jačanje mišića dna zdjelice. Urgentna inkontinencija liječi se najčešće medikamentozno, a često se provodi i trening mjehura. Trening mjehura je vježba u kojoj se osoba uči isprazniti mjehur u točno određeno vrijeme, ne čekajući punjenje mjehura do kraja. Osim navedenih metoda postoje još i elektrostimulacija, laser, ali i kirurška metoda.

Inkontinencija je još uvijek tabu tema, oboljeli su stigmatizirani i susreću se sa svakodnevnim poteškoćama. Ključ je edukacija i prevencija.

Metode prevencije

Tjelesna aktivnost

Od mladosti odgovorno ponašanje prema sebi i svom tijelu, tjelovježba i održavanje kondicije, ujedno osnaživanje srčano-žilnog sustava, srca i pluća, dovodi do boljeg funkcioniranja organizma i smanjenja opasnosti od inkontinencije u starijoj životnoj dobi. Aktivan život donosi zdravo tijelo i ono što je jednako važno – zdrav duh.

Prestanak pušenja

Pušenje povećava rizik od inkontinencije, a ako već patite od neželjenog bježanja urina pušenje čini simptome još gorima. Pušenje uzrokuje kroničan kašalj koji povećava abdominalni tlak, te može dovesti do bježanja urina. Također, pušenje nadražuje mjehur te može dovesti do prekomjerno aktivnog mjehura.

Promijenite način prehrane

Hrana koju konzumirate i piće koje unosite mogu imati velik utjecaj na osjetljiv mjehur. Hrana i piće s kofeinom, začinjena hrana, kisela hrana te pretjeran unos šećera mogu nadražiti mjehur te može češće doći do neželjenog istjecanja urina.

Bilježite u dnevnik mokrenja hranu i piće koje konzumirate i pratite kako utječe na istjecanje urina.

Mogli bi se iznenaditi kako preskakanje jutarnje kave ili izbjegavanje začinjene hrane može ublažiti simptome inkontinencije.

Pročitajte nutricionističke preporuke za prehranu kod inkontinencije.

Odabir pomagala

Na tržištu postoje pomagala za inkontinenciju. To su anatomski ulošci, pelene, zaštiti podmetači, mrežaste gaćice te širok spektar proizvoda za njegu i čišćenje kože.

Ovisno o stupnju inkontinencije odaberite pomagalo koje će biti prilagođeno vašem načinu života.

Proizvodi švedskog proizvođača Attends mekani su i ugodni za kožu što potvrđuje i proDERM certifikat. Urina zaključavaju daleko od površine proizvoda te čuvaju zdravlje kože.

Osiguravanjem edukacije zdravstvenim djelatnicima, inkontinentnim pacijentima, njegovateljima ali i cjelokupnoj populaciji pružit ćemo bolju zdravstvenu zaštitu oboljelima. Važno je potaknuti oboljele da se što prije jave obiteljskom liječniku kako bi im se pružila adekvatna skrb.

Autroica: Sanja Posavec, mag. ing.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments