Briga o zdravlju, Zdravlje

Svjetski dan hepatitisa – 28. srpnja

Svjetski dan hepatitisa obilježava se svake godine 28. srpnja s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja virusnih hepatitisa. Svjetski dan hepatitisa obilježava se na dan rođenja Barucha S. Blumberga koji je zaslužan za otkrivanje virusa hepatitisa B i razvoj cjepiva protiv ovog virusa za što je dobio Nobelovu nagradu.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hepatitisa je „Ja ne mogu čekati“ čime se želi naglasiti važnost pravovremenog testiranja i liječenja hepatitisa za osobe kojima je to potrebno. Također se želi postići da osobe zaražene hepatitisom ne budu stigmatizirane i diskriminirane.

Hepatitis

Hepatitis se definira kao upala jetre. Uzroci hepatitisa mogu biti različiti, ali najčešće se radi o virusnom hepatitisu. Virusni hepatitis je najčešće uzrokovan virusima hepatitisa A, B, C, D ili E. Alkohol i uzimanje određenih lijekova su najčešći uzročnici nevirusnog hepatitisa. Hepatitis može biti akutan (traje manje od 6 mjeseci) ili kroničan (može trajati godinama ili čak desetljećima).

Virus hepatitisa A čest je u zemljama u razvoju, a najčešće se prenosi putem zagađene vode i hrane. Najčešće je posljedica loše higijene i u većini slučajeva ne dolazi do pojave nikakvih simptoma virusa hepatitisa A. Virus hepatitisa B može se prenijeti putem zagađene krvi ili krvnih pripravaka. Ipak najčešće se prenosi putem zajedničkih igala i šprica između korisnika droga ili spolnim putem. Virus hepatitisa C je najčešći uzročnik hepatitisa. Najčešće se prenosi putem zajedničkih igala ili šprica. Uglavnom uzrokuje kronični hepatitis, a može dovesti i do ciroze i karcinoma jetre.

Virusni hepatitisi, osobito hepatitisi B i C, predstavljaju  globalni javnozdravstveni problem. Da bi se prevenirali virusni hepatitisi važno je epidemiološko praćenje, edukacija o rizicima i načinima zaštite, cijepljenje protiv hepatitisa B, sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija, sigurno rukovanje s krvnim pripravcima, edukacija korisnika droga o zamjeni igala i šprica te kontrola kozmetičkih tretmana kao što je tetoviranje i piercing.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

Autorica teksta: Martina Knezović, mag.nutr.

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments