Svake godine se 4. ožujka obilježava Svjetski dan debljine. Debljina predstavlja jedan od trenutno najvećih javnozdravstvenih problema te značajno povećava rizik za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti poput bolesti srca, dijabetesa, karcinoma i sl.
S obilježavanjem ovog dana započelo se 2015. godine, dok 16. ožujka obilježavamo Hrvatski dan osviještenosti o debljini. Cilj obilježavanja ovog dana je skrenuti pažnju i povećati svijest populacije o problemima koje debljina donosi te o načinima prevencije, dijagnoze i liječenja. Prekomjerna tjelesna masa i debljina nisu samo uzročnici brojnih kroničnih bolesti već se i sami smatraju bolestima te imaju svoju medicinsku dijagnozu E65 – prekomjerna tjelesna masa i E66 – pretilost.
Ovogodišnja tema Svjetskog dana debljine je: „Razgovarajmo o pretilosti.“ Cilj ove teme je kroz razgovore i događanja pomoći ljudima da isprave zablude vezane uz pretilost, priznaju njezinu složenost i poduzmu učinkovitu zajedničku akciju u prevenciji debljine.
Pretilost ili debljina
Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (eng. World Health Organization, WHO) pretilost se definira kao prekomjerno nakupljanje masnog tkiva u organizmu s posljedičnim negativnim učinkom na zdravlje. Pretilost i prekomjerna tjelesna masa su jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu, a posljedica su ubrzanog načina života, stresa, nepravilne prehrane i manjka tjelesne aktivnosti. Pretilost je multifaktorska bolest koja se razvija pod utjecajem genetskih, metaboličkih, socijalnih, kulturoloških i okolišnih faktora. Uzroci pretilosti i prekomjerne tjelesne mase su različiti, ali najčešći uzrok je energetska neravnoteža što podrazumijeva veći energetski unos od energetske potrošnje.
„Razgovarajmo o pretilosti“
Pretilost je u porastu na globalnoj razini. Debljina ima brojne kompleksne uzroke i ne postoji jedinstven plan za njezino rješavanje. Kako bi pobijedili debljinu potrebna je motivacija i poduzimanje brojnih koraka u vidu promjene prehrambenih i životnih navika. O debljini kao globalnom problemu potrebno je otvoreno razgovarati. Postoje brojne teme vezane uz debljinu o kojima se može raspravljati.
Razgovarajmo o debljini kao bolesti.
Treba prepoznati da je debljina bolest koja je uzrokovana nizom čimbenika, uključujući biološke, genetske, okolišne i prehrambene.
Razgovarajmo o tome kako definirati debljinu.
Debljina se najčešće mjeri indeksom tjelesne mase (BMI). Međutim indeks tjelesne mase nije najbolji pokazatelj debljine jer ne uzima u obzir sastav tijela. Koje vrijednosti bi još trebalo uzeti u obzir u definiranju debljine?
Razgovarajmo o zdravstvenim rizicima koje donosi debljina.
Pretili ljudi imaju značajno veći rizik od razvoja brojnih drugih kroničnih bolesti poput dijabetesa, srčanih bolesti i karcinoma.
Razgovarajmo o važnosti pristupa zdravstvenoj skrbi u rješavanju debljine.
Bez pomoći zdravstvenog osoblja većina pretilih osoba neće uspjeti sama postići svoje zdravstvene ciljeve.
Praktični savjeti za redukciju tjelesne mase
1. Postavite ostvarive ciljeve !
Cilj bi trebala biti redukcija tjelesne mase za 0,5 – 1 kg tjedno što je 2 – 4 kg mjesečno. Treba znati da i gubitak svega 5 – 10 % tjelesne mase značajno doprinosi da se osjećate zadovoljnije i ugodnije „u svom tijelu“ te da očuvate zdravlje i smanjite rizik od razvoja brojnih kroničnih bolesti.
2. Ključ je u prehrani – pazi što konzumiraš !
Iz svoje prehrane izbacite slatke napitke kao što su gazirani i voćni sokovi. Također ograničite unos alkoholnih pića jer sadrže značajan broj kalorija. Ograničite unos visoko prerađene hrane koja je bogata mastima i šećerima. Pripremajte jela kod kuće. To ti omogućava da kontroliraš sastojke i veličinu porcija te da se kvalitetnije hraniš. Nemojte preskakati obroke – preporuka je konzumirati više manjih obroka dnevno (3 glavna i 2 međuobroka). Pri pripremi hrane upotrebljavajte sezonske, lokalno uzgojene namirnice kada je to god moguće. Svaki dan konzumirajte barem 5 serviranja voća i povrća. Uvijek birajte namirnice od cjelovitog zrna (integralni kruh, integralna tjestenina), niskomasne mliječne proizvode i nemasno meso te u svoj jelovnik uvrstite ribu minimalno jednom tjedno. Ograničite unos soli na do 5 – 6 g na dan, ne dosoljavajte hranu, a umjesto soli koristite što više začinskog bilja. Planirajte hidraciju – uvijek dajte prednost vodi, biljnim čajevima i svježe cijeđenim voćnim/povrtnim sokovima. Kao međuobrok birajte voće, orašaste plodove, niskomasne mliječne proizvode i sl.
3. Prilikom objedovanja svaki zalogaj hrane dobro prožvačite.
Hranu treba jesti sporije, a ne ubrzano gutati bez žvakanja jer će se na taj način pojesti manja količina hrane tj. prije se organizam „zasiti“.
4. Osigurajte si dovoljno sna i odmora.
Ukoliko ste umorni i iscrpljeni velika je vjerojatnost da se nećete uspjeti držati principa pravilne prehrane jer ćete često „posezati“ za slatkišima, grickalicama i sl. koji su bogati energijom, što doprinosi porastu tjelesne mase.
5. Budite tjelesno aktivni.
Kraće rute obavljajte pješice ili biciklom, koristite stepenice umjesto dizala, hodajte i/ili vozite bicikl, radite u vrtu.
Neka vam zdravlje bude na prvom mjestu!
Vaš Elbi Medikal!