Briga o zdravlju, Zdravlje

Zašto se debljamo i kada je potrebno potražiti pomoć?

Što je debljina?

Debljina je bolest koju karakterizira prekomjerno nakupljanje masnog tkiva u organizmu. Debljina postaje sve veći problem u svijetu. U Europskoj uniji se broj osoba s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću u zadnjih 20 godina udvostručio, a Hrvatska je pri samom vrhu te ljestvice.

Indeks tjelesna mase

Debljina se najčešće definira određivanjem indeksa tjelesne mase (eng. Body mass index, BMI). Indeks tjelesne mase dobiva se tako da se tjelesna masa osobe izražena u kilogramima podijeli s kvadratom visine izražene u metrima.

Primjer: osoba visine 160 cm, tjelesne mase 60 kg.

               ITM = 60 kg : (1,6 m)²

               ITM = 60 kg : 2,56 m²

               ITM = 23,44 kg/m²

ITM kg/m²Kategorija
< 18,49Nedovoljna tjelesna masa (pothranjenost)
18,49 – 24,99Normalna tjelesna masa
25 – 29,99Prekomjerna tjelesna masa
> 30Debljina

Indeks tjelesne mase nije najtočniji pokazatelj stupnja uhranjenosti jer recimo osobe koje imaju visoki udio mišićne mase imaju visoku vrijednost indeksa tjelesne mase, a nisu pretile. Može se zaključiti kako je vrijednost indeksa tjelesne mase okviran pokazatelj stupnja uhranjenosti. Važnije je vidjeti kakav je sastav tijela osobe. Metode poput dvoenergetske denzitometrije X-zraka, kompjutorizirane tomografije i magnetske rezonancije mogu točnije odrediti udio masnog tkiva, ali se koriste isključivo u istraživačke svrhe, dok je za kliničku praksu dovoljan indeks tjelesne mase.

Raspored masnog tkiva

U zadnjih desetak godina se istraživanjem došlo do zaključka da zdravstveni rizici ne ovise samo o stupnju debljine, već i o rasporedu masnog tkiva u tijelu. Najrizičniji tip je abdominalni tip debljine gdje se masno tkivo nakuplja u području trbušne maramice i trbušnih organa. Ovo masno tkivo se još naziva i visceralno te je metabolički vrlo aktivno i luči čimbenike upale u krv. Iz tog razloga je puno opasnije od potkožnog masnog tkiva koje je metabolički neutralno.

Nakupljeno visceralno masno tkivo povećava rizik od nastanka inzulinske rezistencije, dijabetesa tip 2, visokog krvnog tlaka, bolesti krvožilnog sustava, masne jetre i apneje pri spavanju. Za smanjenje zdravstvenih rizika, opseg struka kod žena bi trebao biti ispod 80 cm, a kod muškaraca ispod 94 cm.

Koji su glavni uzroci debljine?

Pojavi debljine osim genetike, pridonosi i način života. Glavni uzroci debljine su smanjena tjelesna aktivnost i nepravilna prehrana. Ukoliko dnevno unosimo više kalorija nego što potrošimo, tijelo suvišnu energiju sprema u obliku masnih zaliha. U visoko civiliziranim društvima hrana je lako dostupna i uobičajena je prehrana izvan kuće, a potreba za fizičkim radom je smanjena. Ono što se u zadnjem stoljeću znatno promijenilo je i stil života, gdje prevladava sjedilački način života.

Kada i kome se obratiti za pomoć?

Ukoliko je vaš ITM veći od 25 kg/m² i/ili je opseg struka veći od 80 cm kod žena ili 94 cm kod muškaraca potrebno je što prije promijeniti životne navike. Svakodnevna tjelesna aktivnost je najvažnija, a za početak je dovoljna i lagana šetnja.  

Osim tjelesne aktivnosti, vrlo je važna i uravnotežena prehrana. Savjete za uravnoteženu prehranu možete dobiti svaki mjesec u jednoj od naših maloprodaja (Koprivnica ili Dugo Selo) na besplatnom nutricionističkom savjetovanju.

Kao pomoć u mršavljenju, u našim maloprodajama i web shopu možete pronaći razne čajeve i dodatke prehrani.

Oolong čaj je proizvod koji ubrzava metabolizam te time pomaže u sagorijevanju masnoća. Osim toga, ima antibakterijska i antivirusna svojstva, otklanja umor i pospanost te jača imunološki sustav.

Enterosatys kapsule su učinkovito rješenje za regulaciju apetita. Značajno povećavaju osjećaj sitosti te smanjuju vrijednost ukupnog i LDL kolesterola.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments