hrana i tijelo
Briga o zdravlju, News, Zdravlje

Veza hrane i organa

Jeste li se prilikom rezanja mrkve za pripremu jela zapitali zašto Vas podsjeća na oko? I zbilja je tako. Presjek mrkve, ali i raznog drugog voća i povrća podsjeća nas na izgled određenih organa ljudskog tijela. U starim civilizacijama takve su namirnice i koristili za liječenje oboljenja određenih organa. Priroda je čudnovata i pruža nam razne odgovore i pomoć bez da ju tražimo konkretan odgovor.

Voće i povrće prisutno u svakodnevnoj prehrani pruža mnoge blagodati i utječe na zdravlje našeg organizma. Osim što je bogato raznim nutrijentima, vlaknima, ugljikohidratima, mastima i proteinima utječe na pravilno funkcioniranje našeg organizma. Ako ste ljubitelj voća i povrća, uz uživanje u njihovu okusu, u pripremu uključite i vaš vid. Mnoge vrste voća i povrća zaista izgledaju poput naših organa. A sve to ima i svoj razlog. Priroda je zbilja domišljata!

Orasi

Orah je možda i jedna od najčešće uspoređivanih namirnica i to upravo s građom našeg mozga. Jezgra oraha prepuna je nabora i vijuga te nevjerojatno podsjeća na ljudski mozak. Zanimljiva je činjenica kako je upravo orah najvažniji orašasti plod za zdravlje mozga. Orasi sadrže visoku koncentraciju omega-3 masnih kiselina važne za zaštitu i zdravlje mozga. Također, one utječu na poboljšanje kognitivnih funkcija kako kod odraslih tako i kod djece. Zato se nemojte začuditi ako čujete da ljudi orahe nazivaju hranom za mozak.

Mrkva

Na prvu vas ova namirnica možda začuđuje kada se pogleda cijela mrkva. Ali sve što trebate je presjeći mrkvu na pola i zaista ćete ugledati sličnost s građom šarenice ljudskog oka. Narančasta boja mrkve posljedica je biljne kemikalije, poznate kao beta karoten. Beta karoten naš organizam pretvara u vitamin A koji ima veliku ulogu u održavaju našeg vida, poticanja zdravlja oka i sprečavanju rizika od katarakte. Beta karoten, također, smanjuje mogućnost makularne degeneracije koja je glavni uzrok oslabljenog vida kod starijih osoba.

Celer

Možda u našim sredinama i ne postoji navika “žvakanja” celera umjesto slatkiša kako bismo smanjili težinu i pridonijeli svome zdravlju. Ali i celer ima svoju poveznicu s našim tijelom. Stabljike celera nevjerojatno podsjećaju na kosti, a prisjetimo se da ih ljudsko tijelo ima čak 206. Celer u svom sastavu ima čak 23% natrija, vrlo bitnog elementa za održavanje funkcije i snage naših kostiju. Uz natrij on sadrži i visoku koncentraciju kalcija, mangana i silicija, a oni nam pomažu povećati mineralnu gustoću kostiju i strukturu. Vjerujemo kako vam se celer sada ipak malo više sviđa.

Đumbir

Ovaj korijen često samo prođemo prilikom kupovine namirnica. Možda je razlog tomu njegov pomalo neprivlačan izgled ili muka oko čišćenja kada ga i odlučite kupiti. Ako se bolje zagledate, korijen đumbira nedvojbeno podsjeća na glavni organ našeg probavnog sustava – želudac. Đumbir dokazano pomaže u procesu probave. Đumbir se već od davnina koristi u liječenju želučanih tegoba kao što su mučnine, grčevi, nadutost i proljev. Osim ovih, nekima svakodnevnih problema, đumbir je dobar kod liječenja simptoma sindroma iritabilnog crijeva. On jača sluznicu želuca, a pozitivnih promjena zabilježio je i kod usporavanja napretka tumora crijeva. Svim ovim pozitivnim učincima na probavni sustav objašnjenje se može pronaći u glavnom sastojku đumbira, a to je gingerol. Gingerol je fitokemikalija koja đumbiru daje prepoznatiljv miris i okus.

Avokado

Oblik avokada u presjeku uvelike podsjeća na oblik maternice, a upravo ova voćka sadrži obilje folne kiseline. Svaka žena koja u posljednje vrijeme razmišlja o trudnoći i planira ovo jedinstveno stanje na sva zvona sluša o važnosti dodatnog unosa folne kiseline. Folna kiselina smanjuje rizik nastanka cervikalne displazije i u trudnoći pomaže pravilnom razvoju neurološke cijevi te prevenira poremećaje u njezinu razvoju. Priroda se i kod ove namirnice potrudila pokazati nam za što je korisna.

Grožđe

Jeste li ikada čuli da netko spominje grožđe u kontekstu zdravih pluća? Možda ste Vi prvi koji ćete ovo istaknuti, a budite uvjereni da to ima svoju podlogu. Ako pogledate grozd i sliku plućnih alveola mogli biste zamijetiti sličnosti. Grožđe u svom sastavu sadrži proantocijanidin koji pomaže kod simptoma astme izazvane alergijama. Neka obavljena istraživanja dokazuju kako grožđe, osobito crveno i ljubičasto te bobičasto voće smanjuju rizik razvoja emfizema i raka pluća. Antioksidansi u grožđu štite pluća od oštećenja i održavaju njihovu funkciju.

Luk

Luk podsjeća na građu stanica u našem tijelu i njegove se pozitivne strane i uočavaju na staničnoj razini. Nutritivne sastavnice luka pomažu uklanjanju nepoželjnog materijala, otpada, iz tjelesnih stanica pa se tako čisti i naše tijelo. Ako su vam suze od rezanja luka do sada bile samo dosadna smetnja idući put pustite suze da teku, jer upravo suze izazvane sjeckanjem luka pomažu čišćenju epitelnih slojeva očiju.

Rajčica

Zamislite li ljudsko srce vjerujemo kako će prva asocijacija na njega biti crvena boja, jer ono je glavni organ pumpanja naše krvi kroz tijelo. Boja je zasigurno prva sličnost rajčice i ljudskog srca, ali ovdje priči nije kraj. U presjeku rajčica ima četiri komore, baš kao i naše srce (dvije klijetke i dvije pretklijetke). Bez obzira smatrate li rajčicu voćem ili povrćem ona je bogata antioksidansom likopenom. Taj antioksidans smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti, može doprinijeti boljem stanju kod visokog krvnog tlaka i hipertenzije uz redovitu terapiju i pomaže održavanju zdravlja ovog mišića. Spomenimo i kako antioksidansi štite stanične strukture od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, česticama koje mogu dovesti do razvoja raka. Konzumacija rajčice uz dodatak maslinovog ulja može povećati apsorpciju likopena do deset puta.

Batat

Batat ili slatki krumpir svakom godinom postaje sve traženiji i popularniji, a osim njegova posebnog i bogatog okusa spomenimo i njegov izgled. Oblik batata jako podsjeća na gušteraču, žlijezdu s endokrinom i egzokrinom funkcijom. Gušterača je odgovorna za razgradnju hrane iz želuca i proizvodnju inzulina kako bi se uravnotežila razina glukoze i šećera u tijelu. Iz ovog je razloga batat koristan za dijabetičare, jer može prilagoditi njihov glikemijski indeks i pomoći u radu gušterače. Batat je bogat beta karotenom, snažnim antioksidantom koji štiti sva tkiva i organe, pa tako i gušteraču.

Agrumi

Presjek agruma podsjeća na građu dojke, odnosno, na mliječne žlijezde u grudima žena. Upravo agrumi i pomažu zdravlju grudi i održavaju kretanje limfe. Grejp, primjerice, sadrži tvari limonoide koji dokazano inhibiraju razvoj raka u stanicama dojke.

Školjke

Školjke su bogate folnom kiselinom i cinkom, tvarima koje pomažu podizanju kvalitete sjemena kod muškaraca, a i svojim oblikom često podsjećaju na testise.

Smokve

Ako gledate smokve dok rastu na drvetu možete primijetiti kako se nalaze dvije jedna pored druge. Ovaj oblik i način rasta na drvetu također podsjećaju na testise. Smokve doprinose povećanju pokretljivosti spermija i njihovog broja, a u povijesti su se često koristile u liječenju steriliteta.

Grah

Zrno graha zaista izgleda kao ljudski bubreg i često se ovo povrće spominje u kontekstu zdravlja bubrega. Istina je da grah pomaže održavanju funkcije bubrega i ima pozitivne učinke kod nekih bubrežnih oboljenja.

Banane

Oblik banana podsjeća nas na usta pružena u veliki osmijeh. Zbog banana biste se i trebali više smijati i bolje osjećati, jer banana sadrži esencijalnu aminokiselinu triptofan koja se probavom pretvara u serotonin. A poznato nam je da je serotonin glavni neurotransmiter u kreiranju i održavanju našeg raspoloženja. Što je razina serotonina veća to je naše raspoloženje bolje.

Badem

Bademe po izgledu možemo usporediti s okom, ali njegove blagodati nisu ograničene samo na ovaj dio ljudskog tijela. Badem sadrži vitamin E koji je važan za zdravlje očiju, ali i kose i kože. Uspješno se bori i smanjuje tamne mrlje oko očiju. Također, bogat je izvor monozasićenih masnih kiselina pa pomaže kod regulacije i snižavanja kolesterola. Zbog ovog učinka povezuje se is a zdravljem krvnih žila. Istaknimo i da u sastavu sadrži selen, antioksidant koji usporava starenje.

Gljive

Narežemo li gljive na listiće, jedan bi nas takav mogao podsjetiti na naše uho. Gljive su rijetka namirnica u našoj prehrani koja sadrži vitamin D, esencijalnog za zdravlje naših kostiju. A kod uha i njegove građe od velike su nam važnosti male kosti koje sudjeluju u prijenosu zvuka do mozga.

Brokula

Vrh brokule, onaj koji podsjeća na krošnju drveta, zapravo jako liči na mnoštvo stanica raka. U novijim je istraživanjima utvrđeno kako konzumacija brokule jednom tjedno može smanjiti rizik od razvoja raka prostate za čak 45%.

Autorica teksta: Ana Špehar, mag. ing.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

4.7 3 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
6 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše ocjena
Inline Feedbacks
View all comments
Mirta
Mirta
2 godine prošlo

Odličan tekst, zanimljiv i koristan!

Neda
Neda
2 godine prošlo

Članci su pisani stručno i zanimljivo.Članak pomaže i u poslu, ako se treba nešto jednostavno objasniti.

Melita
Melita
1 godina prošlo

Poštovani,

hvala Vam na odličnom tekstu. Mislim da je došlo do greške u tekstu o banani gdje piše da je triptofan protein jer triptofan je esencijalna aminokiselina.

Martina Knezović
Admin
1 godina prošlo
Reply to  Melita

Poštovana,
hvala Vam na komentaru! Uvidjeli smo pogrešku, te ćemo ju svakako ispraviti. Hvala Vam što čitate naše tekstove.