toaletna pomagala
Briga o zdravlju, Inkontinencija, Zdravlje

Toaletna pomagala – kome su potrebna i kako ih koristiti?

Starenje i istrošenost zglobova dovodi do funkcionalne nesposobnosti i poteškoća pri obavljanju higijene ili odlasku na toalet. Također kada dođe do nekih ozljeda (npr. prijeloma kuka ili nekih operativnih zahvata) osobe imaju problem s obavljanjem svakodnevnih aktivnosti. Toaletna pomagala mogu koristiti sami pacijenti kojima je pomoć potrebna ili osobe koje se brinu o osobama koje su slabije pokretne i/ili nepokretne i tako si olakšati brigu o pacijentu.

U nastavku su navedena toaletna pomagala koja se najčešće koriste.

Hospice, Care, Patient, Elderly, Old, Elder Care

TOALETNA STOLICA

Toaletna stolica je stabilne konstrukcije od kromiranog čelika ili djelomično plastificiranog čelika te joj se može podešavati visina. Sadrži toaletnu posudu s poklopcem. Ručke na stolici se mogu jednostavno i lagano spustiti. Stolica se može samostalno koristiti u prostoriji gdje je korisnik, npr. pokraj kreveta tako da se spusti ručka koja je na strani do kreveta te se tako korisnik može sam pomaknuti iz kreveta na stolicu i vratiti u krevet. Također se stolica može koristiti iznad WC školjke budući da je podesiva po visini. Tada se korisnici uz pomoć ručki lakše mogu ustati. Stolica može poslužiti i kao pomagalo za kupanje. Prilikom kupanja toaletna stolica se stavi u tuš, a korisnik sjedne na dasku. Toaletna stolica se može koristiti kod operacije kuka, prijeloma i otežanog kretanja te funkcionalne inkontinencije.

Hands, House, Couple, Seniors, Retirement, Age

TUŠ STOLICA

Postoji tuš stolica s naslonom i bez naslona. Tuš stolice su namijenjene za lakše tuširanje osoba koje se otežano kreću ili su smanjene snage; starijih osoba ili osoba nakon operativnih zahvata. Konstrukcija je od anodiziranog aluminija s plastičnim sjedištem koje ima rupe da voda može otjecati. Noge su podesive po visini i na krajevima se nalaze neklizajući gumeni čepovi. Ima rupice za lakšu odvodnju vode te joj je gornji dio protuklizni. Koristi se na način da se stavi u tuš i pacijent može sjesti na nju i sigurno obaviti tuširanje.

DASKA ZA KADU

Daska za kadu ima veliko anatomski dizajnirano sjedište koje omogućava korisniku sigurni ulazak i izlazak iz kade. Daska se postavlja od ruba do ruba kade tako da korisnik ne mora sjesti nisko u kadu i time mu se olakšava izlazak iz kade. Daska je napravljena od ABS plastike i dodatno ojačana aluminijem iznutra. Ima rupice za lakšu odvodnju vode te joj je gornji dio protuklizni. Na sebi ima još i ručku koja omogućava korisniku dodatnu sigurnost. Daska se može podešavati po širini i tako prilagoditi različitim dimenzijama kada.

STOLICA ZA KADU NA RASKLAPANJE

Stolica za kadu na rasklapanje bez naslona namijenjena je za fiksiranje na zid, s mogućnošću preklapanja te s higijenskim izrezom. Napravljena je od bijelog aluminijskog okvira zaštićenog posebnom plastikom te ima ergonomični dizajn s naslonom za ruke. Ističe se dodatnom zaštitom od proklizavanja jer ima gumene hvataljke i vijke. Stolac se može sa svake strane proširiti po 9 cm. Prednost je što je se nakon korištenja može preklopiti uz zid i ne zauzima dodatan prostor te ostalim ukućanima ne smeta prilikom korištenja tuša.

TOALETNA KOLICA

Toaletna kolica imaju stabilnu konstrukciju od plastificiranog čelika te podesivi naslon za leđa s osloncem za ruke. Toaletna posuda je umetnuta u sjedište i vadi se s bočne strane. Oslonci za ruke su pomični prema gore. Oslonci za noge su pomični po visini i sklopivi prema unutra. Ima četiri okretna kotačića, od kojih se dva mogu blokirati. Olakšava korisniku obavljanje nužde bez duljeg hodanja, a budući da ima kotače osoba može korisnika dovesti do kupaonice i ako postoji mogućnost staviti u tuš te tako obaviti kupanje bez da se korisnik diže s toaletnih kolica.

KADICA ZA PRANJE KOSE U KREVETU

Kadica za pranje kose u krevetu omogućava pranje kose i glave nepokretnim i slabije pokretnim osobama.  Kosu je moguće oprati  bez potrebe da se osoba ustaje iz kreveta. Komplet za pranje kose čine umivaonik (kadica) na napuhavanje sa sustavom za odvod vode te vrećica za vodu s cijevi za tuširanje. Kadicu je potrebno napuhati, spojiti cijev za odvod prljave vode i vrećicu za vodu napuniti vodom te oprati kosu na uobičajen način.

TOALETNI NASTAVAK

Toaletni nastavak se zahvaljujući prilagodljivom plastičnom mehanizmu može montirati na sve tipove WC školjki. Makne se postojeća WC daska i montira se povišenje. Ergonomski oblikovano sjedalo smanjuje pritisak i pruža veću udobnost prilikom korištenja. Blagi nagib prema dolje na sjedalu omogućava ispravno držanje i smanjuje opterećenje na kuk i koljena korisnika. Stražnji i prednji otvori omogućuju jednostavno obavljanje osobne higijene. Toaletni nastavci su dostupni u visinama od 10 cm i 14 cm.

POVIŠENJE SA RUKOHVATIMA

Klasično podesivo toaletno povišenje s ergonomskim sjedištem te pomičnim naslonom za ruke koji osigurava maksimalnu udobnost. Visina se može podesiti na 6,5 cm, 10 cm i 13,5 cm. Potrebno je maknuti postojeću dasku i povišenje pomoću dva vijka pričvrstiti na školjku. Osim što se dobije visina, rukohvati olakšavaju spuštanje i dizanje sa wc-školjke budući da pacijent ima siguran i čvrst oslonac. Toaletni nastavak se koristi nakon operacije kuka, prijeloma ili nekih ozljeda nogu te kod starijih osoba kojima je zbog starosti i smanjene stabilnosti teško sjesti nisko na wc-školjku.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments