Inkontinencija - ilustracija
Briga o zdravlju, Inkontinencija

Funkcionalna inkontinencija

Inkontinencija je stanje nekontroliranog bježanja mokraće. Ona je zdravstveni problem koji za sobom nosi medicinske, ali i socijalne probleme. Normalno i zdravo stanje organizma zove se kontinencija i označava sposobnost pojedinca da se odupre prirodnim tjelesnim nagonima, u što pripada i mokrenje. Tijekom života između 25 i 30% odraslih osoba barem jednom doživi inkontinenciju. Pojavnost inkontinencije raste s brojem godina, no dokazano je i kako je inkontinencija do čak 5 puta češća u žena nego muškaraca.

Greške koje se javljaju kod susreta s inkontinencijom je zadržavanje te informacije za sebe. Osobe često smatraju da je za njihove godine to normalno ili da količina koja im pobjegne nije prevelika i da se ista neće povećavati.

Urinarna inkontinencija ima nekoliko razina podjela. Inkontinencije prema postanku su urođene i stečene. Inkontinencije prema uzroku su neurogene i neneurogene. Zatim slijede inkontinencije prema mjestu (uretralne i ekstrauretralne) te inkontinencije prema načinu (apsolutne i relativne).

Najčešće se javljaju uretralne inkontinencije, a one se dijele na statičku ili stresnu, urgentnu, miješanu, prelijevajuću, funkcionalnu, hiperfleksiju mjehura te na neurogeni mjehur.

Uzroci zbog kojih dolazi do urinarne inkontinencije su:
– porođaji djece veće porođajne težine ili druge porođajne trauma
– spuštena maternica
– povećana prostata
– karcinom prostate
– slabost vezivnog tkiva i konstitucija
– operacije u području male zdjelice
– gubitak estrogenih hormona u starijoj životnoj dobi
– kronične bolesti praćene jakim i dugotrajnim kašljem
– neurološka oštećenja poput multiple skleroze, Parkinsonove bolesti, moždanog udara, ozlijede kralježnične moždine,…
– dijabetes
– težak fizički rad
– debljina
– upalni procesi mokraćne cijevi
– uzimanje lijekova poput antidepresiva i antikolinergika

Mokraću zadržavamo zbog normalne anatomije i međusobne sinergije donjeg mokraćnog trakta (kojeg čine mokraćni mjehur, mokraćne cijevi te vanjskog i unutarnjeg mokraćnog stezača) i živčanog sustava.

Proces mokrenja sastoji se od dvije faze. Faze punjenja i spremanja kada se mjehur puni, stijenka se isteže i mjehur se prilagođava volumenu mokraće bez značajnog porasta tlaka unutar lumena. Živčani sustav dobiva poruku kada je u mjehuru pohranjeno između 150 i 200 mL urina, šalje informaciju koju percipiramo kao nagon za mokrenjem, a mjehur se i dalje nastavlja puniti. Druga faza procesa mokrenja je faza pražnjenja, odnosno mokrenja. Zdrava osoba u mjehuru može zadržati od 350 do 550 mL urina. Hoće li se punjenje i dalje nastaviti ovisi o sposobnosti voljnog sfinktera da zatvara izlaz mokraće.

Funkcionalna urinarna inkontinencija je nemogućnost stizanja do toaleta na vrijeme kao posljedica fizičke ili psihičke bolesti, oštećenja i invalidnosti koje nisu povezane s mokraćnim sustavom. Prema samoj definiciji može se zaključiti da se ova vrsta inkontinencije vrlo često javlja u starijoj životnoj dobi kada su osobe slabije pokretne, smanjen im je vid, treba im dosta vremena da svuku odjeću i oslobode gumbiće na odjeći. Također, starije osobe nerijetko se suočavaju sa stanjem demencije ili Alzheimerovom bolešću i funkcionalna inkontinencija ovdje je posljedica manjka sposobnosti razmišljanja o potrebi za mokrenjem.

Elbi Medikal d.o.o. u svom asortimanu nudi proizvode švedskog proizvođača Attends kao pomoć kod inkontinencije. Ovisno o spolu, pokretljivosti i stupnju inkontinencije na raspolaganju Vam je širok asortiman proizvoda poput uložaka, pelena, gaćica i podmetača koji će Vam pomoći osigurati suhoću kože i odjeće tijekom dana i noći. Našu ponudu Attends asortimana možete pogledati na našoj web stranici.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal.

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments