Briga o zdravlju, Zdravlje

Svjetski dan zdravlja: Naš planet, naše zdravlje!

07. travnja svake godine obilježava se Svjetski dan zdravlja. Obilježavanje ovog dana započelo je davne 1950. godine od strane Svjetske zdravstvene organizacije s ciljem podizanja svijesti o određenoj zdravstvenoj temi koja je u tom trenutku prioritetna u svijetu i zahtijeva veći fokus. Svaka se godina stoga obilježava drugom temom, a ovogodišnja je „Naš planet, naše zdravlje“.

Zagađenost planeta sve je veća, a u velikom su porastu bolesti poput raka, astme i srčanih bolesti. Postoji li poveznica između toga, je li kriva pandemija koronavirusa ili je uzrok nešto treće? Možemo li ponovno zamisliti svijet u kojem su čisti zrak, voda i hrana dostupni svima?

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je više od 13 milijuna smrtnih slučajeva diljem svijeta svake godine posljedica ekoloških uzroka koji se mogu izbjeći. Klimatska kriza najveća je prijetnja zdravlju s kojom se čovječanstvo suočava, zbog čega ona postaje i zdravstvena kriza.

Svjetska zdravstvena organizacija ove godine poziva na usmjeravanje pozornosti na hitne radnje potrebne za očuvanje zdravlja ljudi i planeta i poticanje pokreta za stvaranje društava usmjerenih na dobrobit.

Ne dopustimo da se pozornost i aktivnosti vezane za ovu temu naglašavaju samo danas. Svakog dana radimo na tome da očuvamo naš planet i zdravlje, a štetu koja je već napravljena smanjimo koliko možemo.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi medikal.

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments