Briga o zdravlju, Zdravlje

Svjetski dan hipertenzije – 17. svibnja

Svjetski dan hipertenzije obilježava se svake godine 17. svibnja, a s obilježavanjem ovog dana započelo se 2005. godine na inicijativu Svjetske lige za borbu protiv hipertenzije. Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti opće populacije o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja hipertenzije – povišenog krvnog tlaka, kako bi se prevenirao razvoj srčanog i moždanog udara, ali i brojnih drugih bolesti.

Hipertenzija

Hipertenzija označava stanje povišenog krvnog tlaka bez obzira na uzrok. Često se naziva i „tihi ubojica“ jer nema simptoma, sve dok ne dođe do oštećenja organa. Visokim krvnim tlakom smatra se vrijednost sistoličkog krvnog tlaka u mirovanju od 140 mm Hg ili više, a vrijednost dijastoličkog krvnog tlaka u mirovanju 90 mm Hg ili više. Kod povišenog krvnog tlaka u većini slučajeva su povišene vrijednosti i sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka.

Postoje određeni faktori koji povećavaju rizik obolijevanja od hipertenzije. To su: pozitivna obiteljska anamneza hipertenzije, nedovoljna tjelesna aktivnost, stres, pušenje, nezdrava prehrana koja je bogata mastima i solju te prekomjeran unos alkohola. Visoki krvni tlak može godinama biti nedijagnosticiran jer osoba nema nikakvih simptoma. Simptomi poput vrtoglavice, glavobolje u zatiljku, umora i promjena vida, javljaju se tek kada su već oštećeni organi poput srca, bubrega i mozga. Hipertenzija povećava rizik od razvoja srčanog i moždanog udara, zatajenja bubrega, sljepoće i drugih ozbiljnih bolesti.

Kako prevenirati i/ili smanjiti rizik za razvoj hipertenzije?

1. Uvođenje redovite tjelesne aktivnosti – minimalno 30 minuta tjelesne aktivnosti na dan može značajno smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara te pomoći u redukciji i/ili održavanju poželjne tjelesne mase. Ono što možemo jednostavno uvesti je da umjesto dizalom idemo stepeništem; kraće rute obavljamo pješke i/ili biciklom; smanjimo vrijeme sjedenja ispred televizora/računala i sl.

2. Prestanak pušenja – značajno smanjuje rizik od KV bolesti. Izbjegavajte i duhanskim dimom zadimljene prostorije jer pasivno pušenje također značajno narušava zdravlje i povećava KV rizik.

3. Održavajte poželjnu tjelesnu masu – pretilost (osobito) abdominalna značajno povećava KV rizik i krvni tlak.

4. Pazite da vaša prehrana bude raznovrsna, umjerena i uravnotežena.

5. Ograničite unos alkohola i soli.

6. Redovito mjerite krvni tlak i obavljajte kontrolu kompletne krvne slike – povišeni krvni tlak, trigliceridi, kolesterol i glukoza značajno povećavaju KV rizik. Preporuka je Svjetske lige za hipertenziju da svatko provjeri svoj krvni tlak barem jednom godišnje, a osobe koje boluju od hipertenzije prema preporuci liječnika. U Elbi Medikal maloprodajama jednom mjesečno možete potpuno besplatno izmjeriti krvni tlak i šećer u krvi. Također, ukoliko imate dijagnosticiranu hipertenziju nužno je da promijenite prehrambene navike. Stoga se prijavite na potpuno besplatno nutricionističko savjetovanje u jednu od naših maloprodaja.

5. Kod dijagnosticirane hipertenzije redovito uzimajte terapiju / lijekove koje Vam je liječnik propisao.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments