Briga o zdravlju, Zdravlje

Prehrana kod bolesti štitnjače

Štitnjača – građa i funkcija

Štitnjača je mala endokrina žlijezda koja se nalazi ispod grkljana, na prednjoj strani vrata. Izgledom podsjeća na leptira ili slovo H, a lučeći hormone glavni je „kontrolor“ našeg metabolizma. Štitnjača se sastoji od dva bočna režnja. Režnjevi štitnjače sadrže mnogo šupljih struktura tzv. folikula koji su funkcionalne jedinice štitnjače.

Glavna funkcija štitnjače je proizvodnja i lučenje hormona trijodtironina (T3) i tiroksina (T4). Štitnjača također izlučuje hormon kalcitonin. Hormoni štitnjače imaju ulogu u regulaciji cjelokupnog metabolizma. Povećavaju energiju bazalnog metabolizma na način da povećavaju bazalnu potrošnju kisika i stvaranje topline (termogenezu). Također dolazi do povećanja protoka krvi i minutnog volumena srca.

Hormoni štitnjače pospješuju metabolizam ugljikohidrata tj. poveća se upotreba i apsorpcija šećera (glukoze). Ubrzavaju metabolizam masti čime potiču razgradnju kolesterola i smanjuju njegovu količinu u organizmu. Hormoni štitnjače također potiču metabolizam steroidnih hormona, lijekova i vitamina, te utječu na ravnotežu vode i kalcija.

Bolesti štitnjače

Stresan i užurban način života dovodi do toga da su poremećaji u radu štitnjače jedan od vodećih endokrinoloških poremećaja. Najčešći poremećaji u radu štitnjače odnose se na količinu hormona koju štitnjača luči u organizam, pa razlikujemo hipotireozu i hipertireozu. Također se često javlja autoimuna bolest štitnjače tzv. Hashimotov tireoiditis.

Hipotireoza – uzroci, simptomi, liječenje i prehrana

Hipotireoza je stanje poznato kao usporen rad štitnjače. Karakterizira ju nedovoljno stvaranje hormona štitnjače. Dijagnosticira se laboratorijskim pretragama hormona štitnjače gdje su prisutne visoke razine TSH, a niske razine T4 hormona u tijelu. Hipotireoza se češće javlja među ženama i starijim osobama.

Najčešći uzrok hipotireoze je autoimuna bolest štitnjače koja dovodi do postupnog propadanja tkiva štitnjače i gubitka funkcije štitnjače s posljedičnim nedostatkom hormona štitnjače. Hipotireoza može biti uzrokovana i uzimanjem nekih lijekova, primjenom radioaktivnog joda, zračenjem vrata, nedostatkom joda u prehrani, ali također i poremećajima u radu hipofize i hipotalamusa.

https://elbi-medikal.hr/web-shop/vase-zdravlje/jacanje-imuniteta-umor/almagea-thyroideal/

Glavni simptomi hipotireoze su: umor, pospanost, otežana koncentracija, razdražljivost, promjene raspoloženja, bolovi u mišićima i zglobovima, zatvor (opstipacija), smanjeno znojenje, ispucala i suha koža, nokti i kosa, ispadanje kose, anemija, edemi odnosno nakupljanje tekućine u nogama, poremećaji menstrualnog ciklusa i sl.

Hipotireoza se liječi nadomjesnim hormonima štitnjače. Terapija se uvodi postupno, a uzimanje terapije je najčešće doživotno. Osim hormonske terapije, u kontroli hipotireoze i olakšavanju simptoma prehrana može imati veliku ulogu.

Budući da je hipotireoza karakterizirana nedostatkom hormona štitnjače za čiju je sintezu neophodan mineral jod, u prehrani se preporuča povećati unos joda. Namirnice u kojima nalazimo jod su: riba i morski plodovi, mlijeko i mliječni proizvodi, jaja te kuhinjska sol. U Hrvatskoj je zakonom regulirano da se kuhinjska sol mora jodirati. Iako je unos soli potrebno ograničiti, osobe s hipotireozom trebaju unositi sol u umjerenim količinama  jer je bitan prehrambeni izvor joda.

Kod hipotireoze je korisno povećati i unos selena jer djeluje kao antioksidans pa može smanjiti upalne procese i regulirati rad štitnjače. Prehrambeni izvori selena su: brazilski orah, jaja, riba, morski plodovi i bijelo meso.

Prehrana mora biti raznolika, umjerena i uravnotežena. Na jelovnicima osoba s hipotireozom trebale bi se naći sljedeće namirnice: ribe, školjke, morski plodovi, bijelo meso (piletina, puretina), cjelovite žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, zeleni čaj, maslinovo ulje i fermentirani mliječni proizvodi (jogurt, kefir, acidofil). Važno je paziti na dovoljan unos tekućine i redovitu tjelesnu aktivnost.

Osobe s hipotireozom trebaju ograničiti unos kofeinskih napitaka, kupusnjača (kelj, brokula, kupus), soje i proizvoda od soje jer sadrže tvari koje ometaju apsorpciju joda i time pogoršavaju hipotireozu. Kupusnjače ne treba potpuno izbaciti iz prehrane, već ih je prilikom kuhanja preporučljivo dobro raskuhati.

Hipertireoza – uzroci, simptomi i prehrana

Hipertireoza je stanje u kojem je povećana sinteza, izlučivanje i djelovanje hormona štitnjače. Najčešći oblik hipertireoze je Gravesova bolest koja čini 75 % svih slučajeva hipertireoze, a najčešće obolijevaju žene između 20 – 40 godine.

Uzroci nastanka hipertireoze su različiti, a uključuju: autoimuna zbivanja, upale i tumore štitnjače, povećani unos joda ili prekomjerno uzimanje sintetskih hormona štitnjače. Kod hipertireoze je karakteristično da dolazi do stvaranja specifičnih protutijela koja djeluju kao TSH hormon i stimuliraju štitnjaču na lučenje hormona T3 i T4.  

Glavni simptomi hipertireoze su: pojačano znojenje, ubrzani rad srca i povišeni tlak, gubitak na tjelesnoj masi, razdražljivost, promjene raspoloženja, nesanica, učestale stolice, opadanje kose i poremećaji menstrualnog ciklusa. Liječenje hipertireoze može biti različito i uključuje uzimanje lijekova, kirurški zahvat i korištenje radioaktivnog joda.

Budući da je kod hipertireoze metabolizam ubrzan, može doći do gubitka ukupne, mišićne i koštane mase. Kako bi se to spriječilo osobe koje boluju od hipertireozu moraju unositi više kalorija, proteina (aminokiselina) i kalcija. Veći kalorijski unose može se postići češćim i većim obrocima te konzumacijom energetski bogatije hrane.

https://elbi-medikal.hr/web-shop/vase-zdravlje/jacanje-imuniteta-umor/protein-strong-4-you-250-g/

Kako bi se smanjilo stvaranje hormona štitnjače, potrebno je reducirati unos joda. Stoga je potrebno ograničiti unos soli koja je glavni prehrambeni izvor joda. Može se koristiti himalajska sol koja nije jodirana. Budući da su riba i morski plodovi također dobar prehrambeni izvor joda, osobe s hipertireozom trebale bi ograničiti njihov unos. Zbog toga može doći do nedostatka vitamina D i omega-3 masnih kiselina pa se uz stručni nadzor može uvesti suplementacija.

Budući da kupusnjače sadrže oksalate koji potiču izlučivanje joda iz organizma, osobe s hipertireozom bi trebale redovito konzumirati kupusnjače (špinat, brokula, kupus i sl.). Treba povećati unos namirnica bogatih selenom (brazilski orah, bijelo meso, riba) jer djeluje protuupalno i smanjuje lučenje hormona štitnjače.

Za kraj zapamtite da je prehrana snažan alat u kontroli i ublažavanju simptoma poremećenog rada štitnjače. Za dodatan savjet se možete obratiti u Elbi Medikal maloprodaje i prijaviti se na besplatno nutricionističko savjetovanje u jednoj od maloprodaja.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

Autorica teksta: Martina Knezović, mag.nutr.

5 3 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments