Opekline od sunca
Briga o zdravlju, Njega kože, Zdravlje

Opekline od sunca

Unatoč brojnim upozorenjima o štetnom učinku sunca i o potrebi provođenja mjera sigurnog sunčanja, danas se još uvijek događaju opekline na koži zbog prekomjernog i nekontroliranog izlaganja suncu.

Što je melatonin i zašto se stvara?

Naša koža, prirodno, pod utjecajem sunca sintetizira pigment melanin, zbog kojeg koža postaje tamnija. Melanin predstavlja prirodnu zaštitu za jezgru stanica kože od štetnog utjecaja UV zraka, no kod svijetlih tipova kože ili kod prekomjernog izlaganja suncu, takva prirodna zaštita nije dovoljna da bi se izbjeglo oštećenje stanica kože niti je dovoljno da bi se izbjeglo zadobivanje opeklina.

Zašto dobivamo opekline od sunca?

Naime, količina melanina koju proizvodi tijelo je genetski determinirano. Stoga, kod nekih ljudi, u stanicama rožnatog sloja, jednostavno se ne producira dovoljno melanina.

Važno je naglasiti da 80% UV zraka prolazi kroz naoblaku. Snijeg, led, svijetli pijesak, voda i ostale svijetle površine reflektiraju UV zrake, tako da mogu imati gotovo jednak učinak kao sunčevo zračenje.

Fotooštećenje kože, rezultira i prijevremenim starenjem kože, za što se koristi engleski izraz “fotoaging”, a označava prijevremeno starenje kože zbog štetnog kumulativnog učinka UV zraka.

Kod opeklina kože zbog prejakog učinka sunca, uvijek se razvija crvenilo, svrbež, peckanje i bolnost kože. Ukoliko je opeklina intenzivnija, postoji mogućnost razvoja otoka i mjehura. U težim slučajevima moguć je razvoj groznice, glavobolje i opće slabosti. Za par dana na koži se pojavljuje ljuštenje, u manjem ili većim površinama, ovisno o stupnju opekline.

Kako spriječiti opekline od sunca?

Od velikog je značenja prevencija razvoja opeklina zaštitom kože odjećom i korištenjem preparata s visokim zaštitnim faktorom.

Pomoć pri zaštiti od dobivanja opeklina od sunca možete potražiti na našem web shop- u:

Opekline od sunca također možemo spriječiti na način da se ne izlažemo sunčevim zrakama u periodu dana kada su one najjače. Preporuka stručnjaka je da na suncu ne bi trebali boraviti u vremenu između 10 i 16 sati.

Jedan od načina prevencije nastanka opeklina od sunca je i priprema kože prije sunčanja unosom antioksidansa iz skupine karoteinoida kao što su beta karoten, likopen i vitamin C.

Ovi se antioksidansi nalaze u narančastom i crvenom voću i povrću, ali ih je moguće unijeti i putem dodataka prehrani kao što je Almagea Sun love skin +.

Više o ovom proizvodu pročitajte na linku:

Svaki dio tijela može razviti opekline, uključujući vlasište (kod osoba bez kose), uške, nos, i usnice. Vjeđe, pa čak i oči mogu biti oštećene te razvijaju bolnost i osjećaj “pijeska u očima”.

Pucanjem mjehura otvara se ulazno mjesto za bakterije i razvoj bakterijske infekcije, što uključuje bol i crvenilo.

U slučaju razvoja opekline, treba prekinuti s bilo kojim oblikom izlaganja suncu. Od terapije u težim slučajevima potrebno je savjestovati se s liječnikom ili ljekarnikom o dodatnoj terapiji. Obavezno uzimati što više tekućine, aplicirati hladne obloge na kožu ili prema moćnosti provoditi tuširanje hladni tušem. Aplicirati losione koji vlaže kožu i umiruju iritacije.

Pomoć kod opeklina od sunca možete potražiti na našem web shop – u:

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal.

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments