Briga o zdravlju, Zdravlje

Hallux valgus

Hallux valgus je najčešća deformacija na stopalima, a vrlo vjerojatno i općenito najčešća deformacija mišićno koštanog sustava u današnje vrijeme.

Ovakva deformacija predstavlja iskrivljenje palca u stranu s ušiljenjem prednjeg dijela stopala te stvaranjem bolne izbočine na kosti unutarnje strane korijena palca.

Naziv „hallux valgus“ u stručnu upotrebu uveo je Carl Heuter koji je prvi detaljno opisao ovu deformaciju.

Razlikujemo četiri oblika ove deformacije, a to su statički, upalni, prirođeni i posttraumatski hallux valgus.

Najčešći oblik je statički hallux valgus. Takav oblik uvijek je povezan s postojanjem drugih deformiteta stopala poput stopala spuštenih i proširenih u prednjem dijelu ili potpuno spuštenih stopala.

Gotovo 25°% osoba danas ima takvu deformaciju bilo u blažem ili težem obliku.

Hallux valgus se najčešće javlja u četrdesetim godinama života, a češći je kod žena.

Uzroci deformacije

Ključ nastanka ove deformacije nalazimo u dvije skupine čimbenika, a to su endogeni i egzogeni čimbenici.

Endogeni čimbenici su povezani s anatomskom građom stopala i genetskim nasljeđem, a egzogeni s nošenjem neadekvatne obuće, dugotrajnim stajanjem i hodanjem po ravnoj i tvrdoj podlozi.

Simptomi deformacije

Hallux valgus karakteriziraju sljedeći simptomi:

  • Valgus položaj palca
  • Povećan prvi intermetatarzalni kut
  • Burzitis (upala sluzne vrećice) u području medijalne strane glavice i metatarzalne kosti
  • Natisci na mekom tkivu palca i susjednog prsta
  • Unutarnja rotacija palca (kod težih oblika)

Proces nastanka hallux valgus deformacije

Valgus deformacija palca obično se pojavi već u adolescentskoj dobi te postepeno napreduje. Za normalnu funkciju stopala važan je pravilan oblik i položaj kostiju, razvijeni i jaki mišići kao i čvrsti ligamenti. Kada dođe do velike razlike između snage i opterećenja stopala svodovi stopala počinju popuštati. Popuštanje svodova stopala dovodi do lepezastog proširenja prednjeg dijela stopala, a u konačnici do valgus deformacije palca. Jedan od uzroka deformacije je nošenje moderne obuće. Uska obuća, u prednjem dijelu, zbog nedostatka prostora iskrivljuje palac i gura ostale prste prema unutra. Također zbog pritiska na palčanu kost dolazi do upale sluzne vrećice (burzitisa) koja je češća zimi.

Dijagnoza hallux valgus deformacije

Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom i RTG snimanjem. Također se mjere kutevi između kostiju palca i susjednih dijelova stopala. Na temelju položaja zgloba procjenjuje se u kojoj je fazi deformacija. Zbog toga se pregled izvodi s opterećenjem stopala prilikom hodanja i stajanja te u mirovanju prilikom sjedenja i ležanja.

Liječenje hallux valgusa

Liječenje hallux valgus deformacije ovisi o njezinom stupnju. Postoje dva osnovna načina liječenja, a to su operativno liječenje i liječenje fizikalnom terapijom.

Deformacije blažeg stupnja mogu se pokušati usporiti u razvoju. U tu se svrhu preporučuje nošenje udobne obuće koja stimulira aktivnost malih mišića stopala te nošenje noćnih korektivnih udlaga .

Operativno liječenje se preporučuje kod izraženih bolova i smanjene funkcije stopala. Ne preporučuje se isključivo za estetske korekcije hallux valgus deformacije. Postoji više od 150 različitih vrsta operativnih zahvata za korekciju ove deformacije.

Operativni zahvati uvijek za cilj moraju imati korekciju nedostatka funkcije u prednjem djelu stopala. Nakon operacije pacijent u bolnici boravi jednu ili dvije noći. Prvih par dana nakon operacije nogu treba držati u povišenom položaju. Pacijent nakon operacije, u periodu od 3 do 4 tjedna, nosi posebno dizajniranu cipelu u kojoj se opterećuje stražnji dio stopala. Potpuni oporavak očekuje se kroz 3 do 4 mjeseca nakon operativnog zahvata. U slučaju ne pridržavanja uputa za postoperativno liječenje i nošenja uske obuće s visokim petama postoji mogućnost ponovnog nastanka ove deformacije.

Liječenje hallux valgus deformacije fizikalnom terapijom uključuje medicinsku gimnastiku koja za cilj ima ojačati strukturu i mišiće stopala. Preporučuje se nošenje metatarzalnog jastučića, a postoje i silikonski separatori koji se postavljaju između palca i drugog prsta te fizički koče progresiju deformiteta. Od postupaka fizikalne terapije provode se i magnetna terapija, ultrazvuk i elektroterapija. Također se odnedavno počeo primjenjivati i taping. Taping je poseban način lijepljenja kineziološke trake koji može stimulirati pomak palca prema van.

Fizikalna terapija provodi se i nakon operativnog liječenja ove deformacije da bi se održao opseg pokreta i vratila snaga mišića.

Na našem web shopu i u našim specijaliziranim trgovinama možete pronaći pomagala za pomoć kod hallux valgus deformacije, a za sva vaša pitanja i savjete naše vam educirano osoblje stoji na raspolaganju.  

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments