Briga o zdravlju, Dodaci prehrani, Zdravlje

Antialergijska snaga matične mliječi

Što je matična mliječ?

Matična je mliječ kombinacija meda, peludi i, najvažnije, sekreta žlijezda slinovnica drugih pčela hranilica. Hrana je mladim pčelama dok se još razvijaju u košnici, nalik majčinom mlijeku za bebe.

Na engleskom je poznata kao Royal Jelly jer svojom kakvoćom i neprozirnom bijelom bojom podsjeća na žele, a zbog iznimnih učinaka na zdravlje dobila je nadimak „kraljevski“. Još su starogrčki liječnici tvrdili da je matična mliječ pripravak na granici između hrane i lijeka.

Zanimljivo je spomenuti da se među sastavnicama matične mliječi nalaze gotovo svi elementi potrebni za rast, razvoj i normalno funkcioniranje ljudskog organizma.

Sadrži vitamine skupine B, posebno visoku koncentraciju vitamina B5 (pantotenske kiseline) i vitamina B6. Jedini je prirodni izvor acetilkolina u čistom obliku, sastojka odgovornog za prijenos živčanih poruka, razvoj mozga i pamćenje. U njoj se nalaze različiti minerali, vitamini A, C, D i E, enzimi, 18 vrsta aminokiselina kao i mnoge tvari koje sprječavaju razvoj i razmnožavanje bakterija i virusa.

Ljekovita svojstva matične mliječi

Poznato je da matična mliječ djeluje ljekovito na ljudski organizam. Podiže imunitet, potiče otpornost organizma na infekcije, smanjuje krvni tlak, regulira kolesterol i šećer. Također pomaže liječenju oboljenja krvožilnog sustava, želučano-crijevnog trakta i liječenju bolesti jetre. Matična mliječ pojačava elasticitet i tonus kože (zbog toga se koristi u kozmetičkim preparatima) te je korisna kod još mnogih stanja i bolesti u organizmu.

Matična mliječ kod liječenja alergija

Izuzetno dobre efekte matična mliječ pokazuje kad se koristi za sprječavanje i ublažavanje simptoma alergija. Primijenjena u liofiliziranom obliku kao dodatak prehrani smanjuje alergijske tegobe koje izazivaju pelud, grinje, kućna prašina i alergeni iz hrane kod alergičnih osoba posebice djece.

Laboratorijski nalazi potvrdili su da se nakon dva do tri mjeseca uzimanja liofilizirane mliječi u dozama do 100 mg dnevno smanjuje razina prostaglandina, spojeva zaslužnih za upalu i oštećenja sluznice. Također se sprječava oslobađanje histamina koji dovodi do otoka i crvenila sluznice te podražaja na kihanje i kašljanje.

Pored ovog izravnog utjecaja, matična mliječ pomaže i kod obnavljanja sluznice i štiti je od pretjerana prodora mikroorganizama i drugih čestica aerozagađenja. Posljednja istraživanja pokazuju da smanjuje alergijske tegobe i kod atopijskog dermatitisa, kroničnog i vrlo neugodnog oboljenja kože.

Iznimka mogu biti osobe koje su alergične na pčelinje proizvode te postoji mogućnost da će oni koji su alergični na njih reagirati i na matičnu mliječ. Ako se uoče bilo kakve promjene koje upućuju na alergiju odmah treba prestati s uzimanjem preparata. 

Kako se koristi matična mliječ?

Budući da daje energiju, nije poželjno uzimati ju navečer, ali je zato optimalno uzimati ju ujutro kako bismo imali što više energije tijekom cijelog dana.

Najjači oblik je, naravno, čista, prirodna matična mliječ. No, zbog kompleksnosti liječenja kroničnih oboljenja ponekad se preporučuje upotreba matične mliječi s medom, propolisom i polenom. Matična se mliječ na tržištu najčešće nalazi u obliku kapsula i kapi, u medu ili kombinaciji propolisa, polena i matične mliječi.

Svaki proizvođač matične mliječi, ovisno o formi u kojoj se prodaje, dobi osobe koja je uzima, zdravstvenom stanju i drugim faktorima, određuje dnevnu dozu koju se preporuča uzimati kod određenih stanja ili preventivno.

Revimed orange je prirodni visokokvalitetni dodatak prehrani na bazi liofilizirane BIO matične mliječi, dehidriranog meda i vitamina C. Koristi se za pripremu napitka s okusom naranče.

Zahvaljujući svom kompleksnom biokemijskom sastavu, matična mliječ stimulira sve vitalne funkcije organizma i tako pomaže u postizanju ravnoteže u organizmu.

Već nakon par tjedana redovnog uzimanja matične mliječi osjetit ćete razliku bilo u smanjivanju negativnih simptoma pojedinih boljki ili u povećanju opće kvalitete života.

Iako nije najjeftiniji pčelinji proizvod na tržištu, matična mliječ je više nego isplativa investicija u sebe i svoje zdravlje. Možemo to shvatiti kao ulaganje u budućnost jer, kao što stara poslovica kaže – bolje spriječiti nego liječiti. 

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments