Briga o zdravlju, Zdravlje

Grčevi (kolike) kod novorođenčadi

Grčevi odnosno kolike su jedan od najčešćih razloga odlaska pedijatru s bebom u prva tri do četiri mjeseca života.

Novorođenče naizgled odjednom i iz čista mira počne neutješno plakati te ga nije moguće smiriti, povlači nogice k sebi i ima tvrd trbuščić. To su prvi znakovi kolika ili grčeva kod novorođenčeta.

Potrebno je utvrditi postoji li još neki razlog za takav plač vaše bebe poput upale srednjeg uha ili začepljenog nosa. Ako je beba zdrava te nije gladna niti mokra, a ipak neutješno plače u pitanju su grčevi (kolike).

Grčevi su relativno često stanje kod beba te ne ostavljaju nikakve posljedice. Jednako su zastupljeni i kod dojene djece i kod djece na dohrani mliječnim pripravkom.

Statistika kaže da 10 – 30 % svih beba u svijetu imaju kolike, a taj je broj vjerojatno i veći.

Uzrok grčeva (kolika)

Trbušni grčevi ili kolike obično se javljaju u prvih nekoliko tjedana života i mogu potrajati do trećeg ili četvrtog mjeseca starosti bebe. Uglavnom se javljaju kasno popodne ili navečer.

Teorije za nastanak kolika su različite. One nastaju zbog nezrelosti probavnog sustava novorođenčeta što dovodi do nagomilavanja plinova u crijevima. Također mogu nastati kao posljedica preosjetljivosti na laktozu.

Probavni sustav novorođenčeta je nerazvijen i nježan te nikada nije obavljao funkciju probave hrane. Treba mu vremena da sazrije i u potpunosti preuzme svoju funkciju.

Također postoji veza između kolika i hrane koju jede majka ako se radi o dojenim bebama. Trebalo bi pripaziti da ne unosite hranu koja inače i kod odraslih izaziva nadutost kao što su grahorice, gazirana pića ili mliječni proizvodi.

Jedan od uzroka nastanka kolika je i gutanje zraka prilikom hranjenja ili plakanja. Zrak uzrokuje nadimanje što može dodatno uzrokovati nelagodu i pojačati grčeve.

Najčešći obrazac kolika je sljedeći: traju više od tri sata na dan, ponavljaju se najmanje tri dana u tjednu, a prestaju u dobi od oko tri mjeseca starosti djeteta.

Kolike su obično najizraženije oko šestog do osmog tjedna života, a nakon toga postupno slabe i prestaju.

Kako pomoći bebi?

Ako bebu hranite mliječnim pripravkom za dojenčad pripremajte manje obroke više puta na dan. Prilagodite veličinu rupice na dudi i položaj bočice kako beba ne bi gutala zrak. Bočicu je potrebno držati što okomitije tako da bude ispunjena mlijekom. Ako se prilikom pripreme obroka mliječni pripravak zapjeni ostavite bočicu na ravnoj podlozi dok sva pjena ne nestane.

Bebi također možete pomoći laganom masažom trbuščića. Masirajte kružnim pokretima od pupka u smjeru kazaljke na satu kako bi opustili crijeva. Na bebin trbuščić možete staviti i suhu toplu gazu kako bi potaknuli oslobađanje plinova iz probavnog sustava.

Kod dojenačkih kolika pomažu i tzv. bijeli šumovi koje proizvode neki uređaji u kućanstvu poput sušila za kosu. Ti su zvukovi najsličniji onima koje je beba slušala u maternici te danas možete kupiti i igračke s takvim zvukovima.

Nošenje bebe također pomaže jer majčina blizina i ritmični pokreti smiruju bebu.

Budite pažljivi i uvijek pružite utjehu svojoj bebi. Ako se simptomi kolika ne smiruju ili postaju jači na tržištu postoje pripravci koji mogu biti od pomoći, a dostupni su na našem webshopu. Prije nego što bebi date bilo koji pripravak posavjetujte se s pedijatrom ili drugim stručnim medicinskim osobljem.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

3 2 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments