stetne navike
Briga o zdravlju, Zdravlje

Zašto je tako teško promijeniti navike iako znamo da nam štete?

Štetne navike odnose se na ponašanja ili obrasce aktivnosti koji imaju negativne posljedice za naše fizičko, mentalno, emocionalno ili društveno blagostanje. Oni se mogu ukorijeniti u našem svakodnevnom životu, a da često nismo ni svjesni razmjera njihovog utjecaja.

Štetne navike često imaju negativan utjecaj na zdravlje, emocionalno i mentalno blagostanje, međuljudske i društvene odnose, naše vrijeme i produktivnost, financije…

Važno je napomenuti da štetne navike nije nužno lako prevladati. Često zahtijevaju svjestan napor, odlučnost i podršku. Prepoznavanje negativnog utjecaja ovih navika, razvijanje alternativnih strategija suočavanja, traženje stručne pomoći kada je to potrebno i izgradnja poticajnog okruženja ključni su koraci prema oslobađanju od štetnih navika i njegovanju zdravijeg ponašanja.

Nisu sve štetne navike jednako štetne. Neke utječu samo na nas, a neke i na naše bližnje i okolinu. Isto tako, nekih štetnih navika se puno lakše osloboditi i promijeniti ih, ali treba biti ustrajan.

Najčešće loše navike

Zlouporaba opojnih sredstava

Ovo uključuje pretjeranu ili problematičnu upotrebu droga, alkohola ili drugih tvari koje mogu dovesti do ovisnosti, zdravstvenih problema, poremećaja rasuđivanja i negativnih društvenih i osobnih posljedica.

Pušenje

Pušenje cigareta je štetna navika koja povećava rizik od raznih zdravstvenih stanja kao što su rak pluća, bolesti srca i respiratorni problemi, kao i utjecaj na zdravlje onih koji su izloženi pasivnom pušenju.

Loša prehrana i prejedanje

Dosljedno konzumiranje nezdrave prehrane s visokim udjelom prerađene hrane, šećera i zasićenih masti može pridonijeti pretilosti, srčanim bolestima, dijabetesu i drugim zdravstvenim problemima.

Neaktivan način života

Sjedilački način života s minimalnom tjelesnom aktivnošću može negativno utjecati na zdravlje kardiovaskularnog sustava, snagu mišića, gustoću kostiju i cjelokupnu fizičku kondiciju. Povezan je s povećanim rizikom od pretilosti, dijabetesa i drugih kroničnih bolesti.

Odugovlačenje

Uobičajeno odgađanje može dovesti do povećanog stresa, propuštanja rokova, smanjene produktivnosti i negativnih učinaka na osobne i profesionalne odgovornosti.

Pretjerano vrijeme ispred ekrana

Provođenje prekomjernog vremena na ekranima, kao što su pametni telefoni, računala i TV, može negativno utjecati na kvalitetu sna, mentalno blagostanje, društvene interakcije i fizičko zdravlje.

Grickanje noktiju ili škrgutanje zubima

Ove navike mogu uzrokovati oštećenje noktiju, zuba i okolnih tkiva, što dovodi do oralnih zdravstvenih problema i mogućih infekcija.

Negativno samopouzdanje

Konstantno negativno samopouzdanje ili samoponižavajuće misli mogu narušiti samopouzdanje, pridonijeti tjeskobi i depresiji te spriječiti osobni rast i sreću.

Pretjerano trošenje ili loše upravljanje financijama

Loše financijske navike, poput prekomjernog trošenja, impulzivne kupnje ili neuspjeha štednje, mogu dovesti do financijskog stresa, dugova i poteškoća u ispunjavanju financijskih obveza.

Agresivno ili destruktivno ponašanje

Često agresivno, nasilno ili destruktivno ponašanje može naštetiti vama ali i drugima oko vas, poremetiti odnose s bližnjima i prijateljima. Takvo ponašanje može dovesti do osamljenosti i izopćenosti od ostalih.

Čimbenici koji utječu na promjene navika

Trenutačno zadovoljstvo

Štetne navike često pružaju trenutno zadovoljstvo, olakšanje ili bijeg od neugodnih emocija ili situacija. Trenutačno zadovoljstvo može zasjeniti dugoročne negativne posljedice, zbog čega je izazovno dati prednost budućim koristima u odnosu na sadašnje zadovoljstvo.

Emocionalna vezanost

Navike koje nam štete mogu biti duboko ukorijenjene u emocionalnim obrascima i mehanizmima suočavanja. Oni mogu pružiti privremeni osjećaj ugode, distrakciju ili olakšanje od stresa. Odvikavanje od ovih navika znači suočavanje i pronalaženje alternativnih načina za rješavanje temeljnih emocionalnih problema, što može biti emocionalno izazovno.

Društveni i okolišni utjecaji

Na naše navike utječu naši društveni krugovi i okolina u kojoj živimo. Ako ljudi oko nas imaju slične štetne navike ili ako okolina podržava ili potiče takva ponašanja, postaje teže promijeniti se. Pritisak vršnjaka, društvene norme i okidači iz okoline mogu otežati odvikavanje od navike.

Samopercepcija i identitet

Naše se navike često isprepliću s našom samopercepcijom i identitetom. Možemo se vidjeti kao pušači, osobe koje se prejedaju ili odgađaju, a promjena tih navika može dovesti u pitanje naš osjećaj sebe. Zahtijeva redefiniranje načina na koji vidimo sebe i stvaranje nove slike o sebi usklađene s boljim ili zdravijim navikama.

Nedostatak uvjerenja ili motivacije

Promjena štetnih navika zahtijeva vjeru u mogućnost promjene i motivaciju za prevladavanje izazova. Ako pojedinci nemaju povjerenja u svoju sposobnost da se promijene ili ne vide vrijednost u tome, mogli bi se boriti da započnu ili održe proces promjene.

Unatoč ovim poteškoćama bitno je zapamtiti da je promjena moguća. Izgradnja sustava podrške, traženje stručne pomoći, postavljanje realnih ciljeva, pronalaženje zdravih alternativa i fokusiranje na dugoročne dobrobiti mogu pridonijeti uspješnoj promjeni štetnih navika. Također treba biti spreman na učenje iz mogućih neuspjeha na putu promjene navika.

Autor: Sara Inić, mag. ing.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments