Briga o zdravlju, News

Važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji bolesti

Rak ili zloćudna (maligna) novotvorevina (tumor) je uvijek uzrokovana mutacijom ili nekom drugom abnormalnom aktivacijom staničnih gena koji nadziru stanični rast ili mitozu. Maligna oboljenja su drugi uzrok smrti u razvijenim zemljama poslije bolesti srca i krvnih žila. Pet najučestalijih vrsta raka kod muškaraca su rak prostate, kolona, mokraćnog mjehura i melanom. Kod žena su to rak dojke, pluća, kolona, maternice i štitnjače. Maligna oboljenja su značajan javno zdravsteni problem stanovništva Hrvatske i cijeloga svijeta.

Mnogo je rizičnih faktora koji povećavaju vjerojatnost nastanka raka, kao što su nasljedna sklonost raku, dob, spol, način života te mnogobrojni okolinski faktori.

U zadnja dva desetljeća mnogobrojna znanstvena istraživanja su potvrdila da je aktivan način života, tj. redovita tjelesna aktivnost povezana s manjim rizikom obolijevanja od nekih vrsta malignih oboljenja. Procjene sugeriraju da 35% ili 2,43 milijuna od 7 milijuna umrlih od raka diljem svijeta, umiru od posljedica okolinskih tj. rizičnih faktora. To se odnosi na pretilost, lošu prehranu, veliki unos alkohola i tjelesnu neaktivnost. Smatra se da je tjelesna neaktvnost rizični faktor za 2% odnosno 135 000 umrlih od neke vrste raka diljem svijeta.

Jedan od najboljih prediktora tjelesne aktivnosti odrasle osobe je razina aktivnosti tijekom djetinjstva i adolescencije. Zbog toga je potrebno djecu i adolescente poticati da budu što više tjelesno aktivni.

Preporuka American Cancer Society (ACS) za djecu i adolescente je da budu umjereno do visoko intenzivno tjelesno aktivni minimalno 60 minuta u danu i tako 5 dana u tjednu, kako bi imali zdrav život i prevenirali različite kronične bolesti.

Iako su optimalan intenzitet, trajanje i učestalost tjelesne aktivnosti potrebni za smanjivanje rizika od raka još relativno nepoznati, određene studije ukazuju da kod odraslih najmanje 30 minuta umjereno do visoko intenzivne tjelesne aktivnosti (osim uobičajene aktivnosti tijekom dana) može pomoći u smanjivanju rizika od raka.

Prekomjerna tjelesna težina i pretilost jasno su povezane s povećanim rizikom od razvoja raka. Prekomjerna tjelesna masa i pretilost mogu se smanjiti redukcijom unosa kalorija i povećanjem tjelesne aktivnosti.

Prihvaćanje aktivnog načina života uključuje donošenje odluka i mijenjanje načina ponašanja. Kako bi se poboljšala sposobnost pojedinca da usvoji i prihvati aktivan način života, zajednica i pojedinci trebaju uvesti promjene, a preporuke za povećanje dnevne tjelesne aktvnosi su: učestalije korištenje stepenica umjesto dizala, ograničiti vrijeme provedeno uz TV i druge električne uređaje, hodati ili voziti bicikl do odredišta, koristiti pauzu na poslu za aktivni odmor (istezanje i hodanje), planirati aktivni odmor, uključiti se u neku sportsku aktivnost i sl.

 

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments