Briga o zdravlju, News, Zdravlje

Zdravom prehranom protiv raka

Niti jedna namirnica ili komponeneta hrane ne može sama za sebe zaštiti od raka. Međutim, istraživanja pokazuju da prehrana bogata različitim povrćem, voćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama te drugom hranom biljnog podrijetla pomaže u smanjivanju rizika od nastanka raka. U laboratorijskim istraživanjima pokazalo se da mnogi minerali, vitamini i fitokemikalije imaju antikancerogene učinke. No, sinergija tih spojeva u cjelokupnoj prehrani pojedinca daje najveću zaštitu od raka.

Hrana koj pomaže u borbi protiv raka:

  1. Voće: jabuke, borovnice, višnje, brusnice, grejp, orasi, bobičasto voće, grožđe i sok od grožđa, itd.
  2. Povrće: brokula i kupusasto povrće (npr. rikula, kelj, cvjetača, kupus, repa, raštika, prokulice, rotkvica), leguminoze (suhi grah, grašak, leća), soja, tikve, lisnato povrće, češnjak, rajčica, mrkva
  3. Cjelovite žitarice (zob, integralna pšenica, integralna riža, pir, proso, bulgur, ječam, heljda)
  4. Sjemenke (lanene, suncokretove, bučine, chia).

Ove namirnice bogate su antioksidativnim tvarima koje štite od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Slobodni radikali su štetni spojevi koji nastaju npr. za vrijeme disanja, ili se unose onečišćenom hranom ili zrakom te uzrokuju oštećenja koja mogu utjecati na razvoj raka. Naš organizam dijelom proizvodi antioksidanse uz pomoć vitamina i minerala, a dijelom ih unosi hranom. Antioksidativno djelovanje imaju vitmin C, A i E, beta karoten, selen i drugi prirodni spojevi.

Istraživanja Američkog Instituta za istraživanje raka pokazuju da povećana tjelesna masa te povećani postotak masnoće posljedično povećava rizik za obolijevanje od raka.

Osim što razno voće i povrće svojim sastavom pomaže u borbi protiv raka, ono se preporuča i u borbi sa suvišnim kilogramima. Povrće i voće ima relativno malo kalorija. Cjelovite žitarice i mahunarke bogate su vlaknima koji također pomažu u regulaciji težine. Preporuka je da dvije trećine tanjura bude popunjeno namirnicama biljnog podrijetla.

Ostale smjernice za prehranu protiv raka:

  • Potrebno je ograničiti konzumaciju crvenog mesa i izbjegavati gotove mesne prerađevine.
  • Ograničiti uzimanje soli i slanih prehrambenih proizvoda.
  • Ograničiti prekomjernu konzumaciju gotovih prehrambenih proizvoda koji su bogati šećerima i mastima, a siromašni vlaknima.

 

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments