Briga o zdravlju, Dijabetes, Zdravlje

SVJETSKI DAN DIJABETESA – 14. studeni

Svake godine se 14. studenoga obilježava Svjetski dan dijabetesa s ciljem podizanja svijesti i znanja o ovoj bolesti od koje svake godine boluje sve više ljudi diljem svijeta. S obilježavanjem ovog dana započelo se 1991. godine od strane Međunarodne dijabetičke federacije (IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kao odgovor na sve veću zabrinutost zbog povećanja broja oboljelih i zdravstvene prijetnje koju predstavlja neotkriveni ili loše regulirani dijabetes. 2006. godine je ovaj dan proglašen službenim danom Ujedinjenih Naroda (UN-a). Tema Svjetskog dana dijabetesa za razdoblje od 2021. – 2023. godine je osiguranje adekvatne skrbi i njege za oboljele od dijabetesa.

Za obilježavanje ovog dana izabran je baš 14. studeni jer je na taj dan 1891. godine rođen Sir Frederick Banting, koji je 1921. godine zajedno sa svojim učenikom Charlesom Bestom, otkrio inzulin. Obilježavanje ovog dana i čitavu kampanju osvještavanja epidemije šećerne bolesti predstavlja simbol plavog kruga koji označava jedinstvo globalne dijabetičke zajednice.

Dijabetes predstavlja jedan od vodećih javnozdravstvenih problema, budući da broj oboljelih ubrzano raste. Otprilike 463 milijuna osoba u svijetu boluje od šećerne bolesti. Zabrinjavajuća je činjenica da polovica oboljelih nema postavljena dijagnozu. U Hrvatskoj je u 2020. godini bilo oko 310 tisuća oboljelih od dijabetesa. Dijabetes je treći vodeći uzrok smrti u svijetu. 

Kako obilježiti Svjetski dan dijabetesa?

1. Nosite plavi krug – simbol svijesti o dijabetesu. Na ovaj dan nosite majicu, ogrlicu ili narukvicu s logom plavog kruga kako bi okolinu upoznali s dijabetesom i njegovim učincima.

2. Sudjelujte u organiziranim aktivnostima udruga osoba oboljelih od dijabetesa. Širite informacije i brošure o tome kako prevenirati razvoj dijabetesa.

3. Izmjerite Vaše vrijednosti glukoze u krvi. Na ovaj dan napravite kontrolu šećera u krvi, osobito ukoliko imate neke od simptoma (pojačana žeđ i mokrenje, umor, promjene vida) ili čimbenika rizika za razvoj ove bolesti (obiteljska anamneza, pretilost).

Kako prevenirati razvoj dijabetesa tip 2?

1. Neka Vaša prehrana bude raznolika, umjerena i uravnotežena. Pridržavajte se značajki mediteranske prehrane te time poboljšajte opće zdravstveno stanje i prevenirajte razvoj dijabetesa. 

2. Prakticirajte redovitu svakodnevnu tjelesnu aktivnost. To može uključivati šetnje, vožnju biciklom ili rad u vrtu. Redovita tjelesna aktivnost može smanjiti rizik razvoja dijabetesa tip 2 za 40%.

3. Potaknite cijelu obitelj na zdravu prehranu. Svojoj obitelji pripremajte raznolike obroke sa sezonskim namirnicama. Potaknite da vaši obiteljski jelovnici obiluju voćem, povrćem, mahunarkama i orašastim plodovima.

4. Održavajte poželjnu tjelesnu masu te time spriječite razvoj šećerne bolesti. Ukoliko ste pretili, redukcija tjelesne mase od svega 5% može značajno smanjiti rizik razvoja kroničnih nezaraznih bolesti, uključujući i dijabetes. 

5. Prestanite pušiti.

6. Pobrinite se da imate dovoljno sna i da je kvaliteta sna zadovoljavajuća. Poteškoće sa spavanjem utječu na razine glukoze u krvi i mogu dovesti do inzulinske rezistencije.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments