Briga o zdravlju, News

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a – 1. prosinca

Od 1988. godine prema prijedlogu Svjetske zdravstvene organizacije (eng. World Health Organization, WHO) 1. prosinac se diljem svijeta obilježava kao Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Za ovu bolest ključna je 1981. godina kada je prvi puta opisana bolest koja kod prethodno zdravih osoba uzrokuje oštećenje imunološkog sustava. Cilj obilježavanja ovog dana je upozoriti na rizike i posljedice obolijevanja od AIDS-a. Također se želi suzbiti diskriminacija i stigmatizacija oboljelih kojoj su nažalost svakodnevno izloženi. Simbol borbe protiv HIV/AIDS-a je crvena vrpca koja je postala prepoznatljiv znak solidarnosti sa osobama koje žive sa HIV-om.

Uzročnik AIDS-a je virus humane imunodeficijencije (HIV-virus) koji napada imunološke stanice i ugrađuje se u DNA stanice domaćina čime diobom stanica dolazi do umnažanja novih HIV virusa. Jedini izvor HIV virusa je čovjek.

NAČIN ZARAZE HIV-om

Bolest i zaraza HIV-om najčešće se dobiva nezaštićenim spolnim odnosom. Putevi zaraze koji su još česti obuhvaćaju: putem nesterilnog pribora za injektiranje droga i prijenos s zaražene majke na dijete tijekom poroda/dojenja. HIV se najrjeđe prenosi putem zaraženih krvnih pripravaka. Kod potencijalne zaraze HIV-om rizičan je svaki kontakt ozlijeđene kože i sluznice s krvlju, sjemenom tekućinom ili sekretom rodnice zaražene osobe.

Važno je napomenuti kako se HIV ne prenosi: rukovanjem, grljenjem, putem zajedničkih predmeta (rukohvati, novac, i sl.) i prostorija (bazeni, saune, javni zahodi), kihanjem, kašljanjem, životinjama i sl.

SIMPTOMI AIDS-a

Od zaraze do pojave AIDS-a može proći vrlo dugo razdoblje, od 1 do 15 godina. Sama zaraza je karakterizirana s tri faze: akutna faza infekcije, asimptomatska faza i sama zaraza HIV-om nazvana AIDS. Akutna faza HIV-infekcije karakterizirana je: vrućicom, osipom, upalom grla, otečenim limfnim čvorovima i bolovima u mišićima, a razvija se  3 do 6 tjedana nakon zaraze i traje 1 do 2 tjedna. Nakon akutne faze slijedi asimptomatska faza bolesti koja najčešće traje 10-ak godina. U toj fazi bolesti najčešći simptom su povećani limfni čvorovi. Sama zaraza – AIDS ili sindrom stečene imunodeficijencije karakterizirana je: gljivičnim infekcijama, pneumonijom i herpesom zbog pada imuniteta. Također se javlja neuropatija i encefalopatija.

KAKO PREVENIRATI RAZVOJ AIDS-a?

1. izbjegavati uzimanje opojnih sredstava

2. koristiti zaštitnu opremu (rukavice, maske) na radnom mjestu prilikom kontakta s tjelesnim izlučevinama i krvi

3. izbjegavati spolne odnose izvan veze temeljene na uzajamnom povjerenju

4. prilikom spolnog odnosa koristiti prezervative

5. ukoliko postoji sumnja na zarazu HIV-om, najbolje se testirati. Rano otkrivanje infekcije i rani početak liječenja dovodi do blažih simptoma i smanjuje rizik za daljnji prijenos infekcije.

AIDS je bolest suvremenog doba. Stoga, poduzmimo preventivne mjere kako bi se zaštitili od HIV- zaraze, a zaražene prestanimo stigmatizirati. Ukoliko sumnjate na infekciju, testirajte se potpuno besplatno u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments