Medunarodni dan osoba s invaliditetom
Briga o zdravlju, Zdravlje

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

3. prosinca obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Do 1992. godine taj se dan obilježavao 21. ožujka, a cijela povijest početka obilježavanja počela je davne 1956. godine kada je došlo do požara u rudniku ugljena u Belgiji. U toj nesreći stradala su 262 rudara, a uzroci nesreće bili su zastarjela oprema i slaba osposobljenost za rad osoblja. Taj je događaj zapamćen kao rudarska nesreća s najvećim brojem ljudskih žrtava, a nakon nje postroženi su sigurnosni propisi.

Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom za glavni cilj ima postizanje punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu. Svake se godine obilježava s drugom temom, a ovogodišnja glasi „Vodstvo i sudjelovanje osoba s invaliditetom prema uključivom, dostupnom i održivom svijetu nakon COVID-19“. Već gotovo dvije godine otkako je započela globalna pandemija korona virusa na svaku osobu na zemlji utjecale su drastične društvene, ekonomske i političke promjene. Među najugroženijima našle su se osobe s invaliditetom zbog smanjenog pristupa rutinskoj zdravstvenoj skrbi i uslugama rehabilitacije, izraženijom društvenom izolacijom i nedostatkom pripravnosti za hitne slučajeve za osobe s posebnim potrebama.

Obilježavanje ovog dana vrlo je važno za društvo. Javnosti je potrebno povećati svijest o problemima i preprekama s kojima se osobe s invaliditetom susreću u svakodnevnom životu kako bi se one mogle u što većim mjerama otkloniti, kao i stereotipi i predrasude koji su rezultat naših stavova prema osoba s invaliditetom.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments