Mjesec borbe protiv raka debelog crijeva
Briga o zdravlju, News, Zdravlje

Mjesec borbe protiv raka debelog crijeva

Ožujak i rak debelog crijeva

Mjesec ožujak mjesec je borbe protiv raka debelog crijeva. Vrijeme je to posvećeno podizanju svijesti o prevenciji ove vrste raka, jer je mogućnost prevencije raka debelog crijeva velika. Rak debelog crijeva ili kolorektalni karcinom oblik je raka s rastućim brojkama novootkrivenih slučajeva i jedan je od najčešćih oblika raka u razvijenim zemljama.

Zanimljiva je činjenica kako je u zemljama Azije i Afrike koje se znatno razlikuju u stilu života, prehrani i uvjetima okoliša ovaj oblik raka puno rjeđi.

Statistika

Statistički podaci o zastupljenosti i pojavnosti raka debelog crijeva zasigurno nisu lijepi. Iz podataka Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ovaj tip raka drugi je najčešći oblik raka kod muškaraca, prvi je rak pluća. Čak 15 do 16% otkrivenih zloćudnih oboljenja kod muškaraca je upravo rak debelog crijeva. Kod žena je rak debelog crijeva po zastupljenosti odmah iza raka dojke, koji je najčešći oblik raka ženske populacije. Od ukupnog broja dijagnosticiranih slučajeva raka kod žena, rak debelog crijeva zauzima postotak između 13 i 14%.

Nažalost, podaci prikupljeni i uspoređeni za period od 1990. do 2009. ukazuju na porast broja oboljelih. Godine 1990. dijagnosticirano je 1648 slučajeva raka debelog crijeva s incidencijom 34,5 na 100.000 stanovnika. 2008. dijagnosticirano je 3074 slučajeva s incidencijom 69,3 na 100.000 stanovnika. Porast je to od nepunih 90% (87%).

Rak debelog crijeva

Kolorektalni karcinom ili rak debelog crijeva je bolest kod koje se javlja nekontrolirani rast abnormalnih stanica koje potječu iz kolona ili rektuma. Kolon i rektum su završni dijelovi probavne cijevi. Kolon ili debelo crijevo duljine je između 1,7 i 1,8 metara, a rektum ili ravno crijevo između 15 i 18 centimetara.

Abnormalne stanice koje se ovdje pojavljuju imaju mogućnost brze reprodukcije te dolazi do invazije i uništenja normalnih stanica i tkiva okolnog područja, a moguća je i njihova distribucija u druge organe putem krvi i limfe.

Važnost ranog otkrivanja

Što ranije se rak debelog crijeva dijagnosticira i započne njegovo liječenje postotak izlječenja je veći. Dok je tumor lokaliziran i nalazi se samo u probavnoj cijevi, a polipi karakteristični za početni stadij su uglavnom benigni postotak preživljavanja iznosi oko 90%. Čim karcinom izađe van granica crijeva, odnosno probije u limfne čvorove, situacija se bitno mijenja i otežava kliničku sliku, a postotak preživljavanja pada na 65% do čak 9%. Značajni porast rizika za razvoj karcinoma debelog crijeva bilježi se nakon 50-te godine života.

Vlada Republike Hrvatske 2007. godine usvojila je Nacionalni program za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Ovaj program je u nekim od zemalja Europe zabilježio pad incidencije ovog oblika karcinoma. Nažalost, u Hrvatskoj još uvijek nemamo taj slučaj zbog slabog odaziva stanovnika na detekciju.

Prevencija se provodi na tri razine. Primarna razina prevencije odnosi se na životne navike, odnosno, promjene istih koje su uskoj korelaciji s povećanim rizikom od razvoja karcinoma debelog crijeva. Sekundarna razina prevencije odnosi se na Nacionalni program ranog otkrivanja kolorektalnog karcinoma u kojem se obavlja probir na uzorcima za otkrivanje okultnog krvarenja te kolonoskopija kod pozitivnih na probiru. Tercijarna prevencija je faza u kojoj su već uključeni kirurško liječenje i rehabilitacija. Iz ovog proizlazi kako su primarna i sekundarna prevencija od izuzetne važnosti i njihovo provođenje smanjuje upotrebu treće faze prevencije.

Čimbenici rizika za razvoj karcinoma debelog crijeva

Konkretan uzrok za nastanak karcinoma debelog crijeva i dalje nije poznat, ali postoje rizični čimbenici povezani za njegov razvoj.

Kao prva skupina rizičnih čimbenika su ranije otkriveni polipi i pozitivna obiteljska anamneza polipa, zatim bolesti crijeva kao što su ulcerozni kolitis i Chronova bolest, karcinom gušterače, karcinom dojke, jajnika ili maternice. Također, i naši su geni potencijalni čimbenik rizika. Neke osobe nasljeđuju stanja poput familijarne adenomatozne polipoze (FAP) ili Gardnerov sindrom kod kojih se polipi crijeva mogu javiti u bilo kojoj životnoj dobi te bez obzira na terapiju mogu razviti karcinom debelog crijeva. Prehrana i prehrambene navike, iako još bez sigurnog dokaza, predstavljaju čimbenik rizika. Smatra se da prehrana obogaćena s mnogo voća i povrća smanjuje rizik razvoja karcinoma debelog crijeva, dok intenzivna konzumacija crvenog mesa, bogatog proteinima i mastima povećava rizik za njegov razvoj. Kao zadnji rizični čimbenik tu je izloženost određenim kemikalijama poput klora ili azbesta.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments